Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2564 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

12 Haziran 2011 seçimlerinin analizi
Hamdi Alkış

  Sayı: 69 - Temmuz / Eylül 2011

Türk halkı her seçimde sağduyusuyla ülke için en uygun seçimi yapmakta mahir… 12 Haziran seçimlerini de birkaç kelimeyle özetlemek gerekirse:

Ak Parti'ye: Hizmetlerinden ve millet iradesine ipotek koyanlarla mücadelenden memnunum ama mağrur olma, kibirlenme, sana oy vermemiş toplum kesimleriyle uzlaş…

CHP'ye: Yenilenme iraden güzel ama benim irademe saygıda samimi olduğunda şüphem var iş yapabilen becerikli olumlu siyaseti görmek istiyorum; negatif propaganda ve hep eleştiri, kara çalma ile benim irademi kazanamaz beni ikna edemezsin.

MHP'ye: Temsil ettiğin değerlere saygım var oyum da bunadır. Mecnun’un Leylâ'nın yalan haberine hırkasını vermesi gibi…

BDP/Bağımsızlara: Barış ve uzlaşma için çaba gösterin silâhlarla değil sözlerinizle mecliste konuşun diye bir katre oy ama temsil ettiğiniz halkın ruh köküne aykırı değerlere de mesafemi koyuyorum.

Bu yüzden seçim değerlendirmelerinde seçmen şunu dedi bunu dedi diyenler aslında bilmeden bir gerçeği dile getiriyorlar:  Bu halkın bir topluluk değil tüm etnik unsur ve gruplarıyla “bir millet” olduğu gerçeğini… Tüm seçmenlerin toplamından bağımsız bir irade var ve her seçimde bu üst bilinç tecessüm ediyor (cisimleşiyor). Millet olamamış topluluklar bakımından ise böylesi çıkarımlar yapmak neredeyse imkânsız gibidir. Öyleyse birinci tespitimiz: Önceki seçimlerimiz gibi bu seçim de bir millet olduğumuzu tescilledi ve bu vakıayı kuvvetlendirdi.

Peki, AK Parti'nin dünyada demokratik ülkelerde örneği görülmemiş 3 dönem üst üste başarısını nasıl değerlendirmeli? Bu sorunun cevabı için sadece bu seçim perspektifinden bakan ve arızî bir takım verilerle analiz yapanların hatası elbette ki tek amille değerlendirme sığlığına düşmektir. Toplumsal hareketler ve partilerin milletin vicdanında ve gönlünde büyüyüşü pek çok amil (etmen) ile izah edilir… Her amilin kendi gücü ölçüsünde “Bir Vicdan” olarak hareket eden millet vicdanını bir yöne sevk ettiği değerlendirilmelidir.

Bu mevzuda değerlendirme yapabilmek için AK Parti gerçeğinden önce Recep Tayyip Erdoğan ve “becerikli halk adamı” kanaatinin nasıl oluştuğunu irdelemek lâzım. Bazı medya ve reklâm şirketi mensuplarına sorarsanız reklâm kampanyalarıyla cilâlı imajlarla oluşmuş bir hayal dünyasını size amil olarak göstereceklerdir. Oysaki bizim milletimiz denemek, sınamak, ikna olmak ister bunun için de yaptıklarıyla, sözleriyle, dostlarıyla, dünya şartlarıyla bütünleşip bütünleşmediğine göre bir kanaat oluşturur. Köydeki Mehmet dedenin tüm bu unsurları tek tek bilmesi beklenmez ama Allah öyle bir sağduyu vermiştir ki bu millete o sağduyuyla yanlışı doğruyu hisseder… Asla yanlışta ittifak etmez. Dolayısıyla R. T. Erdoğan'ın bu girdiği 3. değil, belediye seçimleriyle ve referandum ile birlikte 8. seçimidir. Hepsinden nasıl güçlenerek çıkmıştır? Çünkü arkasında “samimî inanmış becerikli adam” hizmet eden adam vakıasının rüzgârı vardır. Gerçekte bu vasıfların bazılarının olmadığını iddia eden olabilirse de oy veren milletin bu algıyla hareket ettiğinde tereddüt olmasa gerektir.

