"MÜBAREZE" çıktı! Kadir Bayrak Sayı:
102 -
Eski Türk filimlerinde sıkça rastladığımız bir sahne vardır; bir tarafında koltuğunun altına sıkıştırdığı gazeteler, diğer elinde matbaadan yeni çıkmış bir nüsha, küçük ve sevimli çocuk Arnavut kaldırımında koşuyor… Bir yandan da bağırıyor… Yazıyor, yazıyor… Müthiş hadise!.. Falan haber gazetenizde yayınlandı…
Şimdi biz de o çocuğun neşesiyle bir büyük haberi vermek için sesleniyoruz… Yazıyor, yazıyor, Ali Erdal Hocamızın yeni kitabı çıktı. Yazıyor, yazıyor, “Mübareze” kitapçılarda…
Mübareze, Hocamızın altıncı kitabı. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen yazarlar serisinde yer alan ve Bakanlıkça ikinci baskısı yapılmış tiyatro eseri olan Destan ve Kurşun, hikâyelerinin yer aldığı Anadolu Deyince, 2018 yılı içinde 6. baskısı Bozüyük Belediyesi tarafından yapılan Kaynağı Bulan Adam Ertuğrul Gazi, fikir yazılarının yer aldığı Yeni Bir Diyalektik ve 2014 yılında Okur yayınlarından çıkan Durun Kalabalıklar’ı takip eden altıncı eseri. Eser sahibi için ne büyük mutluluk…
Eserden;
Mübareze... Birebir döğüşmek... Cidal, uğraşı, mücadele, savaş... Sözle kavga... Orduların kapışmasından önce, taraflardan birer kişinin veya birkaç kişilik grupların cengi…
Mübareze!.. Fikir meydanında ve fikirle...
İstedim ki doğruyu işaret edeyim. İslâm’dan şüphesi olanların, güya İslâm adına hareket ettiğini zannedenlerin ‘Müslümanlar şunu yanlış, bunu eksik anladı; şu saçma, bu uydurma nevinden kısır ve yersiz çıkışlarına âlet olmadan, onlara cevap yetiştirmeye kalkmadan; bilgiçlik taslamadan, İslâm'ın üstünlüğü tebarüz etsin... Minareyi, kuyu diye kabul ettirmek misali, algı operasyonları ile İslâm'ın; şiddetin, katılığın, geriliğin kaynağı gösterilmesine, fikirle karşı çıkmak... Minder dışına kaçan rakibi, fikir meydanına çekmek... Müslümanlara, asıl mücadele yolunun bu olduğunu göstermek...
Ne zaman bir kitap haberi verecek olsam, ne zaman kitaba dair bir şeyler karalayacak olsam ayaklarım gayri iradî beni kitaplığın önüne götürür, elim Üstad’ın Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabına gider. “Kitap” bahsini açarım. Bilirim ki “kitap” mefhumu, eser kaleme alma gayesi, mânâsı Üstad’dan daha güzel ifade edilemez. İşte:
“Yeni bir görüş ve duyuş mimarîsinin toprak üstünde sarayını kuracak tek vasıta, kitap…
İnsanlık, kitabın mukaddes vasıta olmak haysiyetini dinlerden öğrendi. Bugüne kadar da hiç unutulmadı.
Kitap mefhumunun bir ucunda Allah, öbür ucunda da sonsuzluk var. İnsanoğlunun ebedlerce fethede ede bitiremeyeceği sonsuzluk…
Bu yüzden yarına gebe kahramanlar, kitaplık cehde, kitaplık çapa, kitaplık yapıya, hakikî oluşun temel şartı göziyle bakarlar. Onlarca kitap, yarını nişanlayacak ses güllesinin biricik mancınığı…
(…)
Tavuk mu yumurtadan çıktı, yumurta mı tavuktan?
Aynı sualin daha çetini var!
İnsan mı kitaptan doğdu; kitap mı insandan?
Kitap yazın, kitap!”
Bu yazı, yayın kurulunda yer almakla şeref duyduğum, mürekkebi üzerinde tüten Mübareze’nin çıkış haberini 102. Sayımıza yetiştirmek, mutluluğumuzu bütün gönüldaşlarımızla, okuyucularımızla paylaşmak için kaleme alındı. Kısmet olursa, eserle ilgili esas değerlendirmeler 103. Sayımızda yer alacak.
“Oku!” emrinin ardındaki “yaz!” emrini bir ömür boyunca hayatına tatbik ettiğine şahit olduğumuz yazarın emeklerinin bu dünyada da karşılık bulmasını temenni ediyoruz. Kitabının okuyanı, anlayanı, istifade edeni bol olsun.
“Mübareze” hepimize hayırlı olsun!
|