Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4177 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

İnternet kanunları
Site Editörü

  Sayı: 82 - Ekim / Aralık 2014

Geçtiğimiz yıllarda, internet kullanımı ile ilgili kanun ihtiyacının gündeme gelmesine vesile olan ilk olay 2007 yılında Yunanlı bir öğrencinin Youtube’a Atatürk’e hakaret içeren videolar yüklemesiydi. Ulusal kanallarda bu videolar haber yapılınca, bir savcı hareket geçmiş ve Youtube’a erişim o dönemde kapanmıştı.

Sonraki yıllarda yine Atatürk’e hakaret, Deniz Baykal olayı ve son olarak da Dışişleri Bakanlığında kaydedilen görüşme nedeni ile siteye erişim çeşitli zamanlarda tekrar yasaklandı.

İnternet kullanımına karşı devletin kanun koyma isteği ve gereksinimi bahsettiğimiz bu olaylar ile başlasa da, en son gezi olaylarında ve 17 Aralık soruşturmalarında sosyal medyanın kullanılması ile bu ihtiyaç zirveye çıkmıştı. Bu doğrultuda 2007’de çıkarılan ilk kanuna 2014 başlarında yeni maddeler eklendi. Son olarak, geçtiğimiz Eylül ayında yapılan son değişikliklerle kanun son halini aldı.

2007’deki ilk kanun incelendiğinde suç olarak sayılan konuların hemen hemen kimsenin tartışma yapmayacağı çocuk istismarı, intihara sürükleme, uyuşturucu gibi konular olduğu görülüyordu.

Asıl tartışma 2014 yılında hükümetin gezi ve 17 Aralık olaylarından sonra bu kanuna yaptığı eklemeler üzerine çıktı. Bu eklere göre, engelleme sitenin tümüne değil sadece ilgili içeriğin bulunduğu sayfalara yapılacaktı. Bu kulağa hoş ve mantıklı geliyor, böylece sitenin tümü kapanmayacaktı. Ancak teknik olarak böyle bir sistemin kurulması için şöyle bir ihtiyaç doğuyor: Tüm trafiğin bir noktadan geçmesi ve yönetilmesi.

Tüm trafiğin tek noktadan geçmesi insanı tedirgin etmiyor değil ancak tek bir sayfayı engellemenin başka bir imkânı da yok.

Hükümetin –daha doğrusu o zaman Başbakan olan Sayın Tayyip Erdoğan’ın– fevri çıkışları malûmunuz. Bu kanun da bana aynı şeyi hissettirdi. Sosyal medyada yayınlanan kasetler nedeni ile hükümet acil bir çözüm bulmak istedi ve bu kanunu çıkardı. Aslında makul olan, bu işlerde uzman kişilerden bir ekip kurulması, istişareler yapılması ve herkesin olmasa da çoğu kişinin mutabık olacağı bir kanun çıkartılabilseydi. Çünkü, hükümetle aynı veya farklı düşünen herkes bu konudaki ihtiyacın farkında. Ancak devlet kendisine karşı bir savaş açıldığı fikrinde olduğu için bu adımların atılması o açıdan normal karşılanabilir.

Eylül 2014 torba kanununu dört gözle bekleyenler, sosyal medyada da çok aktif olan atama bekleyen öğretmenlerdi. Bu torba yasada öğretmenlerin atamaları ile birlikte internet kanunu ile ilgili de birkaç düzenleme yapıldı. En önemlisi ise TİB’in mahkeme kararı olmadan bir içeriğe erişimi yasaklayabilmesi. Önceki hali ile, “önce mahkeme sonra yasak” olan formül “önce yasak sonra mahkeme” halini aldı.

Sözün özü, internet kontrollü bir alan olmalıdır ve bu doğrultuda kanunların olması çok doğaldır. Ancak teknik olarak internet kolay kolay zabt-u rabt altına alınabilecek bir alan değil. Twitter ve Youtube sitelerinin kapatılması sonrasında kullanıcılar DNS metodu ile bu sitelere erişim sağlamıştı. Bunu farkeden devlet DNS ile ilgili de önlemler aldı ancak kullanıcılar için bu da engel olamadı.

Şu anda tercih edilen yöntem VPN yöntemi. Bu yönteme engel olunması çok mümkün değil. Ancak tüm vpn sitelerinin ip’leri belirlenerek ilgili sitelere girişler kaldırılabilir.

 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Takvadan bekâya helâl eko... - Sayı 128
Yan gözle bakmadı kır çiç... - Sayı 127
Vekâlet savaşları... - Sayı 126
Çocuklar bizim geleceğimi... - Sayı 125
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (128):
Helâl ekonomi, İslâm'da ekonomi...

Son Eklenen Yorumlardan
 Senirkent facìasi ile ne alaka... EB

 Hep bel altı vurmuş... Mustafa Güneş

 şair hep aktifden örnek veriyor. Bu işi biliyor sanırım ... Adnan Ay

 çok duygulandım teşekkürler ... Esra Çay

 Bence çok güzel ama biraz dili agir... Yusuf Korkmaz


Marksizm’in, her şeyin cevabını veremediği, “ilk insanı ve tabiatı kim yarattı” sorusuna “bunu ortaya atmakla tabiatı ve insanı yok farz etmiş oluyorsun. Bundan vazgeçersen, bu soruyu sormaktan da vazgeçersin” demesinden(diye karşılık vermesinden) anlaşılmaktadır. Ancak her şeyin cevabını verebilecek bir kriteryuma sahip olan “benim düzenimi kabul et, kurtulursun!” deme hakkına sahiptir.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Ekonomi ve helâl bilinci
Gençliğe Hitabeden
Dün sadaka taşı, bugün mihenk taşı
Sonsuzluk
Bileşke


Yavuz Sert - Röportaj
Ali Erdal - Dün sadaka taşı, bug...
Ali Erdal - Ne zamandan beri
Kadir Bayrak - Helâl lokma
Necip Fazıl Kısakürek - Gençliğe Hitabeden
Bedran Yoldaş - Beyaz güvercin
Ekrem Yılmaz - Güzel ahlâk ekonomis...
Ekrem Yılmaz - Dile gel
Dergi Editörü - Oluklar çift
Site Editörü - Takvadan bekâya helâ...
Necdet Uçak - Bu çocuklar hepimizi...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum
Kardelen Dergisi - İktibas
Kardelen Dergisi - Bu kimdir
M. Nihat Malkoç - Ekrandan akrana yahu...
M. Nihat Malkoç - Ana demek, mana deme...
Hızır İrfan Önder - Susmak bazen daha iy...
Zaimoğlu - Usûl akademisi
Zaimoğlu - İslâmda kazanç ve ge...
Zaimoğlu - Dünya ehlinin hali
Ayhan Aslan - Bileşke
Mehmet Balcı - Olalım
Mehmet Balcı - Çağdaşlık
Halis Arlıoğlu - Sebep olan işleyen g...
Halis Arlıoğlu - Çocukluk mevsimi
Ahmet Değirmenci - Olmadı
Erdem Özçelik - Sonsuzluk
Remzi Kokargül - İnsan sevdiği kadard...
Murat Yaramaz - Bereket
Murat Yaramaz - Varı
Murat Yaramaz - Zaman
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Helal olmalı
Mahmut Topbaşlı - Sevda hükmeder akıla
Cahit Ay - 21. yüzyıl Müslümanı
Cahit Ay - Yol
Cahit Ay - Hayal meyal
Osman Akçay - Nergisler
Yaşar Akyay - Ekonomi ve helâl bil...
Mustafa Kozlu - Anne baba hakkında
Enes Doğan - Yanlıştan geçmek yan...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 17193884
 Bugün : 2724
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 778336
 Bugün : 181
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 173
 128. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 16
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim