Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4819 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

GRYP HASTALI?I (YNFLUENZA ENFEKSYYONU)
Prof. Dr. Mesut Başak (İç Hastalıkları Uzmanı)

  Sayı: 58 - Ekim / Aralık 2007

Grip, virusların (İnfluenza A ve B virusları) sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok sonbahar ve kış aylarında görülür ve bazen şiddetli salgınlara yol açabilir. Tüm Dünya'da ve ülkemizde iş gücü kaybına, önemli sağlık giderlerine ve hattâ çok sayıda ölümlere yol açabilen ciddî bir hastalıktır. En çok okul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülür. Mevsim salgınları genellikle iki dalga halinde ortaya çıkar; İlkokul çocukları ile bunların evlerinde temas ettikleri kişiler ve ikincisi kapalı – yarı kapalı yerlerde yaşayan kişilerdir (genellikle yaşlılar). Grip virusları, hasta olanların öksürmesi ve hapşırması ile hava ortamına çıkar ve sağlıklı insanlar da bu havayı soluyarak solunum yollarına almasıyla, hasta olan kişilerle yakın temas sonucu ve hastalarla  bazı eşyaları (havlu, tabak, çatal vs) ortak kullanılması sebebiyle bir insandan diğerine bulaşabilmektedir.

Ağır hastalık gelişmesi riski en yüksek olan kişiler kronik akciğer hastalığı, kalp yetersizliği, kalp kapak hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, kanser hastalığı, yaşlılar, çok küçükler, yatalak olanlar, savunma sistemi (immün sistemi) baskılanmış olanlar ve gebeliğinin 7'inci ayına girmiş kadınlardır.

Sağlıklı kişide, virus solunum yollarına girdikten  sonraki 48 saatlik kuluçka döneminde virus çoğalır ve bu dönemin sonunda bazı hastalık belirtileri başlar: Aniden titreme ile başlayan 39-39.5 C'yi bulan ateş, halsizlik, yorgunluk, tüm vücutta yaygın ağrılar ve sancılar (en çok sırtta ve bacaklarda) erken olarak ortaya çıkar. Baş ağrısı belirgindir, sıklıkla göz arkasında ağrı ve ışıktan rahatsızlık vardır. Tırmalayıcı boğaz ağrısı, göğüste yanma, kuru öksürük, gözlerde yaşarma, burun akıntısı, terleme olabilir. Daha sonra alt solunum yolu hastalığı belirtileri olarak balgamlı (kanlı olabilir) – şiddetli öksürük ortaya çıkabilir. Deri sıcak ve kızarıktır. Boğazda kızarıklık ve iltihablı akıntı vardır. Bu şikâyetlere bulantı ve kusma (özellikle çocuklarda) eşlik edebilir. 2-3 gün sonra bu şikâyetler hızla geriler, ateş 5 güne kadar sürebilir. Birkaç gün, hatta bazen haftalarca halsizlik, yorgunluk ve terleme devam edebilir. Ağır hastalarda ise bu tablo daha kötüye giderek kanlı (hemorajik) bronşit ve zatürre (pnömoni) meydana gelebilir. Zatürrede kanlı balgam ve akciğer ödemi ortaya çıkmasından  48 saat sonra bile ölüm  meydana gelebilir. Zatürre ve gripten meydana gelen ölümler (Amerika Birleşik Devletleri'nde başta gelen 10 ölüm nedeninden birisi)  son 20 yıl içinde salgınlar sırasında rutin olarak yılda 20 bini bulmaktadır. Bu derece ağır hastalık en çok yeni bir influenza A tipinin sebep olduğu bir salgında, kalp veya akciğer hastalığı olanlarda görülür. Grip hastalığının iyileşmeyip kötüye giderek sebep olduğu zatürre dışındaki diğer hastalıkların başında ensefalit (beyin iltihaplanması), myokardit (kalp kasının iltihaplanması) ve myoglo- binüridir (kas proteinlerinin böbrekte hasar yaparak idrara çıkması). Özellikle aspirin almış çocuklarda influenza 2 salgınlarında belirgin olarak ensefalopati (beyinin iltihaplanması ile ilgili belirtiler), karaciğerde yağlanma, kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) ve kan yağlarının artması (hiperlipidemi) ile ortaya çıkan Reye Sendromu görülür.

Grip hastalığının tedavisi genelde şikâyetlere yöneliktir (semptomatik). Hasta dinlenmeli ve yeterince sıvı almalıdır. Savunma (immün) sistemimizi güçlendiren beta-glukan maddesini içeren ilaçların alınması da enfeksiyonun kolay ve hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır. Antiviral (virusları öldüren), ateş düşürücü, ağrı kesici, burun ve geniz akıntısını giderici (dekojestan) ilaçlar verilebilir. Hastalığı oluşturan etkenler arasında  virusla  birlikte  bakteriler  de düşünülüyorsa antibiyotiklerin de kullanılması gerekir. Fakat bu kadar ciddi tablolara yol açabilen bir hastalıkta öncelikle  hastayı doktorun görmesinde fayda vardır.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
HURMA: Tokluk Diyeti... - Sayı 63
Tıp Literatüründe Bir İlk... - Sayı 61
Erkeğin Başını Kapatması... - Sayı 60
GRYP HASTALI?I (YNFLUENZA... - Sayı 58
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (122):
Tarih boyunca izlediği politikalar, güncel meselelerde takındığı tavır çerçevesinde, doğu medeniyetinin aslî unsurlarından İran'a bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 sağlık dileklerimizle, hürmetle...... naci eroğlu

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu


Marksizm’in, her şeyin cevabını veremediği, “ilk insanı ve tabiatı kim yarattı” sorusuna “bunu ortaya atmakla tabiatı ve insanı yok farz etmiş oluyorsun. Bundan vazgeçersen, bu soruyu sormaktan da vazgeçersin” demesinden(diye karşılık vermesinden) anlaşılmaktadır. Ancak her şeyin cevabını verebilecek bir kriteryuma sahip olan “benim düzenimi kabul et, kurtulursun!” deme hakkına sahiptir.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Anlam peşinde
Bizim olmayan gemide kaptan olmak
Parlamenter sistem ve mağdurları
Kırk gün bir ölüyü bekleyeceksin
Niye döktün gözyaşımı


Ali Erdal - Anonim eserlerin kıy...
Ali Erdal - Sıradan bir filme bu...
Ali Erdal - Kırk gün bir ölüyü b...
Ali Erdal - Kırk
Necip Fazıl Kısakürek - Kıraat kitabı
Ekrem Yılmaz - Derinlik
Ekrem Yılmaz - Yapamıyorsan hayal e...
Ekrem Yılmaz - Kürtlerin PKK ile im...
Dergi Editörü - Çare
Site Editörü - Anlam peşinde
Necdet Uçak - Niye döktün gözyaşım...
Necdet Uçak - Olacak
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Malazgirtin aslanlar...
M. Nihat Malkoç - Anadolu Türk masalla...
Ayhan Aslan - Yamyam
Mehmet Balcı - Şimdi
Mehmet Balcı - Dönemem
Ahmet Çelebi - Gazzeli çocuğa
Halis Arlıoğlu - Parlamenter sistem v...
Halis Arlıoğlu - İçimde bir yara var
Murat Yaramaz - Artık yeter
Murat Yaramaz - Masal
Mevlüt Yavuz - Sanma ha!
Cemal Karsavan - Seni düşünürüm
Heybet Akdoğan - Gülsema
Emine Öztürk - Hapis
Zekeriya Yılmaz - Bıraktın
Mehmet Ali Metin - Doğu ve Batı’nın hik...
Yaşar Akyay - Bizim olmayan gemide...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14456708
 Bugün : 5017
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 628215
 Bugün : 142
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 75
 121. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim