Bir gün herkesin yolu Necip Fazıl'a çıkar Mustafa Uçurum Sayı:
84 - Nisan / Haziran 2015
Hakkında çok fazla söz söylenmiş kişiler için bir şeyler yazmak kolay olduğu kadar risklidir de. Kolaydır çünkü bilinmesi gereken çok fazla bilgi vardır ve bunlara ulaşmak kaynakların çokluğundan dolayı yazara kolaylık sağlamaktadır. Risklidir çünkü tekrara düşmek gibi bir tehlike yazarın her cümlesinin üzerine kara bir bulut gibi çökmektedir.
Necip Fazıl; hakkında sayısız kitap yazılmış, söz söylenmiş, programlar düzenlenmiş bir edebiyat ve dava adamı. Onu özellikle yeni nesillere tanıtabilmek ve onun mücadelesine gençleri de şahit tutabilmek için üstad hakkında ne kadar söz söylense azdır. Dergiler, hapishane günleri, yüzlerce kitap, sayısız konferans, çevresinde yetişmiş ve ülkenin şekillenmesinde rol almış genç yürekler…
Üstad’ı tanımak kadar anlatmak da önemli Ali Erdal’ın Okur Kitaplığı’ndan çıkan Durun Kalabalıklar adlı kitabı Necip Fazıl’la tanışmış, onunla aynı ortamlarda bulunmuş, hayatını Necip Fazıl’dan aldığı feyz ile şekillendirmiş bir eğitimcinin kitabı olması hasebiyle daha da önem kazanmakta. Ali Erdal, kitabında duyduklarının, okuduklarının yanında yaşadıklarının da etkisini büyük bir titizlikle kaleme almış.
Kitabın genelinde Ali Erdal, Necip Fazıl’ın aksiyoner kimliğinin yansımalarını anlatıyor. Her şeyin bir zamanı var düsturundan hareketle, gün gelecek ve Necip Fazıl’ın ismini herkes anacak diyerek, günümüzde onun adına düzenlenen toplantıları, yazılan kitapları, her ortamda seslendirilen şiirlerini örnek olarak gösteriyor.
“Büyük Doğu; düşmanı olunur ama sessiz kalınacak, görmezden gelinecek bir hareket değildir.” sözüyle de bu görüşünü pekiştiriyor. Necip Fazıl’ın yazdığı yüzlerce eserin bu topraklardan feyz aldığını, bu yüzden kitapların bu toplumu aydınlatacağına olan inancını ifade ediyor.
Toplum olarak parçaları tamamlamadaki eksikliğimiz birçok alanda karşımıza çıkmakta. Bütünü anlayabilmek için eksiksiz bir kuşanma ile olaylara, kişilere yaklaşmamız gerekiyor.
Ali Erdal, Necip Fazıl’ın tam olarak tanınamamasından yakınarak, “Durun Kalabalıklar” diyerek sesleniyor topluma. Necip Fazıl’ı anlamanın tek yolunun onun eserlerini okumaktan geçtiğine vurgu yaparak tek tek değil, baştan savma bir okuma değil, anlayarak ve algılayarak yapılacak okumalarla ancak Necip Fazıl’ın anlaşılabileceğine dikkat çekiyor.
“İdeolocya Örgüsü” anahtar bir kitaptır Ali Erdal’ın kitabını, diğer Necip Fazıl’a dair kitaplardan ayıran en önemli ayrıntı, yazarın Necip Fazıl üzerinden günümüzü anlama çalışmasıdır.
Günümüz meselelerine bir çıkış için Necip Fazıl’ın İdeolocya Örgüsü adlı kitabını okumanın önemine değinen yazar, birçok çıkmaz için bu kitabın çıkış yolu olduğunu söylüyor. Necip Fazıl’ın da bir manifesto gibi kaleme aldığı bu kitap, Büyük Doğu’nun daha iyi anlaşılması için en önemli rehber kitaptır.
Ali Erdal, Necip Fazıl’dan hareketle topluma seslenerek “Durun Kalabalıklar” derken, kaynağı olan Necip Fazıl’ın kuşatıcı düşünce yapısını da ihmal etmiyor. Necip Fazıl’ın İdeolocya Örgüsü’nde işaret ettiği Büyük Doğu ancak öze dönüşle gerçekleşecektir. Bu ayağa kalkış da ancak Türkiye’nin ayağa kalkmasıyla olacaktır.
Ali Erdal’ın Necip Fazıl’la tanışması, Büyük Doğu’yu tanıması ve bunun etkisiyle hayatına verdiği yönü anlattığı Durun Kalabalıklar, günümüz meseleleri ve Necip Fazıl bağlamında okunabilecek canlı bir çalışma olmuş. Necip Fazıl’ı ve Büyük Doğu’yu daha iyi anlayabilmek için durup düşünmek ve anlamak gerekliliği bir kez daha zihinlerimizde yer etmeye çalışacak önemli bir adım olarak Üstad’ın eserlerinde bizleri bekliyor.
(www.dunyabizim.com)
|