Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3892 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Zamanın gereği
Site Editörü

  Sayı: 71 - Ocak / Mart 2012

Yıllar önce yakın bir arkadaşımla birlikte İstanbul'daki tekkeleri dolaşmıştık. Bu güzel güne ait notları dergimizin 63. sayısında “Bir İstanbul Macerası” başlığı ile okurlarımızla paylaşmıştım.

Aynı dönemde sadece İstanbul içi ile yetinmedik, internet vesilesi ile kendisine eriştiğimiz ve Tekirdağ'da ikamet eden bir Hak dostunu da ziyaret etmiştik. Uşşakî yolunun günümüzdeki bir kolunda mürşid-i kâmil olan bu muhterem zât, ilerlemiş yaşına rağmen bize kendi elleri ile hizmet etmiş, mütevaziliği ile bizleri çok etkilemişti. (Şeyh Efendilerin imzaları “Hadim-ül Fukareyn” değil midir?) Dört saat sürmüştü muhabbetimiz...

Bu muhabbetimizin bir yerinde, son iki yüz yıllık dönemde dünyanın geçtiği mertebelerden bahsetti şeyh efendi. Aklımda kaldığı haliyle özetle şunları söylemişti:

“19. yüzyılın ikinci yarısına kadar olan zamanda, dünya hayatı kas gücüne dayalıdır, yani bu dönem “efal” mertebesine işaret eder. 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar olan zamanda ise buharın kullanılmaya başlaması ile makineleşme devri başlamıştır, bu dönem Allah'ın kudretinin aşikâr olarak ortaya çıktığı bir dönemdir ve “esma” mertebesine tekabül eder. 20. yüzyılın ikinci yarısından 2000'li yıllara kadar olan zamanda ise elektrik ile ilgili gelişmeler had safhaya ulaşmıştır, bu dönem de “sıfat” mertebesine tekabül eder. 2000'den sonraki dönem, yani içinde bulunduğumuz zaman ise “zat” mertebesine işaret etmektedir.”

Bu mertebeler hakkında yorum yapmak haddime değil, bu konular beni aşar, bunu dünyanın son zamanlarda yaşadığı gelişmeleri, özellikle son dönemde teknolojinin geldiği nokta ve bu noktanın kullanımını konu edinen yetmiş birinci sayımız için tefekkür ederken aklıma gelen bir örnek olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Dünya tarihinin geride kalan binlerce yılına nazaran kısa zamanda bu kadar gelişmenin yaşanmasının yanında acaba insanoğlu da bu seviyede gelişiyor mu?

Bu soruya yine bir Hak dostu çok güzel bir cevap vermişti: “Hz. Mevlâna zamanında kandil ile Mesnevi'yi yazmıştı. Şimdi o kadar aydınlatma imkânları var bir Mesnevi yazılabiliyor mu?”

Evet, açık ki, önemli olan bu gelişmelerle birlikte insanın da gelişmesi, tekâmül etmesi. Yoksa eskiden binbir zahmetle yıkanan çamaşırların, artık tek düğme ile yıkanıyor olması, arta kalan zamanda televizyonda dizi seyretmekle sonuçlandığında bunun adı medeniyet olmuyor.

Kişiler ve kurumlar bu gelişmeleri kâmil olma yolunda kullandıklarında bir anlamı oluyor. Hak davada bu gelişmeleri “araç” olarak kullanabiliyorsak o zaman “zamanın gereğini” yerine getirmiş oluyoruz

Günümüze bakarsak, bu gelişmelerden en önemlileri televizyon ve internet… Aslında tek başına interneti söylememiz de yeterli. Çünkü günbegün televizyon altyapısı internete doğru kaydığından, internet o dünyayı da içine almak üzere.

Kardelen Dergisi olarak kendi çapımızda bu gelişmeleri takip etmeye gayret ediyoruz. Elbette bir televizyon, radyo kuracak kadar imkân sahibi olmasak da, bu konuda attığımız ilk adım internet sitesinin açılması olmuştu. İnternetin en önemli “esprisi” fiziksel olarak yanyana olmayanları karşılıklı olarak iletişime geçmesini sağlaması, yani yabancıların “interaktivite” dedikleri olay... İnternet siteleri ile bu bir nebze sağlanabiliyor.

Son zamanlarda internet dünyasında revaçta olan “twitter” servisi ile bu “etkileşim” çok daha sık ve kolay hale gelmiş durumda. Twitter “takipçiler” ve “takip edilenler” olarak iki ana başlıktan oluşuyor. Evde, yolda, işte bilgisayardan veya telefonlarınızdan takip ettiklerinizin anbean paylaştıklarını görebiliyorsunuz. Sizin “paylaşılarınızı” da sizi takip edenler görüyor.

Twitter'ın farkı bu paylaşımın “anlık” olması. Kısa sms veya msn gibi değil. Paylaşılarınızı sadece gönderdiğiniz değil sizi tüm takip edenler görebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Kardelen olarak twitter servisinde hesap açarak günümüzün bu iletişim ve etkileşim aracından faydalanmaya niyet ettik. Dergimiz yazarlarından Sinan Ayhan'ın takip ettiği dergimizin twitter hesabına https://twitter.com/kardelendergisi adresinden erişebilirsiniz. Okurlarımızdan twitter hesabı olanlar @kardelendergisi hesap adı ile bize ulaşabilir ve takipçimiz olabilirler.

Geçen sayımızda internet sitemize “görüş” ve “eser gönderme” sayfaları ekleyeceğimizi duyurmuştuk. Bu sayfalarımız hazır, dileyen okurlarımız bu sayfalardan görüşlerini ve yayınlanmasını arzu ettikleri eserlerini bize gönderebilirler. Elbette daha önceden olduğu gibi kardelen@kardelendergisi.com e-posta adresine de gönderim yapabilirsiniz.

***

Bu yaz, dergimiz yazarlarından Prof. Dr. Mesut Başak ağabeyimizin vesilesi ile yine yazarlarımızdan Ali Erdal, Sinan Ayhan ve İbrahim Buğalı beyefendi ile bir buluşma gerçekleştirmiştik. İbrahim Bey ile o görüşmede tanışmıştım. Bu görüşmeden birkaç hafta sonra İbrahimBey’in vefat ettiği haberini aldık. Hem bizim hem de okurlarımızın başı sağolsun, mekânı cennet olsun inşallah. İbrahim Bey “Kürsü” sayfamızda sizlerle buluşuyordu. Ellibeşinci sayıdan itibaren yazıları ile bize destek olmuştu. Allah bu desteğinin karşılığını çok fazlası ile kendisine ikram etsin inşallah. Sizler de merhumu bir Fatiha ile anarsanız hem bizleri hem de onun maneviyatını memnun etmiş olursunuz.

İyi okumalar.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Sosyal medyanın gücü... - Sayı 119
Adâlet mülkün temeldir... - Sayı 118
Müzik, kültür kimliği olu... - Sayı 117
Asıl Kahramanlık Âfet Önc... - Sayı 116
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Emanet gazete isteyen, “bakabilir miyim?” diyor; “okuyabilir miyim” değil… Demek okunması gereken gazeteler, bakılır duruma düşmüş; yani albüm olmuş… Hem de (görmeyen gözlere yazıklar olsun) “fuhş albümü”…
Ortada bir basın olmadığına göre, neyin krizinden söz ediyorlar?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Tas tarak
Kasem olsun!
Bir tufanın ardından: Filistin
Soykırım, Antisemitizm ve Filistin Üçgen
Deniz kabarıyor
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13190722
 Bugün : 4737
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 606181
 Bugün : 178
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 100
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim