Telif hakları Site Editörü Sayı:
75 - Ocak / Mart 2013
Geçtiğimiz sayıda, internet sitemizde kullanılacak resimlerin bulunması ve bu resimlerin telif hakları ile ilgili bilgiler vermiştik okurlarımıza. Özetle tekrar etmek gerekirse, internette bulduğunuz her resmi, sitenizde kullanmanız çok doğru değil, kullanmaya niyet ettiğiniz resmin telif hakları olabilir demiştik.
Elbette bu konuda hassasiyet sahibi olmayanlar için, “aman ne olacak” demek çok kolay. Bu gibi konuların takibinin yapılması günümüzde çok zor.
Bu hassasiyetimizden dolayı resim ararken özellikle “telifsiz” olanları aradığımızı ve kullandığımızı belirtmiştik yetmiş dördüncü sayımızda.
Tevafuk bu ya, geçtiğimiz günlerde bahsettiğimiz “telifsiz” resimleri aldığımız bir siteden resim kullanımı ile ilgili ücreti karşılığında bir anlaşma yapma teklifi ile arandık. Telefonun karşısındaki hanıma resimleri telifsiz olanlardan seçtiğimizi söyledim ancak bu resimler için dahi bir ücret ödememiz gerektiğinde ısrarcı oldu. Fâkir de, dergimizin amatör bir dergi olduğunu, herhangi bir kazanç için yayımlanmadığını bu nedenle ücret ödeyemeyeceğimizi paylaştım. Satışçı olmaları hasebi ile ısrarlarını sürdürdüler ve olabilecek en ucuz sözleşmeyi bana ulaştıracaklarını söylediler.
Tahmin ettiğimiz üzere gönderdikleri teklifte de bizim için yüksek olan bir ücret vardı.
Neyse ki internet üzerinde resim hizmeti veren tek yer bu firma değil, olanlar üzerine yaptığım araştırmalarda kullanımı konusunda da karşı tarafı serbest bırakan siteler olduğunu gördük. Bundan sonra resimleri bu sitelerden seçeceğiz.
Resim konusu bu kadar önemli mi diye sorabilirsiniz? Önceki sayılarda internet sitemizde çok fazla resim yer almıyordu, yetmiş dördüncü sayıdan itibaren sitemizdeki her yazıya resim ekleme gayretine girdik. Bu resimler sadece sitenin anasayfasında değil, yazıların detayında da yer alıyor. Böyle olunca, her sayı için sitede kullanılacak onlarca resim gerekiyor.
Telif konusu sadece resimler için değil, derginin ve sitenin hazırlanışı sırasında kullanılan yazılımlar için de geçerli. Resim işleme denilen bu tür operasyonlar için çok profesyonel yazılımlar olduğu gibi GNU lisans denilen açık kaynak kodlu ücretsiz yazılımlar da var. Resim işleme programları dendiğinde ilk akla Photoshop gelir örneğin, bu yazılıma belli bir ücret karşılığı sahip olabilirsiniz. Ücretsiz olanların başında da açık kaynak kodlu “Gimp” isimli program geliyor. Biz de resimle ilgili çalışmalarımızı yaparken bu programı kullanıyoruz. Bu düzeydeki işler için iş gören bir program.
|