Boş vaatler, hayallerin reklâm dünyasında satıcısı çoktur ama bizim milletimiz heybesi dolu adam ister. R. T. Erdoğan bunca belediyecilik geçmişiyle samimî başarılı becerikli adam kanaatini hak ederek bu seçimlere girmiştir. Nitekim AK Parti ve bu hareketin nüvesini teşkil eden millî görüş mensubu önceki belediyelerin neredeyse hepsi belirli bir vasatın üzeri başarıyı yakalamıştır. Uzun iktidar döneminde ise Türkiye'deki ekonomik göstergelerin pek çoğunda ilerleme sağlanmış en önemlisi alt orta sınıf gelirinde bir artma meydana gelmiştir. Peki, muhalefet için bu soruyu sorabilir misiniz? Heybelerinde Sarıgül, Büyükerşen, Mansur Yavaş gibi birkaç istisna hariç, hayalden başka satacakları ne vardır? Bu güne kadar milletin vicdanına ve aklında kalacak başarılı tek bir belediyecilik veya hükümet etme deneyimi var mıdır? Kimse kusura bakmasın ama bu millet hiçbir zaman oy verip hayal satanlara müşteri olmaz. Bu tespitimizin ideolojiden ve partiden bağımsız olduğunu izaha lüzum yoktur.

En az birincisi kadar önemli amil ise bu millet ruh köküyle mütenasip fikir ve davranış görmek ister, AK Parti'nin özellikle ikinci döneminde üşüşen her devrin adamlarını ve bazı sendelemelerini saymazsanız milletin ruh köküne tümüyle bağlı olmasa da bu iradede olduğunu ihsas ettirmiş ve milletin vicdan ve izanıyla bir paralele girebilmiştir. Burada ideolojilerden siyasal tavır ve tutumlardan bahsettiğim sanılmasın… Kastım tümüyle milletin ruh ve mânâ hayatını ve kutsallarını teşkil eden ve felsefede tinsel alan denen alanla örtüşmesidir. Elbette ki bu ruh köküne bağlılık esas olduktan sonra her parti ve hareketin farklı iktisadî, siyasal ve sosyal çözümleri olacaktır. Ama ön şart bu milletin kendisiyle örtüşüm kurması ve bir takım çetelerin kendilerinin bile bilmeden hizmet ettiği dış odakların güdümünde olmadığını irfanıyla sezmesidir.

Buna en güzel misal ülkemiz tarihi incelendiğinde görülebilir. Ruh köküyle uyumlu her hareket milletten belirli bir tensip görürken bu kökten uzaklaştığında milletin bunu reddetmesidir. Pek çok örnek verilebilir ancak sadece şu örneği verdiğimde sanırım hepimiz ittifak edeceğiz: Demokrat Parti! Ruh kökümüze bağlı ve onun emrinde iken % 60'a varan ezici bir destek; ne zaman ki adı var kendi yok ruh kökünden kopuk bir kliğin gereci hale geldiğinde kendi partisinin örgüt üyelerinin bile oy vermediğini ortaya koyacak şekilde bindelik bir oy oranı…

Bu husus hemen her ülke için geçerlidir. Meselâ Brezilya'da Erdoğan benzeri ezici başarı yakalayan sosyalist kökenli politikacı Lula esasen inanmış bir Hristiyan olup, yoksul halk kitlelerinin mensubu olduğu bir kilise hareketine mensuptur. İngiltere'de işçi partisini tekrar iktidara taşıyan Tony Blair de yeni sol ismini verdiği hareketi kilise ve halk hareketi olarak örgütlemiştir. İtalya'da yukarıda değindiğim bizdeki çetelerin bir başka şubesi İtalya “gladio”su elinden zorlukla kurtulan halk tüm safahatına rağmen kendi ruh köküne bağlılık gördüğünden Berlusconi'yi desteklemekte…

Aynı minvalde, Arap baharı olarak adlandırılan tüm hareketlerin “milletlerin ruh kökünün” betonu çeliği bile delebilen nasıl güçlü bir çınar kökü olduğunu da teslim etmemek mümkün müdür? Arap coğrafyasında o ne derinlere gitmiş kuvvetli bir köktür ki, 100 yıldan fazladır Amerikan, İngiliz, Fransız, Siyonist tüm emperyalistlerin ruh köküne siyanür döke döke kurutamadıkları o ağaç vakit erişince nasıl da canlanıvermiştir.

