"Ulusal istenç" Yavuz Sert Sayı:
80 - Nisan / Haziran 2014
Kavramları oluşturan kelimelerin kökleri üzerinde durmayı seviyorum.
“Millî İrade” kavramı için düşünürken de “irade” kelimesini biraz inceledim. Kelime manası ile “irade” istek, arzu demek. Lâf aramızda, TDK’nın bu kelimenin karşılığı olarak “istenç” kelimesini sunması benim için günün sürprizi oldu.
O zaman “Millî İrade”ye kabaca milletin isteği olarak bakabiliriz. Yalnız burada bir sorun yok mu, milleti oluşturan fertlerin tümünün aynı şeyi istemeleri mümkün mü?
Mümkün değil elbet. Bunun cevabı, kavramdaki “Millî” kelimesinden geçiyor. “Millî İrade” kavramındaki “Millî” kelimesi, milletten ziyade daha başka bir anlam ifade ediyor.
Kimi kelimeler bazılarına hiç yakışmaz, âdetâ o kelime o ağızda kirletmez kendini. Meselâ adam “Nur içinde yatsın” diyemez, ya ne der, “ışıklar içinde uyusun” der. “Millî” kelimesinin durumu da böyle... Millî ile ulusal her ne kadar sözlükte aynı anlamda gözükse de, “nur” ve “ışık” arasındaki ilişkiye benzer bir ilişki var aralarında. Hâsılı, “Millî İrade” dediğimiz zaman aslında belirli bir görüşün savunduğu bir kavramı dile getirmiş oluyoruz, tüm vatandaşların “istencini” değil…
Peki, “Millî İrade” kavramının sahibi kimdir? Söz gelimi, son genel seçimde Komünist Partiye oy vermiş 64 bin kadar kişi “Millî İrade hâkim kılınmalıdır, bu irade komünizmdir” derse olur mu? Bu sayımızın konusunda geçen “cemiyetimizin gerçek hüviyetine kavuşturulması…” cümlesi bize büyük bir ipucu veriyor aslında. Türk Milletinin tarihine bir bakalım, –ki buradaki Türk kelimesinin sadece etnik köken belirtmediğini vurgulamak gerekir– ne zaman cemiyet gerçek hüviyetine kavuşmuş?
Türklerin, İslâmiyet’i kabul etmelerinden sonra, özellikle Selçuklu’ya ve Devlet-i Alî’ye baktığımız zaman, yöneticilerin Muhammedî (as) yoldan ilerlemeye gayret ettiklerinde devletin başarılı olduğunu görüyoruz. Günümüzde “cemiyetin gerçek hüviyeti” ile umutlarını, hayallerini ve hedeflerini belirtenler, işte bu başarılı günlerin özlemi ile bunu dile getiriyorlar. Bu başarının kendisi başlı başına bir yazı konusudur ancak sadece dünya üzerindeki başarının tek bir anahtarı olduğunun, bunun da “adalet” olduğunu vurgulamak isterim.
Sözün özü, “Millî İrade” işte bu özlemde ve hedefte olanların kullandığı bir kavramdır. “Millî İrade”yi dâvâsı saymışlara selam olsun.
|