Yazmak Dergi Editörü Sayı:
70 - Ekim / Aralık 2011
Yazı yazmak zor iş… Kardelen için kaleme almaya niyetlendiğim her yazı öncesinde bir ağırlık çöker üstüme. Zamanında teslim etmemenin mahcubiyeti, bir an önce yetiştirme telâşıyla birleşince yüzüme vuran sıkıntıyı eşim hemen anlar; yazma vakti gelmiş de geçiyor…
Yine öyle oldu. Razı olmayıp sildiğim pek çok giriş cümlesi denemesinden sonra sitemizin verdiği imkânlar ölçüsünde hemen eski yazılara göz attım. Az çok kaleme aşina olanlar bilirler, yazı yazmaya niyetlenip de ne yazacağını bilemeyenlerin klâsik yöntemidir eski defterleri karıştırmak… Kıyıda köşede üstü küllenmiş ama tam sönmemiş bir fikir kıvılcımı kalmıştır belki. Belki de eskiler yeni bir ufuk açacaklar, umut işte…
“Somali üzerinden mazlum coğrafyalara bakış…” elinizdeki sayının konusu malûmunuz. Dünyanın bir köşesinde bizimle aynı havayı teneffüs eden insanlar açlıktan ölüyor. Aradaki mesafe, oraya ulaşmadaki zorluk imkânsızlık değil vicdanî sorumluluğu ortadan kaldırmıyor. Bu yazıyı okuyanların, Somali merkezli haberlerin gündeme geldiği Ramazan ayında, o ayın manevî ikliminin de etkisiyle ellerinden gelen yardımı yaptığını, halen de yardıma devam ettiklerini tahmin etmek zor değil. Buna rağmen üzerimize düşen sorumluluktan kurtulduk diyebilir miyiz? Kardelen mensupları diyemedi. Haksızlık karşısında susmamak ve geleceği muhakkak olan bir zaman ve zeminde onlar için ne yaptınız sorusuna kısık sesle ve boynu bükük de olsa cevap verebilmek için elinizdeki sayıyı hazırladı.
*
“Hurma diyeti” ve “tokluk kemeri” buluşlarıyla yakından tanıdığınız yazarımız Mesut Başak profesör oldu. Yalova Üniversitesi'nde başladığı yeni görevinde ağabeyimize başarılar diliyoruz. Yazarımızın, diyet ve kemer buluşlarını anlattığı ilmî çalışmaları sitemizde halen en çok okunan ve yorumlananlar arasında yer alıyor. “Kuru iğne tedavisi” adı altında uyguladığı yeni tedavi yönteminin de en az diğerleri kadar ilgi çekeceğini tahmin ediyoruz. Fıtık hastalığının tedavisinde uygulanan bu yeni tedavi yöntemiyle ilgili detayları içeride yazarımızla yaptığımız röportajdan okuyabilirsiniz. Eski defterleri karıştırmak klâsik yöntem ama yine de işe yarıyor. Bir sohbetin daha sonuna geldik işte. Dile kolay 21 sene… Elinizdekiyle birlikte yayınlanmış 70 sayı… Geriye dönüp baktığınızda edebî değeri bir yana her birinde emeğinizin olduğu kitaplık dolusu dergi. Bu emeğin olsun bir karşılığı olacak elbet. Evet, yazı yazmak zor ama keyifli bir yanı da var. Gelip geçici şu yalan dünyada yok olup gitmeyecek bir iz bırakmak. Yazı yazmak size bu imkânı sunuyor, keyfi de burada…
|