O halde bir partinin veya siyasal hareketin başarısı için ikinci amil: Milletin ruh köküne bağlılık…

Bu iki ana unsura, aksiyonerlik, kadro, malî gereklilikler ve dünyanın ve ülkenin konjonktürünü de eklemek gerek. Ancak bunlar hem tali amil, hem de ayrıntısıyla bir başka yazı konusu.

Neticeten 12 Haziran seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olması temennisiyle bu ön analiz bahsini kapatıp AK Parti'nin elde ettiği bu tarihî fırsatı nasıl değerlendirmesi gerektiğine ve bu “Allah'ın övdüğü milletin” ruh köküne siyanür döken elleri kırıp can suyu verebileceğine dair analiz yapmak gerek.

Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Parça, bütünün habercisid... - Sayı 83
Farkında ol Ey ERdoğan: A... - Sayı 69
12 Haziran 2011 seçimleri... - Sayı 69
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (124):
Diyarbakır anneleri...

Son Eklenen Yorumlardan
 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Süleyman Abdulla. Müasir Azərbaycan poeziyasinin ən görkəmli nümayəndəl... Hikmet

 yüreğine kalemine sağlık hayırlı ve bol okurları olsun.🤍✒️...


Emanet gazete isteyen, “bakabilir miyim?” diyor; “okuyabilir miyim” değil… Demek okunması gereken gazeteler, bakılır duruma düşmüş; yani albüm olmuş… Hem de (görmeyen gözlere yazıklar olsun) “fuhş albümü”…
Ortada bir basın olmadığına göre, neyin krizinden söz ediyorlar?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Kudret-i ilahi
Ürəyimin Əsdiyi
Yaşanan pişmanlık
Her şey apaçık
Suriye Türkmenlerinin dilinden
Oğulcan


Ali Erdal - Her şey apaçık
Kadir Bayrak - Nerelisin
Necip Fazıl Kısakürek - Doğuda buhran
Ekrem Yılmaz - Göç mü hicret mi
Ekrem Yılmaz - Zerre
Fatma Pekşen - Mustafa
Dergi Editörü - Hicret şuuru
Site Editörü - Zor sınavımız mültec...
Necdet Uçak - Yüreğim benim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (124) k...
Kardelen Dergisi - Kalem erbabına...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Gittikçe azalıyoruz
M. Nihat Malkoç - Suriye Türkmenlerini...
Hızır İrfan Önder - İstemem
Berna Pak - Gelecek(siz) çocuk
Ayhan Aslan - Dilenci
Mehmet Balcı - Sevda
Mehmet Balcı - Tükür
Ahmet Çelebi - Kaçıncı bahar
Av. Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Halis Arlıoğlu - Gaflet, dalalet ve h...
Murat Yaramaz - Pusula
Murat Yaramaz - Soğuk
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Asırlık mertebe
Suleyman Abdulla - Ürəyimin Ə...
Cemal Karsavan - Hasrete zincir mi da...
Emine Öztürk - Bismillah
Osman Akçay - Gibi
Bekir Oğuzbaşaran - Türküleri seviyorum
Yaşar Akyay - Yaşanan pişmanlık
Yaşar Erim - Firavun düzeni devam...
Cahit Can - Bu insanlar
İbrahim Durmaz - Kar
Sevdagül Aykar Yıldız - Oğulcan
Mehmet Emin Armağan - Kudret-i ilahi
Saltuk Buğra Bıçak - Sarı yapraklar dökül...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15277300
 Bugün : 7387
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 647471
 Bugün : 908
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 129
 123. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 1
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 7
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim