Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2969 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

ÇÖKEN YAPILAR –Zümrüt Sitesi KONYA-
Ali DERVİŞAĞALAR

  Sayı: 44 - Nisan / Haziran 2004

SON DAKİKA (Kardelen matbaaya verildiği sırada Konya’dan gelen 11 katlı apartmanın çökmesi ile ilgili yazıyı ehemmiyeti sebebiyle matbaadan alıp, ancak bu sayfayı değiştirerek, takdim ediyoruz.)

Kurban bayramının ikinci günü, Konya’nın merkezinde, yapımı 1997 yılında tamamlanarak içine oturulan ancak, 2000 yılında iskân izni alınabilen 11 katlı lüks bina bir anda çöküverdi. Canlı bulunması umutları biterken 11 metre yüksekliğindeki un ufak olmuş enkazın altında yüze yakın ceset olduğu tahmin ediliyor. Konya böyle bir felâketi ilk defa yaşadı.

Saat 20.15, ısı sıfırın altında, ışık yetersiz, etrafı kaplayan kalın toz-topak tabakası, çaresize yıkıntının üzerine çıkan insanların ellerine ne geçerse aşağıya atmaları, cadde üzerinde kilitlenen trafik, oyuncaklar, halılar, kilimler, özel eşyalar, bu halde bile hırsızlık yapmaya çalışanlar, şok halindekiler, bağıranlar, ağlayanlar… Kimse ne yapacağını bilmiyordu.

Ancak önceden bilinen çok şey vardı. 1997 yılında yapımı tamamlanarak yerleştirilmeye başlanan siteye, Bayındırlık Müdürlüğü’nün oturulmaz raporuna rağmen 2000 yılında iskân müsaadesinin verilmesi, binanın bazı yerlerinde çatlakların olması, yakın zamana kadar binanın içinde bir toz bulutuyla birlikte tarif edilemeyen bir kokunun bulunması ve kapıcının tek tek daireleri dolaşarak sorması (ki bu durumun binada hareketin başladığının belirtisi olduğu söyleniyor), felâket günü binada olan sarsıntılar ve deprem oluyor sanılması, yüz binlerce Frenk parasın satılan-alınan daireleri yapanların daha önce yaptıkları sitenin durumu gibi birçok belirti var.

Belirtilere rağmen yapılanlar ne? Verilen iskân müsaadesi; dairelerin değeri düşer diye çocukların göz ardı edilmesi; kapıcının şüphelerinin kayda değer görülmeyerek önemsenmemesi; binada olan sallantıların deprem sanılması, belki de en önemlilerinden biri olan, daha önce yapılan ve takviyelerle ayakta duran diğer bina… Neticede, belirtilere karşı müthiş bir kayıtsızlık ve üzerlerini örtme durumları var. Ama maalesef sonunda bina üzerimizi örttü. Yaşananları anlatmak çok zor.

Zümrüt Apartmanı, hal-i pür melâlimizin müşahhas bir gerçeği. Bu acı gerçek, üzerimize yıkılan birçok yapının verdiği acıları canlandırıyor. Bu millet neler gördü ama insanlarımız yıkılacak yapılara payanda olmaya devam ettiği sürece korkarız ki altında kalacak.

Her şey gözler önünde olduğu halde, ilgili birçoğumuzun birçok gerçeği bildiği halde yanlışlara sessiz kalıyoruz. Adeta tiyatro oynuyoruz, rol yapıyoruz ve oyun sonunda ortaya bir suçlu çıkarıp kurtulmak istiyoruz. Bizim suçlarımı da yüklenerek vicdanımızı rahatlatacak bir suçlu.

Kötüler ve kötülüklerden oluşan bir yapıyı, ancak iyiler ve iyilikler ayakta tutabilir. Kötüler bu yüzden iyilere muhtaçtırlar ama iyiler onlara değil. Asıl mesele de iyilerde sanki. Yoksa bu iyiler!?..

Yapılan iyileştirmeler ile iyileşmeyecek yapıların yıkılması gerekir. Buna engel olanları içinde iyilerin önemli bir yeri var!..

“Prensibim değil kimsenin işine karışmam”

“Burada bir şey yok”

“Gemisini yürüten kaptan” gibi sözlerden sonra, “Orada kimse var mı!..” sesleri bir kez daha duyuldu Konya’da.

SÖYLENECEK NE KALDI Kİ!..


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
ÇÖKEN YAPILAR –Zümr... - Sayı 44
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (124):
Diyarbakır anneleri...

Son Eklenen Yorumlardan
 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Süleyman Abdulla. Müasir Azərbaycan poeziyasinin ən görkəmli nümayəndəl... Hikmet

 yüreğine kalemine sağlık hayırlı ve bol okurları olsun.🤍✒️...


Sonsuz karanlıklarıma gömülüşümü anlamayıp bilmeden kendi karanlıklarına denk sayanlar tarihin karanlığında boğulmaya mahkûmdurlar.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Kudret-i ilahi
Ürəyimin Əsdiyi
Yaşanan pişmanlık
Her şey apaçık
Suriye Türkmenlerinin dilinden
Oğulcan


Ali Erdal - Her şey apaçık
Kadir Bayrak - Nerelisin
Necip Fazıl Kısakürek - Doğuda buhran
Ekrem Yılmaz - Göç mü hicret mi
Ekrem Yılmaz - Zerre
Fatma Pekşen - Mustafa
Dergi Editörü - Hicret şuuru
Site Editörü - Zor sınavımız mültec...
Necdet Uçak - Yüreğim benim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (124) k...
Kardelen Dergisi - Kalem erbabına...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Gittikçe azalıyoruz
M. Nihat Malkoç - Suriye Türkmenlerini...
Hızır İrfan Önder - İstemem
Berna Pak - Gelecek(siz) çocuk
Ayhan Aslan - Dilenci
Mehmet Balcı - Sevda
Mehmet Balcı - Tükür
Ahmet Çelebi - Kaçıncı bahar
Av. Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Halis Arlıoğlu - Gaflet, dalalet ve h...
Murat Yaramaz - Pusula
Murat Yaramaz - Soğuk
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Asırlık mertebe
Suleyman Abdulla - Ürəyimin Ə...
Cemal Karsavan - Hasrete zincir mi da...
Emine Öztürk - Bismillah
Osman Akçay - Gibi
Bekir Oğuzbaşaran - Türküleri seviyorum
Yaşar Akyay - Yaşanan pişmanlık
Yaşar Erim - Firavun düzeni devam...
Cahit Can - Bu insanlar
İbrahim Durmaz - Kar
Sevdagül Aykar Yıldız - Oğulcan
Mehmet Emin Armağan - Kudret-i ilahi
Saltuk Buğra Bıçak - Sarı yapraklar dökül...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15277113
 Bugün : 7200
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 647459
 Bugün : 896
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 129
 123. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 1
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 7
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim