Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2403 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Ayak sesleri
Ali Erdal

  Sayı: 102 -

Demir sert, pamuk yumuşak, sünger esnek... Bitkide başka lezzet ve gıda; meyvada başka, sebzede başka... Ette ayrı. Sütte ayrı fayda ve tat... Kavak gökleri ve yücelikleri işaret ediyor, ayrık yere yayılmış; bu tezata rağmen ‘bitki’ diye bir türün içinde beraberler; ancak uzmanın bileceği kim bilir kaçıncı alt kümelerde ayrı ayrı yer alıyorlar. Gözle göremeyeceğimiz canlılar da, filden büyük yaratıklar da ‘hayvan’ kümesi içindeler... Sıvı, katı, gaz maddeler… Canlı cansız her varlık, kendine mahsus özelliklere sahip. Say say bitmez... Beş duyu dışındakiler de cabası… Yaratılış özellikleriyle her varlık, disiplin altında... Fıtrat… Her varlık, Yaratıcı’nın tasarrufunda... İlim, varlıkları bu farklılıklar ve benzerlikler sayesinde inceleyip, tasnif ediyor. Sayısız çeşitte tasnif… Aslında varlığın şahsında, yaratılış inceleniyor, tasnif ediliyor. Hangi varlıktan, nasıl faydalanabileceğini (eşyaya, yani her şeye hâkimiyeti) böylece öğreniyor insan... Yani Allah’ın sınıf sınıf yaratması sayesinde. Yaratılışı, dolayısıyla Yaratıcıyı tefekkür ediyor insan. Farkında olsa da, olmasa da… Allah’a inanmadığını söyleyen bile... Yaratıcı, yarattıkları üzerine dikkatimizi çekerek, kendisini düşündürüyor.

Her varlık, zatına ve zamanına ait özellikler taşıdığı gibi, topluluğunun ve gelecek nesillerinin özelliklerini de hâvî. Meselâ gövde kesitindeki halkalardan ağacın yaşı, halkanın şekillenişinden o yılki verimi, yılın nasıl geçtiği, hattâ daha pek çok şey anlaşılabiliyor. Allah bilir daha neler anlaşılabilecektir. Bizim neslimiz hücreyi bölünmez parça olarak öğrendi, biz hücre içinde atomların bölünmez parçalar olduğunu öğrettik. Yeni nesil atomların parçaları olduğunu öğreniyor. Her gün yeni bir bitki ve hayvan keşfediliyor. Şimdi her şeyin, her şeyle irtibatlı olma tezinden hareketle geçmişten ses ve görüntü almanın mümkün olup olmadığı üzerinde çalışılıyor. Kedi gözünden, bitkilerden alınacak sinyallerle cinayetlerin çözümünü işleyen filimler çevriliyor. Karşılıklı aynaların birbirini sonsuz sayıda göstermesi gibi, minnacık bir tohum, hesaba sığmaz geleceğini taşıyor. Anlamak bir yana, daha yaratılışın keşfini tamamlayamamış insana bakın; yaratıcıya inanmıyor. Düştüğü gülünçlüğü görüyor musunuz?

Kâinat yaratıldığından beri varlıklar, kendilerine çizilen şartlar ve sınırlar içinde yaşaya geldiler. Her varlığın kaderini çizen ve yazan var; türünün ve türü içindeki gruplarının da ayrı kaderleri var. İç içe helezonlardan meydana gelen muhteşem kader atlası...

Her şeyi yaratıp yaşatan, her mahlûkun ve topluluğunun kaderini yazan; yani her şeyi kuşatan Yüce Kudret; insanı, bunun dışında tutacak değildi herhalde... Kıtalardan ırklara, milletlere, kavimlere, boylara, soylara, kabilelere, sülâlelere, ailelere ve fertlere doğru iç içe halkalanan ayrı şahsiyetler, benzerlikler ve farklılıklar görülmeyecek gibi değil.

Okyanus heybetine rağmen olgunlukla uyuşukluk arasındaki Çin; her şeyde esrar bulan mistik Hint; birbirine ve geleneklerine kenetli, hırslı Japon; “hep”le “hiç” arasında –bağlandığı imana göre- gidip gelen, hareketli Türk; mübalâğacı ve farklı yorum meraklısı Fars; tefekkürle uyuşukluk med-cezrinde Arap; ruhçu Asya kümesinin alt birimleri…

Başlamayı bilen fakat sonunu getiremeyen erotizm ve estetik ilgilisi Fransız; geleneği güç haline getirmeyi bilen kibir ve soğuklukla vakar arasındaki İngiliz; kuvvet ve heybetle, bönlük ve başarı tezatları içinde kendini mübalâğa eden madde mühendisliği ustası Alman; soğuk ve bencil, katlanmakla sabır arasında daha çok birincisiyle kaynaşmış Rus; aynı kültürün, maddeci Batının parçaları…

1, 10, 100 (ve devamı) hem kendileri “birim”, hem de içlerinde “birimler” taşımakta... Her birim, ayrı şahsiyet... Düşünebileceğimizden küçük zerreden, düşünebileceğimizden büyük gök cisimlerine kadar her şey; takdir edilmiş, iç içe sistemlerle disiplin altında… Hiçbir varlık rayının dışına çıkamaz. Köstebek yerin altında, kartal göklerde, balık denizde…

