Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     5035 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

KOKU
Fatma Pekşen

  Sayı: 49 - Temmuz / Eylül 2005

Sevmiyordu işte sevmiyordu. Zorla bir şey sevdirilebilir miydi insana? O sevimsiz nesneyi, teninde, hücrele- rinde hisseder hissetmez, kanı bey- nine sıçrıyor, köşe bucak aranıyor, “hangi namussuzun işi bu” demekten son anda kurtuluyordu.

Başka vakitler idare edip gidiyorlardı, böylesine çıldırasıya huysuzlukları olmuyordu... Geçimsiz olduğunun kendisi de farkındaydı; ama onlar da yapmamalıydılar. Dördüncü seneyi doldururken, elinden bir kaza çıkmamalı, birini haşlamamalıydı.

Birkaç basit eşyayla döşeli, öğrenci evi dekorunun içinde geçiyordu bütün bu olanlar. Zaman zaman beşi altıyı bulan, koyun koyuna yatılan, yarı aç yarı tok idare edilen, umut beslenilen, idealle dolu bir gelecek hayâl- lenen, diplomalı, iş’li günlerin arefesindeydiler hepsi de... Şu üç beş hafta da bitince, her biri bir yana dağılacak, kimbilir belki de bir daha görüşme, halleşme imkânları olmayacaktı. Gerçi bu huysuz haliyle onu kim arardı ki?

Dün sigara üstüne sigara içmiş, demli çayları birbiri ardına yuvarlayıp, kan çanağı gözleriyle sabaha kadar ders çalışmış, bir saat uykuyla okula gitmişti. Finaller, vizeler, memleketten gelen iç karartıcı haberler, bunalttıkça bunaltmıştı onu... Uykusuz, sıkıntılı zamanlarında zaten tepesinde olan cinleri tepinmeye başlıyor, bağırması, evdekilerin üstüne yürümesi için baskı yapıyorlardı adeta... Hoş, diğerleri de kendisinden farklı değillerdi ya, hiç değilse onların memlekette kale gibi babaları vardı.

*

Son gün olanlar olmuş, bavulunu toplayıp evden ayrılmasına saatler kala, sair zamanlarda can-ciğer olduğu bir arkadaşını altına almış, kafa atıyor, şamar patlatıyor, alttakinin kanayan burnuna aldırmadan, habire indiriyordu. Diğer arkadaşları ve boğuşma seslerini işitip alt kata inen ev sahibi duruma müdahele etmekte yetersiz kalıyordu.

Bir müddet sonra pestili çıkmış olan, elini yüzünü yıkamak için arkadaşlarının kolunda aksaya aksaya lavaboya doğru giderken, ezici konumda olan diğeri de kalkmış, fosurdayarak odada dolanmaya başlamıştı. Birkaç tur atıp, kapı ağzına hazırladığı bavuluna bir tekme savurduktan sonra, dört yılını üzerinde oturup ders çalışarak geçirdiği sandalyeye çöktü.

Arkadaşları, daha önce benzeri sinir krizlerini gördükleri için –dayak hadisesi olmasa bile- fevkalâdelikle davranmıyorlardı. Lâkin ev sahibi, mülküne bir zarar gelmediği için rahatlamış bir ifadeyle, sakin olmaya çalışarak geldi dikildi karşısına:

—Niye oldu bütün bunlar? Küfürleştiniz mi? bir eşyana zararı mı dokundu?

—...

İçeriye bir göz attıktan sonra fısıltıyla devam etti:

—Paranı, telefonunu filân mı çaldı?

—...

—Alay mı etti, gururunla mı oynadı?

—...

—Eee... ne öyleyse? Yazık değil mi elin çocuğuna? Üç dört sene aynı çatı altında oturdunuz. Bir kötü huyu varsa evden çıkarayım. Onun daha bir senesi var biliyorsun. Şimdiye kadar görmedim ama hırlı hırsız bir şeyse bir dakika oturtmam.

“Bir dakika oturtmamak, hırlı hırsız olmak, evden çıkartmak” gibi sözler havada bir kaç daire çizip geldi, sandalyede oturanın kulağından girip, beynine doğru dalış yaptı. Ağzını açmak için kendinde güç bulamayan öğrenci, hırsı biraz daha azalmış vaziyette, “hayır, hayır” mânâsında başını kaldırdı.

Ev sahibi, biraz merak, biraz kızgınlıkla yoğrulmuş duygularla, karşısındaki gencin gözlerine baktı baktı sonra da düşündüğünü aktardı:

—Peki derdin ne senin oğlum? Aklını mı yitirdin? Vah ki vah. Anan baban da seni okuyup adam olman için gurbet ellere gönderip çile üstüne çile çektiler ha? Boşa gitti boşa...

Beriki:

—Amca, haklısın da... Ben bu eve girdikleri zaman hepsine de tembihlemiş, rica etmiştim. Bu evde o lânet kokuyu duymak istemediğimi söylemiştim. En azından ben evde olduğum zamanlar... Başka zaman ne haltları varsa karıştırsınlar!

Ev sahibi alık alık, bir karşısındaki gencin suratına, bir de şaşkın bir ifadeyle konuşulanları dinleyen, diğer bir öğrenci kiracısı olan sarışın delikanlıya baktı. Hiçbir şey anlamamıştı. Sarışın olanı, bir şeyler söylemek ihtiyacı hissederek, eliyle pencere kenarına dayalı şişeyi gösterip:

—Ne zaman bu kokuyu duysa, bir tuhaf oluyor, hepimizi haşlıyor. Ferhat da sabah tıraş olurken yüzünü kesmişti. Biraz pamuğa döküp kesiğin üstüne bastırmak isterken, bir kısmı yere döküldü. Bu da... İşte bildiğin gibi coştu, deyip başını gücenmiş bir tavırla dışarıya doğru çevirdi.

Ev sahibinin gözlerinde çeşitli şüpheler, çelişkiler dolanıp duruyordu.

Her ne kadar masum bir şişeyse de içindeki o çıldırtan koku neydi acaba?

Bu gençlerden her şey beklenirdi. Kimyasal bir bileşim, adam bayıltan bir karışım mıydı yoksa? Evi uçururlardı da Allah korusun, kendi elleriyle yaptığı iki göz evceğizi toz yığını haline gelirdi. Çıkarmalıydı bu ne idüğü belirsizleri...

Hepsi de kendi enini boyunu aşan beş-altı delikanlıyı ne gibi laflarla, hangi bahanelerle evden uzaklaştırma plânları kuruyordu ki karşısındaki sarışın öğrencinin, aklından geçenleri sezmiş gibi, yalvaran bakışlarla, “etme amca. Senin evin gibi ucuz öğrenci evini nereden bulacağız? Elleşme de diplomalarımızı alalım” yollu nazarlarını okudu.

İçinden, “ilmin başı sabırdır. Hele bir öğrenelim şu şişenin esrarını da sonra hallederiz” derken, bir parça da korku yüklenmiş gözlerle baktı şişeye.

Acep bu yeşilimsi sarı sudan niye huylanıyordu bu deli oğlan?

İçki gibi bir şey miydi yoksa? Uyuşturucu özelliği mi vardı? He ya, ilk kiracısı Deli İbrahim de aha böyle bir şey zıkkımlanırdı kapının önüne attığı minderine yayılıp. Zavallı kara-kuru karısı, içerden “çocukların karnı aç. Tencereye koyacak bir şey getirmiyorsun da o zıkkıma veriyorsun olanca parayı” deyince köpürüyor, “başka bir şey kesmiyor be karı! Kaç sefer söyleyeceğim sana, bir yerini kırdırtma” der, kadıncağızı sindirirdi.

Az önce altına aldığı arkadaşını bir iyice pestile çeviren, biraz daha sakinleşmiş bir durumda olan şu çocuk, -ki ev sahibinin yanında ilk defa sigara yakmıştı- demek ki o pis kokuya tahammül edemiyor, haklı olarak hır çıkarıyordu. Ee... bu da üç beş saat sonra gideceğine göre, diğerlerinin zinciri iyice boşalacak, zıvanadan çıkacaklardı öyleyse... Belki “fırsat bu fırsattır” deyip, bağırıp çağıracaklar, halay çekip nara atacak, silah atacaklar, şu namuslu eve karı-kız getireceklerdi.

Yok yok, bu oğlan gitmeden bir hal yolu bulmalıydı.

—Ne var ki o şişede, seni böyle kızdırıyor?

—Kolonya, limon kolonyası

—!!??

Vay namussuz öğrenci; Deli İbrahim’den de beterdi bu. Kolonya içiyordu ha! Memlekete anası olacak garip yol gözleyedursun, bu aylak oğlan, hangi duvar dibinde zıbarıp kalacaktı kimbilir? Bir yol bulmalıydı. Bu hayırsız kaldırıp atmalıydı...

Az önce arkadaşını dövüp fosurdayarak sigara içen gence minnet dolu bakışlarla baktı. Demek ki iyi aile çocuğuydu ve ortalığı kırana veriyordu; kendisinin üst katta haberi olmasa bile...

Birkaç dakika sora elini yüzünü yıkayıp, alıyla moruyla içeri giren öğrenci, ev sahibinin yiyecekmiş gibi bakan gözleri karşısında hançer yemiş gibi oldu. Yediği dayak yetmezmiş gibi bir de bu haris adam cephe almıştı anlaşılan...

—Oğlum canına yazık değil mi? Ben kolonya içen kimseyi istemiyom evimde! Bugünden tezi yok, evimi boşaltacaksın.

