Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1584 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Bir gün herkesin yolu Necip Fazıl'a çıkar
Mustafa Uçurum

  Sayı: 84 - Nisan / Haziran 2015

Hakkında çok fazla söz söylenmiş kişiler için bir şeyler yazmak kolay olduğu kadar risklidir de. Kolaydır çünkü bilinmesi gereken çok fazla bilgi vardır ve bunlara ulaşmak kaynakların çokluğundan dolayı yazara kolaylık sağlamaktadır. Risklidir çünkü tekrara düşmek gibi bir tehlike yazarın her cümlesinin üzerine kara bir bulut gibi çökmektedir.

Necip Fazıl; hakkında sayısız kitap yazılmış, söz söylenmiş, programlar düzenlenmiş bir edebiyat ve dava adamı. Onu özellikle yeni nesillere tanıtabilmek ve onun mücadelesine gençleri de şahit tutabilmek için üstad hakkında ne kadar söz söylense azdır. Dergiler, hapishane günleri, yüzlerce kitap, sayısız konferans, çevresinde yetişmiş ve ülkenin şekillenmesinde rol almış genç yürekler…

Üstad’ı tanımak kadar anlatmak da önemli Ali Erdal’ın Okur Kitaplığı’ndan çıkan Durun Kalabalıklar adlı kitabı Necip Fazıl’la tanışmış, onunla aynı ortamlarda bulunmuş, hayatını Necip Fazıl’dan aldığı feyz ile şekillendirmiş bir eğitimcinin kitabı olması hasebiyle daha da önem kazanmakta. Ali Erdal, kitabında duyduklarının, okuduklarının yanında yaşadıklarının da etkisini büyük bir titizlikle kaleme almış.

Kitabın genelinde Ali Erdal, Necip Fazıl’ın aksiyoner kimliğinin yansımalarını anlatıyor. Her şeyin bir zamanı var düsturundan hareketle, gün gelecek ve Necip Fazıl’ın ismini herkes anacak diyerek, günümüzde onun adına düzenlenen toplantıları, yazılan kitapları, her ortamda seslendirilen şiirlerini örnek olarak gösteriyor.

“Büyük Doğu; düşmanı olunur ama sessiz kalınacak, görmezden gelinecek bir hareket değildir.” sözüyle de bu görüşünü pekiştiriyor. Necip Fazıl’ın yazdığı yüzlerce eserin bu topraklardan feyz aldığını, bu yüzden kitapların bu toplumu aydınlatacağına olan inancını ifade ediyor.

Toplum olarak parçaları tamamlamadaki eksikliğimiz birçok alanda karşımıza çıkmakta. Bütünü anlayabilmek için eksiksiz bir kuşanma ile olaylara, kişilere yaklaşmamız gerekiyor.

Ali Erdal, Necip Fazıl’ın tam olarak tanınamamasından yakınarak, “Durun Kalabalıklar” diyerek sesleniyor topluma. Necip Fazıl’ı anlamanın tek yolunun onun eserlerini okumaktan geçtiğine vurgu yaparak tek tek değil, baştan savma bir okuma değil, anlayarak ve algılayarak yapılacak okumalarla ancak Necip Fazıl’ın anlaşılabileceğine dikkat çekiyor.

“İdeolocya Örgüsü” anahtar bir kitaptır Ali Erdal’ın kitabını, diğer Necip Fazıl’a dair kitaplardan ayıran en önemli ayrıntı, yazarın Necip Fazıl üzerinden günümüzü anlama çalışmasıdır. 

Günümüz meselelerine bir çıkış için Necip Fazıl’ın İdeolocya Örgüsü adlı kitabını okumanın önemine değinen yazar, birçok çıkmaz için bu kitabın çıkış yolu olduğunu söylüyor. Necip Fazıl’ın da bir manifesto gibi kaleme aldığı bu kitap, Büyük Doğu’nun daha iyi anlaşılması için en önemli rehber kitaptır.

Ali Erdal, Necip Fazıl’dan hareketle topluma seslenerek “Durun Kalabalıklar” derken, kaynağı olan Necip Fazıl’ın kuşatıcı düşünce yapısını da ihmal etmiyor. Necip Fazıl’ın İdeolocya Örgüsü’nde işaret ettiği Büyük Doğu ancak öze dönüşle gerçekleşecektir. Bu ayağa kalkış da ancak Türkiye’nin ayağa kalkmasıyla olacaktır. 

Ali Erdal’ın Necip Fazıl’la tanışması, Büyük Doğu’yu tanıması ve bunun etkisiyle hayatına verdiği yönü anlattığı Durun Kalabalıklar, günümüz meseleleri ve Necip Fazıl bağlamında okunabilecek canlı bir çalışma olmuş. Necip Fazıl’ı ve Büyük Doğu’yu daha iyi anlayabilmek için durup düşünmek ve anlamak gerekliliği bir kez daha zihinlerimizde yer etmeye çalışacak önemli bir adım olarak Üstad’ın eserlerinde bizleri bekliyor. 

(www.dunyabizim.com)


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Adım İstanbul olsun... - Sayı 84
Bir gün herkesin yolu Nec... - Sayı 84
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


“Yeni Dünya Düzeni” diye bir şey attılar ortaya… Ondan sonra ne ses çıktı, ne soluk… “Yeni Dünya Düzeni” dedikleri, boşluğun sessizliğini dinlemek gibi bir şey mi acaba?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir
Annelerin zaferi


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15726985
 Bugün : 1318
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656714
 Bugün : 55
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 72
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim