Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4400 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Zamanın gereği
Site Editörü

  Sayı: 71 - Ocak / Mart 2012

Yıllar önce yakın bir arkadaşımla birlikte İstanbul'daki tekkeleri dolaşmıştık. Bu güzel güne ait notları dergimizin 63. sayısında “Bir İstanbul Macerası” başlığı ile okurlarımızla paylaşmıştım.

Aynı dönemde sadece İstanbul içi ile yetinmedik, internet vesilesi ile kendisine eriştiğimiz ve Tekirdağ'da ikamet eden bir Hak dostunu da ziyaret etmiştik. Uşşakî yolunun günümüzdeki bir kolunda mürşid-i kâmil olan bu muhterem zât, ilerlemiş yaşına rağmen bize kendi elleri ile hizmet etmiş, mütevaziliği ile bizleri çok etkilemişti. (Şeyh Efendilerin imzaları “Hadim-ül Fukareyn” değil midir?) Dört saat sürmüştü muhabbetimiz...

Bu muhabbetimizin bir yerinde, son iki yüz yıllık dönemde dünyanın geçtiği mertebelerden bahsetti şeyh efendi. Aklımda kaldığı haliyle özetle şunları söylemişti:

“19. yüzyılın ikinci yarısına kadar olan zamanda, dünya hayatı kas gücüne dayalıdır, yani bu dönem “efal” mertebesine işaret eder. 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar olan zamanda ise buharın kullanılmaya başlaması ile makineleşme devri başlamıştır, bu dönem Allah'ın kudretinin aşikâr olarak ortaya çıktığı bir dönemdir ve “esma” mertebesine tekabül eder. 20. yüzyılın ikinci yarısından 2000'li yıllara kadar olan zamanda ise elektrik ile ilgili gelişmeler had safhaya ulaşmıştır, bu dönem de “sıfat” mertebesine tekabül eder. 2000'den sonraki dönem, yani içinde bulunduğumuz zaman ise “zat” mertebesine işaret etmektedir.”

Bu mertebeler hakkında yorum yapmak haddime değil, bu konular beni aşar, bunu dünyanın son zamanlarda yaşadığı gelişmeleri, özellikle son dönemde teknolojinin geldiği nokta ve bu noktanın kullanımını konu edinen yetmiş birinci sayımız için tefekkür ederken aklıma gelen bir örnek olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Dünya tarihinin geride kalan binlerce yılına nazaran kısa zamanda bu kadar gelişmenin yaşanmasının yanında acaba insanoğlu da bu seviyede gelişiyor mu?

Bu soruya yine bir Hak dostu çok güzel bir cevap vermişti: “Hz. Mevlâna zamanında kandil ile Mesnevi'yi yazmıştı. Şimdi o kadar aydınlatma imkânları var bir Mesnevi yazılabiliyor mu?”

Evet, açık ki, önemli olan bu gelişmelerle birlikte insanın da gelişmesi, tekâmül etmesi. Yoksa eskiden binbir zahmetle yıkanan çamaşırların, artık tek düğme ile yıkanıyor olması, arta kalan zamanda televizyonda dizi seyretmekle sonuçlandığında bunun adı medeniyet olmuyor.

Kişiler ve kurumlar bu gelişmeleri kâmil olma yolunda kullandıklarında bir anlamı oluyor. Hak davada bu gelişmeleri “araç” olarak kullanabiliyorsak o zaman “zamanın gereğini” yerine getirmiş oluyoruz

Günümüze bakarsak, bu gelişmelerden en önemlileri televizyon ve internet… Aslında tek başına interneti söylememiz de yeterli. Çünkü günbegün televizyon altyapısı internete doğru kaydığından, internet o dünyayı da içine almak üzere.

Kardelen Dergisi olarak kendi çapımızda bu gelişmeleri takip etmeye gayret ediyoruz. Elbette bir televizyon, radyo kuracak kadar imkân sahibi olmasak da, bu konuda attığımız ilk adım internet sitesinin açılması olmuştu. İnternetin en önemli “esprisi” fiziksel olarak yanyana olmayanları karşılıklı olarak iletişime geçmesini sağlaması, yani yabancıların “interaktivite” dedikleri olay... İnternet siteleri ile bu bir nebze sağlanabiliyor.

Son zamanlarda internet dünyasında revaçta olan “twitter” servisi ile bu “etkileşim” çok daha sık ve kolay hale gelmiş durumda. Twitter “takipçiler” ve “takip edilenler” olarak iki ana başlıktan oluşuyor. Evde, yolda, işte bilgisayardan veya telefonlarınızdan takip ettiklerinizin anbean paylaştıklarını görebiliyorsunuz. Sizin “paylaşılarınızı” da sizi takip edenler görüyor.

Twitter'ın farkı bu paylaşımın “anlık” olması. Kısa sms veya msn gibi değil. Paylaşılarınızı sadece gönderdiğiniz değil sizi tüm takip edenler görebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Kardelen olarak twitter servisinde hesap açarak günümüzün bu iletişim ve etkileşim aracından faydalanmaya niyet ettik. Dergimiz yazarlarından Sinan Ayhan'ın takip ettiği dergimizin twitter hesabına https://twitter.com/kardelendergisi adresinden erişebilirsiniz. Okurlarımızdan twitter hesabı olanlar @kardelendergisi hesap adı ile bize ulaşabilir ve takipçimiz olabilirler.

Geçen sayımızda internet sitemize “görüş” ve “eser gönderme” sayfaları ekleyeceğimizi duyurmuştuk. Bu sayfalarımız hazır, dileyen okurlarımız bu sayfalardan görüşlerini ve yayınlanmasını arzu ettikleri eserlerini bize gönderebilirler. Elbette daha önceden olduğu gibi kardelen@kardelendergisi.com e-posta adresine de gönderim yapabilirsiniz.

***

Bu yaz, dergimiz yazarlarından Prof. Dr. Mesut Başak ağabeyimizin vesilesi ile yine yazarlarımızdan Ali Erdal, Sinan Ayhan ve İbrahim Buğalı beyefendi ile bir buluşma gerçekleştirmiştik. İbrahim Bey ile o görüşmede tanışmıştım. Bu görüşmeden birkaç hafta sonra İbrahimBey’in vefat ettiği haberini aldık. Hem bizim hem de okurlarımızın başı sağolsun, mekânı cennet olsun inşallah. İbrahim Bey “Kürsü” sayfamızda sizlerle buluşuyordu. Ellibeşinci sayıdan itibaren yazıları ile bize destek olmuştu. Allah bu desteğinin karşılığını çok fazlası ile kendisine ikram etsin inşallah. Sizler de merhumu bir Fatiha ile anarsanız hem bizleri hem de onun maneviyatını memnun etmiş olursunuz.

İyi okumalar.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Takvadan bekâya helâl eko... - Sayı 128
Yan gözle bakmadı kır çiç... - Sayı 127
Vekâlet savaşları... - Sayı 126
Çocuklar bizim geleceğimi... - Sayı 125
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (128):
Helâl ekonomi, İslâm'da ekonomi...

Son Eklenen Yorumlardan
 Senirkent facìasi ile ne alaka... EB

 Hep bel altı vurmuş... Mustafa Güneş

 şair hep aktifden örnek veriyor. Bu işi biliyor sanırım ... Adnan Ay

 çok duygulandım teşekkürler ... Esra Çay

 Bence çok güzel ama biraz dili agir... Yusuf Korkmaz


Emanet gazete isteyen, “bakabilir miyim?” diyor; “okuyabilir miyim” değil… Demek okunması gereken gazeteler, bakılır duruma düşmüş; yani albüm olmuş… Hem de (görmeyen gözlere yazıklar olsun) “fuhş albümü”…
Ortada bir basın olmadığına göre, neyin krizinden söz ediyorlar?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Ekonomi ve helâl bilinci
Gençliğe Hitabeden
Dün sadaka taşı, bugün mihenk taşı
Sonsuzluk
Bileşke


Yavuz Sert - Röportaj
Ali Erdal - Dün sadaka taşı, bug...
Ali Erdal - Ne zamandan beri
Kadir Bayrak - Helâl lokma
Necip Fazıl Kısakürek - Gençliğe Hitabeden
Bedran Yoldaş - Beyaz güvercin
Ekrem Yılmaz - Güzel ahlâk ekonomis...
Ekrem Yılmaz - Dile gel
Dergi Editörü - Oluklar çift
Site Editörü - Takvadan bekâya helâ...
Necdet Uçak - Bu çocuklar hepimizi...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum
Kardelen Dergisi - İktibas
Kardelen Dergisi - Bu kimdir
M. Nihat Malkoç - Ekrandan akrana yahu...
M. Nihat Malkoç - Ana demek, mana deme...
Hızır İrfan Önder - Susmak bazen daha iy...
Zaimoğlu - Usûl akademisi
Zaimoğlu - İslâmda kazanç ve ge...
Zaimoğlu - Dünya ehlinin hali
Ayhan Aslan - Bileşke
Mehmet Balcı - Olalım
Mehmet Balcı - Çağdaşlık
Halis Arlıoğlu - Sebep olan işleyen g...
Halis Arlıoğlu - Çocukluk mevsimi
Ahmet Değirmenci - Olmadı
Erdem Özçelik - Sonsuzluk
Remzi Kokargül - İnsan sevdiği kadard...
Murat Yaramaz - Bereket
Murat Yaramaz - Varı
Murat Yaramaz - Zaman
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Helal olmalı
Mahmut Topbaşlı - Sevda hükmeder akıla
Cahit Ay - 21. yüzyıl Müslümanı
Cahit Ay - Yol
Cahit Ay - Hayal meyal
Osman Akçay - Nergisler
Yaşar Akyay - Ekonomi ve helâl bil...
Mustafa Kozlu - Anne baba hakkında
Enes Doğan - Yanlıştan geçmek yan...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 17190908
 Bugün : 6405
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 778147
 Bugün : 165
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 209
 128. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 16
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim