Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2730 kez okundu.     1 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Nerede kirlettik ellerimizi
Nesibe Büşra Alçep

  Sayı: 74 - Ekim / Aralık 2012

Hangimiz günahsız kaldık. Kirlendi ellerimiz yavaş yavaş katran tutmuş bir fanusun içinde. Sarılmak yetersiz suya sabuna... Kirlendik biz çok zaman önce. Nerede ve kimler tarafından kirletildik. Kirlendi ellerimiz. Kirin ne olduğundan haberdar bile değilken henüz, katre katre boyandı ellerimiz katran tutan bir hayatın, ekşimiş yüzünde. Şimdi hayatların en kuytu bilmecesini çözmenin sarhoşluğuna aldırmadan, bir kalıp beyaz sabun kadar ucuz olmayan kirlerin, eşsiz çığlıklarının akisleri kaldı ellerimizde. İşin özü kirlendi ellerimiz, kirlenmeye mecbur olan bir dünyanın zifiri kara gölgesinde.

Kirlendik biz, soba dumanından kararan duvarların dibinde. Sindik öylece teni yakan bir sıcaklığın arkasına, mayıştık yün yastıkların sararan yüzlerinin üzerinde. Ne var ne yok silip süpürülürken caddelerde, o caddeleri yapan ellerimiz en başından kirliydi. Ve kirlenmişti kömür kokan bir şehrin nefes kesen havasında. Her bir rengi birbirine iliştirip piramit gibi inşa edilen şu yapılardan kurtulamamıştı, özgürlük iddiasındaki somut varlığımız. Ve biz soyut kavramları çoktan bırakmıştık balçıkla sıvanmış bir evin kiremitleri arasında. Varlıkların değil, yoklukların hesabı düşmüştü çizgili defterimizin her bir sayfasındaki yirmi iki satırın her bir yerine.

Kirlenmişti somut olan her şey. Onları temizleyen soyutluklarımızı yitirmiştik biz. Ve soyutlanamamıştık, tüm o somutluğun göz kamaştıran parıltısından. Güneşi eritmiştik biz, en parlak gördüğümüz ay ışığında. Güneşi görmediğimizden ayı aydınlık zannetmiştik. İşte biz o güneşi eritmiştik somut kimliklerimizin el bozması aydınlığında.

Kirlenmiştik biz. Her ne kadar yağmur temiz de olsa, ondan kaçıp, çamur yemeği yeğlediğimiz an kirlenmiştik bir kaldırım taşının çukur olan yerinde. Sonra çamura bulanmış paçalarımızı aldık ağzımıza. Parçaladık tüm gündüzlerin ışığını, karanlığın alametinde.

Biz ellerimizi kirletmiştik ilkin, karanlık bir gecenin koynunda, karaborsa sevdaların döşeğinde.

Havası çalınmış bir şehirde, belki İstanbul'da, belki Şam'da, belki de Kudüs'te. Ama en çok Paris'ten bozma şehirlerin köşe başlarında, en izbe yerlerinde. Ya da Eyfel kulesinin asfalta gömülü demir bir ayağının dibinde.

Ama biz, bizler İstanbul'un Paris'ten bozma Beyoğlu sokaklarında kanalizasyon sularında kirlenmiştik. Ne Eyüp Sultan'dan, ne Ayasofya'dan, ne Süleymaniye'den ne de Yuşa tepesinden bakabilmiştik, yazı kışa teslim eden bir sonbahar sabahının ilk saatlerinde.

İşin özü kirlenmişti ellerimiz. Biz yıkamayı erteledikçe, daha bir yer etti o kirler ellerimize. Sonra gözümüz de, gönlümüz de alıştı o kirlere. Şimdi her şey sanki olağan seyrindeymiş gibi, takınıp üstümüze masum maskesini, vakur ifademizi yerleştirip çehremizin her bir çizgisine, dolaşıyoruz, komşusu ceset kokan bir ülkenin sokaklarında. Sanki her şey yerli yerinde, sanki her şey olağan seyrinde.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : sümeyye    29.12.2012
Yorum : kirlerden habersiz uyuyan elleri yürekleri çok güzel betimlemişsinşz.tebrikler..





 
Nerede kirlettik ellerimi... - Sayı 74
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (127):
Sünnete uygun beslenme...

Son Eklenen Yorumlardan
 Peygamberimizi, bizim O na mesafemizi,içinde bulunduğumuz gafletten çözüme giden yolları anlatan "Gü... Ayşe Eroğlu

 ALLAH SELAMET VERSİN HOCAM BU... Behçet Eroglu

 Elinize gönlünüze sağlık. Bâki selâm ve dua ile...... Naci Eroğlu

 Selâm ile...... N. Eroğlu

 Yazınız durumun tespitini yapmış ve doğru tespittir tarihi gerçeklikler ile de uyumludur. Lakin bizd... Hüseyin yaman


Cinayet, hırsızlık, fuhuş, içki, kumar ve uyuşturucu karışımından ibaret düzeni ambalajlayıp medeniyetin ta kendisi diye yutturmak isteyen “tek dişi kalmış canavar”a karşı hani, “iman dolu göğsümüz” vardı?
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Büyük camgözlerle yüzen karahindiba
Hakkın hâdimleri ve bâtılın vekâlet sava
Ehl-i gönül
Nesl-i muazzez
Nereye kadar?
Gül kokusu
Meçhule hitap
Gelecek sayı (127) konusu
Korkaklar
Hâramiler


Ali Erdal - Nereye kadar?
Kadir Bayrak - Mukaddes beldelere-2
Ekrem Yılmaz - Korkaklar
Ekrem Yılmaz - Nerdeyiz
Fatma Pekşen - Dağlara çen düşende
Dergi Editörü - Ben kazandım, biz ka...
Site Editörü - Vekâlet savaşları
Necip Fazıl - Yahudi (Terkip ve Te...
Necdet Uçak - Annem var güzel anne...
Necdet Uçak - Bu vatan bizim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (127) k...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Gazze ateşkes görüşm...
M. Nihat Malkoç - Gördüm seni, gördüm ...
M. Nihat Malkoç - Gazze, ümmetin imtih...
Zaimoğlu - Gündüz, geceye muhta...
Zaimoğlu - Sağlam kulp
Halis Arlıoğlu - Hâramiler
Halis Arlıoğlu - Meçhule hitap
Ahmet Değirmenci - Geri verin
Ahmet Değirmenci - Kurban
Ahmet Değirmenci - İki ara bir dere
Büşra Duru - İslâmın meşalesi ile...
Remzi Kokargül - Malatya suskun, durg...
Murat Yaramaz - Şüphe
Murat Yaramaz - Amnezi
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Duruldum
Mahmut Topbaşlı - Cemre sancıları
Cahit Ay - Kimdendir
Cahit Ay - Ondördünde
Cahit Ay - Sana geliyor
Rıdvan Yıldız - Kaş ve bulut
Vahid Aslan - Adam olmaq derdi
Vahid Aslan - Günəbaxanlar
Emine Öztürk - Yolun sonu
Osman Akçay - Büyük camgözlerle yü...
Mustafa Makas - Vesâyet savaşları
Yaşar Akyay - Hakkın hâdimleri ve ...
İbrahim Durmaz - Kızılelma
Mehmet Emin Armağan - Nesl-i muazzez
Mehmet Emin Armağan - Ehl-i gönül
Mustafa Kozlu - Mutluluk
Uğur Utkan - Hz. Ebubekir Sıddık
Kemal Çerçibaşı - Bir yıldırım çarptı ...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 16508495
 Bugün : 9438
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 713790
 Bugün : 703
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 803
 126. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim