Bir savaş aracı olarak internet Site Editörü Sayı:
79 - Ocak / Mart 2014
Ülke olarak 2013 yılının son günlerini çok hareketli geçirdik. “Öyle böyle değil” desek yeridir. Bu hareketliliğin sebebi malumu âliniz yolsuzluk iddiaları, bu iddialarla ilgili karşılıklı suçlamalar. Bizim için en önemli ve en üzücü yanı ise karşılıklı mücadele içinde olan insanların müslüman, muhafazakâr kesimden olması.
Bu cümleleri yazarken dahi çekiniyorum, üzülüyorum. Teselli olarak “Allah’ın da bir hesabı vardır” diyoruz ama insan üzülmeden edemiyor. Editör köşesinde bu konudaki kişisel fikrimi belirtmek yerine dikkatimi çeken farklı bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Daha önce gezi olayları ile ilgili yazdığımız editör yazısında belirttiğimiz gibi “internet” bu gibi olaylarda çok önemli bir araç haline gelmiş durumda. Her zamanki gibi en önemli aktör, “twitter”. Son olaylarda öne çıkan başka bir aktör daha oldu, o da internet haber siteleri.
İkibinli yıllarla birlikte ülkemizde internet haber sitesi patlaması yaşanmıştı. Gazete kağıdı, muhabir, ofis gibi maliyetler olmadan da internet üzerinden haber işi yapılabileceği için tabiri yerinde ise ortalık haber sitesi kaynamaya başladı. Ülke olarak çok hareketli bir gündeme sahip olmamız bu tür sitelerin ekmeğine yağ sürdü, çünkü gündem hareketlendikçe insanlar bu siteleri ziyaret ediyorlar ve ziyaretçi sayısını artırıyorlardı.
Günümüzde halen çok sayıda haber sitesi var, içinde “haber” geçen başında sonunda çeşitli kelimeler veya rakamlar olan bir sürü varyasyonla alınan alan adlarının hemen hemen hepsi dolu. Sözgelimi haber1.com’dan başlayın ve sıra ile rakamı artırın muhtemelen her isim için bir site karşınıza çıkacaktır.
Son olaylarda haber siteleri de en önemli savaş araçlarından biri oldular, oluyorlar. Mücadelenin taraflarının kendilerini savunan haber siteleri var ancak bu sitelerin sırf bu mücadele için kurulduğu o kadar aşikâr ki. İsimleri bu kez büyük oranda “haber” kelimesinin varyasyonları yerine “medya” veya “gündem” kelimesinin varyasyonlarından oluşuyor. Sitelerin tasarımları hazır tasarımlardan seçilmiş, özensiz, bir gecede sandıklardan çıkartıldığı çok belli. Tüm taraflar bu siteler üzerinden de savaşlarını sürdürüyor.
İnternetin kullanım oranının ülkemizde çok yüksek olması bu sitelerin ve sosyal medyanın gündem belirlemede etkili olmasının en büyük nedeni. Gün içinde çalışanlar iş yerlerinden sürekli bu siteleri ziyaret ediyorlar. Hangi tarafta iseler özellikle o tarafın siteleri ve gazeteleri ile rahatlamaya çalışıyorlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi buralardan yayılan haberlerin kötü yanı doğru olma ihtimallerinin düşük olması buna karşın insanların bu haberlere hemen inanıp ona göre fikir sahibi olmaları ve bu haberlere göre fikrî veya amelî bir aksiyon almaları. “Çamur at izi kalsın” atasözünü anlamak için biçilmiş kaftan anlayacağınız…
Bu olaylar karşısında aklıma gelen olaylara bir tarafın gözü ile bakmaktan ziyade biraz yukarıdan bakmanın daha sağlıklı olabileceğini söylemek… Millet olarak son asırlarda çok çeşitli badireler atlattık, bu yaşananları da hayırlara vesile etmesini Allah’tan niyaz ediyoruz.
|