Bir filimde görmüştüm. Yakılmış cesetlerin kemikleri incelenerek, maktullerin yüzleri çizilmiş beden özellikleri belirlenmiş, dâhil oldukları gruplar meydana çıkarılmış ve kimlikleri tesbit edilmişti. Fantezi değil, ilmin konusu bugün. Hz. Ali, bin beş yüz yıl önce söylemiş: “Parça, bütünün habercisidir.” Demek her zerreye, zatî özellikleri ile birlikte bütününe ait, grubuna ait, türüne ait vasıflar da kodlanmış, özetlenmiş ve kaderi yazılmış. Şimdi gel de “alınyazısı” deyimini icat eden kültüre hayran olma.

Her yarattığını ve onun her zerresini “orijinal” yaratan Allah, her topluluğu da ayrıca ve ayrı bir “varlık” olarak “orijinal” yaratıyor. Sadece birlerin, fertlerin, birimlerin değil, toplulukların da ayrı şahsiyetleri ve kaderleri var. El’Mübdî (Misalsiz Yaratıcı); toplulukları da, ayrı ayrı “bir” ve “orijinal” yaratıyor. İç içe bir nizam!..

İmam-ı Rabbanî, kâinatın her an helâk edildiğini ve hemen tekrar yaratıldığını söylüyor. Tek tek film karelerinin geçişi ile beyaz perdede hareket var sanmamız gibi... Fertleri, toplulukları ayrı ayrı “orijinal” yaratmakla kalmıyor, her “anı” da orijinal yaratıyor. Her “var”, her “an” orijinal. Şu, havsalamızı aşan yaratıcılık kudretine hayran olmaz mısınız? Böyle bir yaratıcı kudret, her şeyi kendisine itaat eder, kendisini zikreder yaratsın da, emirlerine iradesi ile riayet edecek ve iradesiyle ibadet edecek varlık yaratmasın ve ona nasıl bir hayat yaşaması gerektiğini, seçtiği yüce insanlarla, peygamberlerle bildirmesin, olur mu?

İnsan; neyi niçin ve nasıl yaptığını bilen şuur... Emredilen hayatı, istekle yaşayacak, gücü nispetinde toplumuna da yaşatacak “mükellef”… Fıtrat… Diğer varlıklardan farklı olarak insanın fıtratı, peygamberlerin rehberliği ile kendisine ve toplumuna ayar vermek. “Mükelleflik” memuriyeti... “Herkes, güttüğü sürüden mesul”… Peygambere göre hiza ve mesafe almamanın, yani fıtratı bozmanın, tabiî akışı değiştirmenin sonucu, kaos. Yani zulüm!.. Bugün dünyanın hali bu, buhranı bundan. Her sahada kirlilik, iklimlerin değişmesi, gıdaların bozulması, varlıkların asaletinin değiştirilmesi, makineyi insan şuurunda yapabileceğini sanma, yeni yaratık türü ortaya çıkarma… Her sahadaki fıtrata aykırılık, dünyanın buhranı… Görünür sebep ne olursa olsun, asıl sebep, temel sebep, bütün kötülüklerin sebebi; insanın fıtrata uygun olarak düşünmemesi, inanmaması ve yaşamaması, yani peygamberlerin izinden gitmemesi. Öyle ki, vatandaşını koruması gereken devletler, bizzat kendileri kötülüğün âleti durumundadırlar. Terör, fıtrata uygun olmamanın sonucu. Bu halin de çözümü her şeye rağmen, yine de İslâm dünyasında. En zayıf, güçsüz ve etkisiz halde olmasına rağmen, zulme sadece İslâm dünyasında karşı çıkılabiliyor. Doğu Türkistan’dan, Ortadoğu’ya, Amerika’ya; Kafkaslar’dan Balkanlar’a, kuzey Afrika’ya kadar zulme başkaldıran, bâtıl karşısında hakkı ifade eden liderler yine de İslâm dünyasından çıkabilmiştir. Bu haline rağmen zulme ve bâtıla karşı çıkılabildiğine göre kurtuluş ümit edebiliriz. Allah bilir, bunlar, ben inanıyorum ki; İslâm dünyasının büyük uyanışının ve büyük kurtuluşunun ayak sesleridir.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Deniz kabarıyor... - Sayı 119
Dünya kralı... - Sayı 118
Olayların akışı her şeyi ... - Sayı 118
Toplulukları idare etme h... - Sayı 118
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Emanet gazete isteyen, “bakabilir miyim?” diyor; “okuyabilir miyim” değil… Demek okunması gereken gazeteler, bakılır duruma düşmüş; yani albüm olmuş… Hem de (görmeyen gözlere yazıklar olsun) “fuhş albümü”…
Ortada bir basın olmadığına göre, neyin krizinden söz ediyorlar?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Tas tarak
Kasem olsun!
Bir tufanın ardından: Filistin
Soykırım, Antisemitizm ve Filistin Üçgen
Deniz kabarıyor
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13189970
 Bugün : 3985
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 606134
 Bugün : 131
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 100
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim