Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3832 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

İnternet kanunları
Site Editörü

  Sayı: 82 - Ekim / Aralık 2014

Geçtiğimiz yıllarda, internet kullanımı ile ilgili kanun ihtiyacının gündeme gelmesine vesile olan ilk olay 2007 yılında Yunanlı bir öğrencinin Youtube’a Atatürk’e hakaret içeren videolar yüklemesiydi. Ulusal kanallarda bu videolar haber yapılınca, bir savcı hareket geçmiş ve Youtube’a erişim o dönemde kapanmıştı.

Sonraki yıllarda yine Atatürk’e hakaret, Deniz Baykal olayı ve son olarak da Dışişleri Bakanlığında kaydedilen görüşme nedeni ile siteye erişim çeşitli zamanlarda tekrar yasaklandı.

İnternet kullanımına karşı devletin kanun koyma isteği ve gereksinimi bahsettiğimiz bu olaylar ile başlasa da, en son gezi olaylarında ve 17 Aralık soruşturmalarında sosyal medyanın kullanılması ile bu ihtiyaç zirveye çıkmıştı. Bu doğrultuda 2007’de çıkarılan ilk kanuna 2014 başlarında yeni maddeler eklendi. Son olarak, geçtiğimiz Eylül ayında yapılan son değişikliklerle kanun son halini aldı.

2007’deki ilk kanun incelendiğinde suç olarak sayılan konuların hemen hemen kimsenin tartışma yapmayacağı çocuk istismarı, intihara sürükleme, uyuşturucu gibi konular olduğu görülüyordu.

Asıl tartışma 2014 yılında hükümetin gezi ve 17 Aralık olaylarından sonra bu kanuna yaptığı eklemeler üzerine çıktı. Bu eklere göre, engelleme sitenin tümüne değil sadece ilgili içeriğin bulunduğu sayfalara yapılacaktı. Bu kulağa hoş ve mantıklı geliyor, böylece sitenin tümü kapanmayacaktı. Ancak teknik olarak böyle bir sistemin kurulması için şöyle bir ihtiyaç doğuyor: Tüm trafiğin bir noktadan geçmesi ve yönetilmesi.

Tüm trafiğin tek noktadan geçmesi insanı tedirgin etmiyor değil ancak tek bir sayfayı engellemenin başka bir imkânı da yok.

Hükümetin –daha doğrusu o zaman Başbakan olan Sayın Tayyip Erdoğan’ın– fevri çıkışları malûmunuz. Bu kanun da bana aynı şeyi hissettirdi. Sosyal medyada yayınlanan kasetler nedeni ile hükümet acil bir çözüm bulmak istedi ve bu kanunu çıkardı. Aslında makul olan, bu işlerde uzman kişilerden bir ekip kurulması, istişareler yapılması ve herkesin olmasa da çoğu kişinin mutabık olacağı bir kanun çıkartılabilseydi. Çünkü, hükümetle aynı veya farklı düşünen herkes bu konudaki ihtiyacın farkında. Ancak devlet kendisine karşı bir savaş açıldığı fikrinde olduğu için bu adımların atılması o açıdan normal karşılanabilir.

Eylül 2014 torba kanununu dört gözle bekleyenler, sosyal medyada da çok aktif olan atama bekleyen öğretmenlerdi. Bu torba yasada öğretmenlerin atamaları ile birlikte internet kanunu ile ilgili de birkaç düzenleme yapıldı. En önemlisi ise TİB’in mahkeme kararı olmadan bir içeriğe erişimi yasaklayabilmesi. Önceki hali ile, “önce mahkeme sonra yasak” olan formül “önce yasak sonra mahkeme” halini aldı.

Sözün özü, internet kontrollü bir alan olmalıdır ve bu doğrultuda kanunların olması çok doğaldır. Ancak teknik olarak internet kolay kolay zabt-u rabt altına alınabilecek bir alan değil. Twitter ve Youtube sitelerinin kapatılması sonrasında kullanıcılar DNS metodu ile bu sitelere erişim sağlamıştı. Bunu farkeden devlet DNS ile ilgili de önlemler aldı ancak kullanıcılar için bu da engel olamadı.

Şu anda tercih edilen yöntem VPN yöntemi. Bu yönteme engel olunması çok mümkün değil. Ancak tüm vpn sitelerinin ip’leri belirlenerek ilgili sitelere girişler kaldırılabilir.

 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Tevhid yoksa huzur da yok... - Sayı 122
Anlam peşinde... - Sayı 121
Zor zamanların cesur sesi... - Sayı 120
Sosyal medyanın gücü... - Sayı 119
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (122):
Tarih boyunca izlediği politikalar, güncel meselelerde takındığı tavır çerçevesinde, doğu medeniyetinin aslî unsurlarından İran'a bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 sağlık dileklerimizle, hürmetle...... naci eroğlu

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu


Sonsuz karanlıklarıma gömülüşümü anlamayıp bilmeden kendi karanlıklarına denk sayanlar tarihin karanlığında boğulmaya mahkûmdurlar.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Anlam peşinde
Bizim olmayan gemide kaptan olmak
Parlamenter sistem ve mağdurları
Kırk gün bir ölüyü bekleyeceksin
Niye döktün gözyaşımı


Ali Erdal - Anonim eserlerin kıy...
Ali Erdal - Sıradan bir filme bu...
Ali Erdal - Kırk gün bir ölüyü b...
Ali Erdal - Kırk
Necip Fazıl Kısakürek - Kıraat kitabı
Ekrem Yılmaz - Derinlik
Ekrem Yılmaz - Yapamıyorsan hayal e...
Ekrem Yılmaz - Kürtlerin PKK ile im...
Dergi Editörü - Çare
Site Editörü - Anlam peşinde
Necdet Uçak - Niye döktün gözyaşım...
Necdet Uçak - Olacak
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Malazgirtin aslanlar...
M. Nihat Malkoç - Anadolu Türk masalla...
Ayhan Aslan - Yamyam
Mehmet Balcı - Şimdi
Mehmet Balcı - Dönemem
Ahmet Çelebi - Gazzeli çocuğa
Halis Arlıoğlu - Parlamenter sistem v...
Halis Arlıoğlu - İçimde bir yara var
Murat Yaramaz - Artık yeter
Murat Yaramaz - Masal
Mevlüt Yavuz - Sanma ha!
Cemal Karsavan - Seni düşünürüm
Heybet Akdoğan - Gülsema
Emine Öztürk - Hapis
Zekeriya Yılmaz - Bıraktın
Mehmet Ali Metin - Doğu ve Batı’nın hik...
Yaşar Akyay - Bizim olmayan gemide...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14443726
 Bugün : 2587
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 627516
 Bugün : 237
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 72
 121. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim