Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3113 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Hamalın Vakarı
Medya Sepeti

  Sayı: 62 - Ocak / Mart 2010

Asırlarca dünyaya hükmeden ecdadımızın vasıfları, ülkemize gelmiş yabancı seyyahlar tarafından kaydedilmiştir. Bu vasıflardan birisi de vakardır. Bahsedeceğimiz vakar, kuru bir övünme duygusu olmayıp, İslâm bayrağını taşımanın, müslüman olmanın verdiği bir iftihar. Ingiliz amiral Sir Adolphus Slade bu durumu, hatıratında şöyle anlatıyor: “Türkler çok azametli ve vakarlı insanlardır. Zira kendilerini İslâm dünyasının bayraktarı ve dünyanın hâkimi addederler. Bu sebepten, toplum içinde bir Avrupalıya veya bir yabancıya açıktan hürmet gösterdikleri görülmemiştir. Çünkü Türk, bizleri asırlardır cizye ödeyen bir tebaa olarak görmüştür. Atalarından öyle öğrenmiş, öğrendiğini de uygulamıştır. Yabancı elçiliklerde çalışan Türkler bile kendilerine maaşlarını ödeyen Avrupalı büyükelçiler geldiğinde ayağa kalkmazlar, o kadar vakarlıdırlar. Avrupalılar, asırlardır gördükleri bu muameleye alışmışlardır, asla yadırgamazlar. Aynı millî vakarı bir hamalda bile görmek mümkündür. Şehre önünüzden girerler. Siz önden davranmak isterseniz, sizi son derece uzaktan takip ederler ki, beraber olduğunuz anlaşılmasın. Zira Türk, ancak başka bir Türk’e hizmet eder, yabancıya hizmet etmeleri mümkün değildir.” (Yedikıta Dergisi, Tarih Ambarı, Eylül 2010)

 

Azerbaycan'ın ilk Yahudi okulu açıldı

Bakü'deki Yahudi okulunda alkışlarla karşılanan Azerbaycan Başbakanı Aliyev okul mezunlarının onurlu Yahudi ve Azeri vatandaşlar olarak mezun olmasını diledi.

Azerbaycan Başbakanı İlham Aliyev, Eğitim Bakanı, Diyanet İşleri Başkanı, Vali ve diğer bakanlarla beraber başkent Bakü'de Yahudi okulunun açılışını gerçekleştirdi.

Alkışlarla karşılandığı tören sırasında Başbakan Aliyev okulun mezunlarının onurlu bir Azeri ve Yahudi olarak mezun olmasını diledi. İsrail'i temsilen törende bulunan Sefarad Hahambaşı Rabi Şlomo Amar ülkedeki dini hoşgörüden etkilendiğini gizlemezken Başbakan Aliyev ve Azerbaycan vatandaşlarını kutsadı. Ardından okulun girişine mezuzayı yerleştirdi.

(…) Haham Amar'ı taşıyan konvoy trafiğe onlar için kapatılan yollarda, polis memurlarının selamları eşliğinde Başbakan Aliyev'in evine ulaştı. Hahambaşı, İsrail hahambaşısı için ilk kez bir şehirde trafiğin kesildiğini gördüğünü ifade ederken yaşadığı şaşkınlığını gizlemedi. (…) (Şalom; 10 Kasım 2010)

 

Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Paris'te Hanuka yaktı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te Hanuka kutlamasına katılarak mum yaktı.

Hanuka Bayramı'nın dünyadaki bütün Yahudileri birleştirmek için önemli bir vesile olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Işık, hayatın ve barışın sembolüdür. Tolerans göstermeden barış olmaz. O zaman şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: Işık aynı zamanda tolerans, eğitim, saygı ve diğer kutsal değerlerin sembolü” dedi. (Şalom; 08 Aralık 2010)

Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Erdoğan: Pısıp geri adım ... - Sayı 78
Artık tasada ve kıvançta ... - Sayı 78
?nl? yazarlardan ?stad yo... - Sayı 67
M. Kemal'in gizlenen vasi... - Sayı 64
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (128):
Helâl ekonomi, İslâm'da ekonomi...

Son Eklenen Yorumlardan
 Senirkent facìasi ile ne alaka... EB

 Hep bel altı vurmuş... Mustafa Güneş

 şair hep aktifden örnek veriyor. Bu işi biliyor sanırım ... Adnan Ay

 çok duygulandım teşekkürler ... Esra Çay

 Bence çok güzel ama biraz dili agir... Yusuf Korkmaz


Nüfuz plânlaması diye bir şey tutturmuş gidiyorlar.
Ülkedeki kazalar, ihmaller ve terör sebebiyle ölenler hiç hesaba katılmıyor.
İnsanımızda bu ibret almamak, hükümetlerimizde bu beceriksizlik olduğu sürece bırakın planlamayı, nüfusu teşvik etmeleri gerekmez mi?
Yoksa bunca ölüme karşı bu tedbirsizlik, nüfuz planlamacılarının işi mi?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Ekonomi ve helâl bilinci
Gençliğe Hitabeden
Dün sadaka taşı, bugün mihenk taşı
Sonsuzluk
Bileşke


Yavuz Sert - Röportaj
Ali Erdal - Dün sadaka taşı, bug...
Ali Erdal - Ne zamandan beri
Kadir Bayrak - Helâl lokma
Necip Fazıl Kısakürek - Gençliğe Hitabeden
Bedran Yoldaş - Beyaz güvercin
Ekrem Yılmaz - Güzel ahlâk ekonomis...
Ekrem Yılmaz - Dile gel
Dergi Editörü - Oluklar çift
Site Editörü - Takvadan bekâya helâ...
Necdet Uçak - Bu çocuklar hepimizi...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum
Kardelen Dergisi - İktibas
Kardelen Dergisi - Bu kimdir
M. Nihat Malkoç - Ekrandan akrana yahu...
M. Nihat Malkoç - Ana demek, mana deme...
Hızır İrfan Önder - Susmak bazen daha iy...
Zaimoğlu - Usûl akademisi
Zaimoğlu - İslâmda kazanç ve ge...
Zaimoğlu - Dünya ehlinin hali
Ayhan Aslan - Bileşke
Mehmet Balcı - Olalım
Mehmet Balcı - Çağdaşlık
Halis Arlıoğlu - Sebep olan işleyen g...
Halis Arlıoğlu - Çocukluk mevsimi
Ahmet Değirmenci - Olmadı
Erdem Özçelik - Sonsuzluk
Remzi Kokargül - İnsan sevdiği kadard...
Murat Yaramaz - Bereket
Murat Yaramaz - Varı
Murat Yaramaz - Zaman
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Helal olmalı
Mahmut Topbaşlı - Sevda hükmeder akıla
Cahit Ay - 21. yüzyıl Müslümanı
Cahit Ay - Yol
Cahit Ay - Hayal meyal
Osman Akçay - Nergisler
Yaşar Akyay - Ekonomi ve helâl bil...
Mustafa Kozlu - Anne baba hakkında
Enes Doğan - Yanlıştan geçmek yan...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 17192476
 Bugün : 1316
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 778231
 Bugün : 76
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 173
 128. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 16
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim