Ramazan-ı şerif: İnce insanların ayı Site Editörü Sayı:
88 - Nisan / Haziran 2016
Hayat olanca hızı ve gündemi ile devam ederken o kadar çok incelik kaçırıyoruz ki... Bu inceliklerden uzak olduğumuz için bu kadar huzursuzuz belki de… Gülten Akın ne güzel söylemiş:
“Ah, kimselerin vakti yok
Durup ince şeyleri anlamaya”
İncelikleri kaçırmamak için Yunusumuz gibi ulu bir nazara sahip olmamız gerekiyor. Ne diyor Bizim Yunus: “Benim bir karıncaya ulu nazarım vardır.”
Hazretim gibi ulu nazar sahibi olamayız belki ama biraz dikkatli bakarsak inceliklerin farkına varabiliriz. Söz gelimi, yazının başlığına da esin kaynağı olan “Müslümanlık, ince insanlıktır” diye buyuran muhteremin tavsiyesi ile Efendimiz’in hayat-ı saadetlerini biraz daha dikkatli okusak birçok incelik yakalayacağız. Bir örnek; müşriklerin ağa babalarından Utbe bin Rebîa Efendimiz’e çeşitli tekliflerle geliyor ve Efendimiz’e bu tekliflerini anlatıyor. Bu sırada Efendimiz sinirlenip karşısındaki kişinin sözünü kesmiyor, ne yapıyor, sözlerini bitirmesini bekliyor, bir de üstüne “Söyleyeceklerin bitti mi?” diyor, bittiğini duyunca cevap vermeye başlıyor. İnceliğe bakar mısınız?
Bir diğer örneği Hz. Ayşe validemiz aktarıyor... Efendimiz hanımlarından su rica ettiği zaman su kabından ilk olarak hanımına içirir daha sonra onun içtiği yerden suyunu içermiş. Muhabbete ve belki de daha önemlisi ızhâr-ı muhabbete bakar mısınız? Bir diğeri… Hz. Safiye validemiz deveye bineceği zaman binek taşı olmayınca Efendimiz dizini koyuyor, validemize mübarek dizlerine basarak deveye binmesini söylüyor. Zarafete bakar mısınız?
Son örnek üzerinden gidelim; yaşananları sadece tarihî bir olay olarak okursak aklımızda kalan sadece “Hayber’in fethi sonrası Efendimiz Hz. Safiye ile evlendi, birlikte Medine’ye döndüler” olur. Ama aradaki bir “diz” çok büyük bir inceliği gösteriyor bize...
Efendimiz’in Ramazan-ı Şerif hakkında herkesin bildiği bir duası var malûmunuz: “Ya Rabbi, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir”. Bu duaya da Bizim Yunus’un ulu nazarını taklit ederek bakmaya çalışınca aklıma şunlar geliverdi; Efendimiz ki Âlemlere rahmet olarak gönderildiği Kur’ân-ı Kerîm âyeti ile sabit olan, nevzuhurlar itiraz etse de kutsî hadîs ile belirtildiği gibi her şeyin yüzü suyu hürmetine yaratılmış olduğu, daha sayamayacak kadar çok yücelikleri olan Resûl-u Zîşân Efendimiz, Ramazan-ı Şerif’e erişmek için dua ediyor. Sadece bu bile Ramazan-ı Şerif ayının ne kadar bereketli, feyizli bir ay olduğunu göstermez mi?
Burada bir noktaya dikkat etmemiz gerekir, yine bir ince nokta, Efendimiz’in Ramazan-ı Şerif ayı için dua buyurması o ayın feyzine “bizim” ne kadar ihtiyacımız olduğunu bildiği içindir, kendi Zât-ı Âlileri için değil... Estağfirullah, Efendimiz’i bizim gibi birey sanmak en büyük dalâletlerdendir. Hemen aklımıza “ene beşerun mislukum” âyeti gelebilir. Bu âyeti kerîmenin bize anlattığı Efendimiz’in de bizim gibi sıradan insan olduğu değildir, Efendimiz’in melek veya cin değil, “insan cinsinden” olduğudur. Kanımca, “Receb Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” hadîs-i şerifleri de bu söylediklerimizi doğrular.
Ramazan-ı Şerif hakkında en dikkat çekici hadîs-i şeriflerden biri de Efendimiz’in “amin” dediği Hz. Cebrâil’in ettiği dualardan ikincisi olan “Bir kul Ramazan’a erişir de affolunmadan çıkarsa, burnu yerde sürünsün” cümlesidir. Az sözle çok şey anlatma sanatına çok güzel bir örnek olan bu cümle, müslümanlar için hem bir müjde hem de uyarı... Bu cümle çok büyük bir müjde çünkü Ramazan-ı Şerîf’in Allah’ın rahmetini kazanmak için biçilmiş kaftan olduğunu, az bir gayretle bile bu rahmete ulaşılabileceğini müjdeliyor. Diğer yandan, bu rahmetten uzak kalma ihtimalinin de olduğunu ve bu ihtimalin ne kadar kötü bir durum olduğunu da...
Kardelen’in 88. Sayı konusunu “Ramazan-ı Şerîf” olaral belirledik. Konunun hakkını vermek haddimiz değil ancak Rabbimizden niyazımız, niyetimizi amelimiz gibi kabul etmesi ve önümüzdeki Ramazan-ı Şerîf ayını bizler, okurlarımız ve tüm müslümanlar için affa ve rahmete vesile etmesidir.
Hayırlı Ramazanlar.
|