Kolonya içmek mi? Döven, dövülen ve diğerleri de dahil, seyrek sakalları titreyen, soluk tenli yüze dönüp baktılar. Ortalığı birbirine katan gençlerden, dayak yiyenle atanın bakışları birbirleriyle çarpışınca, az önceki karamsar tablo yerini daha yumuşak bir ortama bırakmış, yarım saat evvelki bağırıp çağrışan, dövüşen onlar değilmiş gibi iki genç birbirlerinin yüzüne bakarak gülmeye başlamışlardı. Diğer öğrencilerin de katılmasıyla oda kahkaha tufanına dönmüştü.

Teker teker gençlerin yüzünü tarayan ev sahibi, bu kaçkınların ne yaptığını anlamak için zorladığı zihnini, suratına yerleştirip öyle komik bir hale bürünmüştü ki, gençlerin kendisinin bu şaşkın tavrına güldüklerini anlayamıyordu.

—Kolonya mı?

—Kolonya içmek mi?

—Canımıza mı yazık?

—Evi mi boşaltalım?

Bir iki yutkunmadan sonra, ev sahibi sert olmaya çalışarak :

—He ya. Evimi boşaltacaksınız. Ben içkili gençleri istemiyom. Kolonya, ispirto, irakı... Allah bilir sizde toz da vardır. Ekmek teknemi sizin yüzünüzden kaybedemem...

—Kolonya, ispirto, rakı?

—Toz mu?

—Eroin mi yani?

Yorulana kadar atılan kahkahaların, akan yaşların sonu gelip ortalık sakinleşince, dayak atan genç durumun vehametine varıp, ortalığı düzeltme yoluna gitmenin zamanının geldiğini anlamıştı. Ev sahibinin de dahil, herkesten, özellikle de dövdüğü gençten özür dileyen bakışlarını dolandırdı, söyleyip söylememek arasına bocaladıktan sonra konuşmaya başladı:

—Hepinizden özür diliyorum. Bu kokudan, limon kokusundan nefret ediyorum... Ne kadar söylesem de anlayamazsınız ama... Hep kötü şeyleri hatırlatıyor bana. Yatalak babaannemin yatağı kokmasın diye dökerlerdi; kolonya pislik kokusuna bürünerek geri yükselirdi. Babam eve sarhoş gelirdi çoğu zaman. Annem onu ayılması için kolonyayla yıkardı sanki. Anason kokusuyla, kusmukla karışıp daha beter bir kokuyla ulaşırdı burnumuza o sarı su... Yaz aylarında simit sattırırdı babam bana. Tepsiyi boşaltamaz, az parayla dönersem, haylazlık yapıp boşverdiğimi, sinemaya kaçtığımı, oyuna filan daldığımı zanneder, beni bir iyice döver, avlumuzdaki dut ağacına bağlardı ceza olarak. Zavallı anam, babam uyuduktan sonra gelip beni çözer, moraran yerlerimi kolonyayla ovardı. İkimiz de ağlardık... O zamanlardan beri, yaşayamadığım çocukluğumdan beri, hep kötü olayların ortağı gibi gördüm bu kokuyu... Sevmek, nefretimi gidermek için ne kadar çaba gösterdiysem de başaramadım.

Aval aval sözlerini dinleyenlerin yüzüne mahçup bir edayla baktıktan sonra, acı yüklü bir gülüşle devam etti:

—Elimde değil. Bir yerlerden kokusunu aldım mıydı yüzümü al basıyor, kan beynime sıçrıyor. Babamın o zayıf çocuğa indirdiği tokatları tekrarlayacağını sanıyorum... Zavallı Ferhat’ı suçu olmadığı halde dövdüm. Ahmet Amca durumu yanlış anladı. Benim yüzümden hepiniz evinizden olacaktınız. Hakkınızı helâl edin.

Ev sahibi, gençlerle veda edip üst kata çıktığında, Ferhat biraz daha anlayan bakışlarla arkadaşına baktı baktı baktı... Daha sonra da su yüzü görmemiş pencereyi açtı yarıya kadar gelmiş şişeyi kavradığı gibi savurdu.

*

Bir iki saat sonra arkadaşlarının refakatinde evden çıkan genç, bavuluyla, şunca yılının geçtiği evin küçücük bahçesini adımlarken, kırılan şişeye ayakkabısının ucuyla dokundu, burnuna yükselen koku, onun için artık hiçbir şey ifade etmiyordu...


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Armudun Son Çiçeği... - Sayı 115
Cılga... - Sayı 112
Gönül hanım... - Sayı 110
Hastalığın adı ne?... - Sayı 108
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Cinayet, hırsızlık, fuhuş, içki, kumar ve uyuşturucu karışımından ibaret düzeni ambalajlayıp medeniyetin ta kendisi diye yutturmak isteyen “tek dişi kalmış canavar”a karşı hani, “iman dolu göğsümüz” vardı?
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Kasem olsun!
Tas tarak
Üstün fikir
Bu gidiş nereye?
Kardelenden haberler
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13234191
 Bugün : 4532
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 607673
 Bugün : 149
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 286
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim