Fabrika ayarları Dergi Editörü Sayı:
103 -
Fabrika ayarlarına dönmek… Gelişen teknoloji ile birlikte dilimize yerleşen bir kavram. Cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik âletlerde, zamanla ve kullanmayla değişen uygulama ve ayarların, makinanın ilk üretildiği andaki aslına rücu ettirilmesi.
Kardelen, huzurunuzdaki 103. sayısında “maddî ve manevî sağlığımızı” ele aldı. Özellikle üç dört nesildir süre gelen beslenme yönündeki hatalarımız, çocuklarımızın hâline bakıp geleceğe dair kaygılarımız, gıdalar üzerinde oynanan türlü oyunlar konu tercihinde etkili oldu.
Gelen eserlerden ortaya çıkan netice ise şu; evet bir problem var, ama geriye dönülmez bir yerde değiliz, her derdin bir dermanı var, bugünkü halimizin çaresi de dilimize yeni yerleşen kavramla, fabrika ayarlarımıza geri dönmek… Temiz ve helâlinden, bozulmamış gıdalar ile ihtiyacı karşılayacak kadar beslenmek. Yeme içme alışkanlıklarımızı, öğün sayısını, tedavi yöntemlerini Anadolu’ya hâkim kültürün içinden süzüp almak…
Site editörümüz Yavuz Sert, birkaç sayıdır ara verdiği röportajlarına bu sayımızla yeniden başladı. Dr. Mahmut Tokaç Bey’le yapılan röportajı zevkle okuyacağınızı ümit ediyoruz.
Ali Erdal Hocamızın, altıncı ve son kitabı “Mübareze”nin basılma haberini bir önceki sayımızda vermiştik. Kitap, Bilecik’te Edebâli Kırtasiye’den temin edilebilir. Yine, sitemizdeki talep formları doldurulmak suretiyle de Mübareze’yi satın alabilirsiniz. Bu sayımızda, kitabın yayın kurulunda da bulunan, Bilecik Şeyh Edebâli Üniversitesinde öğretim görevlisi Abdullah Aydın Hocamızın Mübareze ile ilgili değerlendirme yazısını dikkatlerinize sunuyoruz.
Ekim ayı sonunda yaptığımız yazarlar toplantımızda, 2020 yılı içinde yayınlanacak dört sayımızın konusunu istişare edeceğimizi ve tespit edilen konuları sizinle paylaşacağımızı bir önceki sohbetimizde bildirmiştik. Yayın kurulu editörümüz, Kardelen’den Haberler yazısında sayı konularını paylaştı. Yazar kadromuzun hazırlayacakları eserlerin daha kaliteli olması için bir yıllık plân dâhilinde konuları ilân etmenin faydasına inanıyoruz. Bununla birlikte, konularda değişiklik yapma, yerlerini öne arkaya alma hakkımızı da saklı tutuyoruz.
Mustafa Uçurum Bey, Dünya Bizim (www.dunyabizim.com) sitesinde, Anadolu’dan gelen dergileri değerlendirdiği yazısında Kardelen’e de yer verdi. “Dergilerin gündemin nabzını tutan konulara eğilmelerini çok önemli buluyorum. Çünkü dergi demek geleceğe kalacak bir mektuptur. Yıllar sonra geçmişte ne olup bittiğini anlamak için en sahih kaynaklar yine yazılı belge niteliğindeki dergi, kitap ve gazeteler olacaktır. Sanal dünyanın yalan yüzünün ne zaman çökeceği, ne zaman doğruyu göstereceği hiç belli olmuyor. Kardelen dergisi 102. sayısında Barış Pınarı Harekâtı üzerine bir yazıya yer vermiş. Muhsin Hamdi Alkış barış harekâtını inceleyen bir yazı kaleme almış.” cümleleriyle yazarımız Muhsin Hamdi Alkış’ın yazısını mercek altına aldı. Yine, “Adını andığımızda içimizin kabardığı, içimizdeki heyecanın depreştiği bir isim Aliya. Sadece Bosna için değil İslâm coğrafyası için bir umuttur onun adı. Dergide Aliya üzerine çok yoğun ve derinlikli yazılar var. Adını rahmetle anarken Kardelen dergisinde dosyada yer alan yazılardan birkaç paylaşım yapacağım.” ifadelerinden sonra yazarlarımızdan Mehmet İzzet Gülenler, Mustafa Büyükgüner ve Yavuz Sert’in eserlerinden bölümler aktardı. Şairlerimizden Ayhan Aslan ve M. Nihat Malkoç’un eserlerine yer verdi. Dünya Bizim sitesinin ve Mustafa Uçurum Bey’in gayretlerini takdir ediyoruz.
Bizi bu sayıda mutlu eden bir başka gelişme de, Ahmet Mahir Pekşen Beyefendi ile eşi Fatma Pekşen Hanımefendinin hikâyeleri ile yeniden sayfalarımızda yer almaları. Sivas’ın iki güçlü kalemiyle, Ayışığı sayfalarımız şenlendi.
103. sayımızın okuyucularımıza şifa olmasını niyaz ederiz.
İyi okumalar… Selâmlar…
|