Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     574 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Kültür Savaşçılarımızdır Dergiler
Turgut Yıldızan

  Sayı: 114 -

Ah dergilerimiz! Öksüz dergilerimiz. Kimsesiz dergilerimiz. Hayata öyle sarılıyor ki bu hayat pahalılığında… Nasıl hayatımızı renklendirebiliyorlar şaşkınım. Okuma oranının çok düşük olduğu zamanda, teknolojik iletişim ve eğlence araçlarının dimağlarımızı tutsak ettiği memleketimde kim okur bu saklı hazinelerimizi? Kime okuturlar bu kültür deryasının nadide incilerini bilemedim.

Yazması bir çiledir, baskısı ızdırap, dağıtımı işkence… Dolarların havada uçuştuğu yazılı ve görsel medyanın yazarları dışında bu dergilerin yazarları bile, finansörleri bile, editörü bile, okuyucuları bile ücretini ödeyerek sahip olurlar bu dergilere. Diyelim ki yazdık, sonra bastırdık, sonra gönderdik, sonra aldık, haydi sonra okuduk ve beğendik de nazımız geçenlere tavsiye ettik. Amannn! Ne yaptın sen. Hiç tavsiye edilir mi? Koru kendini. Koru moral gücünü, gelen söz bombardımanından;

“Sanki dünyayı siz kurtaracaksınız.”

“Okuyup da ne kazanıyorsunuz?”

“Bunlarla vakit kaybedeceğine para kazan.”

“Bunlar karın doyurmaz vazgeç bunlardan.”

Söyledim değil mi? İşte hali pür melalimiz dostlar. OKU diyen bir dinin mensupları olan bizler, ilimdir diye yere düşmüş bir kâğıdı yerden alıp öpüp başına koyan milletimiz, Orta çağ karanlığını yırtıp ilmin aydınlığına kavuşturan barış ve saadet medeniyetinin fedakâr neferlerine ne oldu böyle? Halbuki aydınlanma çağını Avrupa’da bizim kurduğumuz uygarlık harekete geçirmedi mi? Farabî olmasaydı müziğin ortak bir dili olabilir miydi? İbni Sina olmasaydı hastaları tedavi ve ameliyat ederek sağlığına kavuşturabilecek miydik, Piri Reis olmasaydı dünyayı kıtaları öğrenebilecek miydik? Bu kadar güzellikleri dünyaya yaşatan bizler şimdi kültürden bihaberiz, sanattan bihaber…

İşte dergilerimiz bütün olumsuzluklara rağmen çırpınıyorlar medeniyetler kuran, dünyaya barış, ilim ve adalet getiren medeniyetimizin kaynağı olan kültürü yaşatmaya ve geliştirmeye. Çünkü dergiler kültürümüzün kaleleri olmak zorundadır. Çünkü dergiler yazar, şair, ressam ve sanatçılar yetiştirmek zorundadır. Çünkü dergiler ülkemizin yeteneklerine fırsat ve imkân vermek zorundalar. Yazanı ve sanat erbabı olmayan milleti bir düşünsenize; başına neler gelir?

Yabancı kültürlerin bombardımanı altında kendinden utanır, ailesinden utanır, milletinden utanır, tarihinden utanır, inancından utanır Allah korusun. Kıyafetinden utanır, düğününden utanır, bayramından utanır, askerinden utanır, selâm verme şeklinden utanır, değerlerinden utanır Allah korusun. Ve yabancı kültüre sahip ulusların konuşmasını, sevinmesini, üzülmesini, eğlenmesini, cinsiyet anlayışını, takılarını, kıyafetini, iletişim biçimini ve dilini… Dilini yitirmiş insanlardan oluşan topluluğa millet denir mi? Anladınız mı şimdi okumayan, düşünmeyen, yazmayan, kitap ve dergilere itibar etmeyen toplumun akıbetini?

Yunus Emrelerimiz vardı bir zamanlar. Dergilerimiz Yunus olacak şairleri yetiştirme derdinde. Mevlânâlarımız vardı bir zamanlar. Mevlânâ hoş görüsünü cihana haykıracak yazarları yetiştirme derdinde dergilerimiz. Mimar Sinanlarımız, Karahisarilerimiz, Nasrettin Hocalarımız, hattatlarımız, ebru sanatçılarımız, tezhib sanatçılarımız yetişecek bu dergilerin verdiği sanat şuuruyla.

Dergiler neredeyse birden fazla kitap okuma fırsatı veriyor bizlere. Kitap çapındaki fikir, düşünce duygu ve kaygıları hülasa ederek sunuyor zihnimize. Bu durumda az zamanda çok fikir, düşünce ve duyguların sentezine ulaşıyoruz. Batıda dergiler haksızlığa karşı isyanların başlatılmasında temel unsur olurken ülkemizde edebiyatımıza çığır açan ekoller olmuştur Osmanlının son dönemlerinde… Her dergi bir fikrin meşalesini tutuşturmuş gönüllerimizde. Sonra kültür dünyamızı aydınlatan koca bir ışık ordusu olmuş yeni nesillere. Vatanı kurtaran askerlerimizin kahramanlığıysa askerlerimize vatan sevgisini veren dergilerdeki fikir dünyası, şiirlerin deryası, hikâye ve öykülerdeki değerler ummanı değil mi? O dergiler olmazsa biz nereden okuyacaktık Bayrak Şiirini, Bir Memleket İsterim Şiirini, Sakarya Destanı’nı, Han Duvarlarını…

Yazar olmak isteyenlere, şair olmak isteyenlere, edebiyat ile uğraşmak isteyenlere kapağını açan dergilerimiz âdetâ kültürümüzü koruyan ve geliştiren bir fikir vatanıdır. Eğer dergilerimizde yeni yazar ve şairlerin deneme, makale, öykü ve hikâyelerine yer vermezsek kültür pınarlarımız kurur gider. Yani dergilerimiz tiraj tuzağına takılıp yeni sanatçılarımızın acemice yazılmış eserlerini dışlamamalıdırlar bence. Yoksa bizden sonra yıkılır gider kültür vatanımız. Kültür vatanımız yıkılırsa vatanımızı koruyacak asker bulamayız da savaşmadan teslim oluruz Allah korusun…

Sonra vatan tehlikedeyken kim kurtaracak milletin bahtı kara mâderini dersiniz?.. Savaş devam ederken işgal altındaki İstanbul’da bile “Sırat-ı Müstakim” ve Sebilür-Reşad” dergilerini çıkararak fikir ve düşünce alanında düşmanı mağlup eden Mehmet Akiflere, Eşref Ediplere, Hasan Basrilere, Hasan Tahsinlere her şeyden fazla ihtiyacımız yok mu? O zaman dergilere namusumuz gibi, fikir bayrağımız gibi düşünce vatanımız gibi sahip çıkmalıyız da bir medeniyet hamlesinde yol alan fikir ve sanat dünyamızı güçlendirmeliyiz vesselâm.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Kültür Savaşçılarımızdır ... - Sayı 114
Usta Olmak Zor Be Dostum... - Sayı 112
Bayram gelsin istemeyiz... - Sayı 109
Öğretmen olabilir miyim?... - Sayı 105
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Nüfuz plânlaması diye bir şey tutturmuş gidiyorlar.
Ülkedeki kazalar, ihmaller ve terör sebebiyle ölenler hiç hesaba katılmıyor.
İnsanımızda bu ibret almamak, hükümetlerimizde bu beceriksizlik olduğu sürece bırakın planlamayı, nüfusu teşvik etmeleri gerekmez mi?
Yoksa bunca ölüme karşı bu tedbirsizlik, nüfuz planlamacılarının işi mi?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Yalnız ve başıboş değiliz
İranın neye ihtiyacı var?
Tevhid yoksa huzur da yok
Kaleme yemin
Kardelenden Haberler


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14592225
 Bugün : 2766
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 630965
 Bugün : 611
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 88
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim