Yktidar ?artlary Medya Sepeti Sayı:
52 - Nisan / Haziran 2006
Her devletin özel şartları vardır. Demokrasilerde ve aynı dili konuşan ülkelerde bile böyledir. Benimseyen toplumlar için demokrasi, vazgeçilmez yönetim biçimidir. Alternatifi yoktur. Bir hayat tarzıdır. Ama meselâ Amerika Birleşik Devletleri ile İngiltere’deki uygulamaları arasında büyük farklar mevcuttur.
Devletinin özelliklerine yan çizen, bunları pas geçen, anlamaya çalışmayan iktidarlar, hem huzur bulamazlar, hem huzur veremezler.
Türkiye için bir iç, diğeri dış iki faktör vardır ki, iktidarda hangi parti olursa olsun değişmez. 60 yıldan beri böyledir. İç faktör, siyasî iktidarın, silâhlı kuvvetlerle geçinmesidir. Türk ordusunun asla ve hiçbir durumda taviz vermeyeceği üç konu vadır: Atatürk’e saygısızlık, laik devlete aykırılık, devletin yekpâreliğinin, bütünlüğünün, bölünmezliğinin ihlâli... Bu üç değişmez ilke her bakımdan devletimiz için faydalıdır. Sağlıklıdır. Siyasî iktidarın bunlardan birini ihlâli, hattâ ihmali, sakıncalıdır. Bir anlaşmazlık hâlinde siyasî iktidar yıpranır.
Halkımız, askerden emir alan partiye asla oy vermez. Ama kendi ordusu ile geçinemeyen, ihtilâflı bir partiyi de küçümser. Yargının ve askerin ve din adamının politikadan uzak durması, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ama icranın yetersizlikleri boşluk oluşturduğu takdirde, yargı ve asker bu boşluğu doldurur. Galip taraf bellidir. Fakat demokrasinin büyük yara alacağını vurgulamak gerekir. Savaşın, düşük yoğunluklu da olsa, askerî nüfuzu artırdığını ilâve etmeliyiz. Bir iktidarın uykusu kaçmaksızın yürütme ve yönetme görevini yapabilmesi için, dış şart ise, Birleşik Amerika ile iyi geçinmektir. Amerika’nın eli uzundur. Kendisiyle zıtlaşan ülkelerin iç huzurunu bozabildiğinin misalleri, saymakla tükenmez.
Yılmaz ÖZTUNA; Türkiye, 18 Nisan 2006 Salı
|