Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1048 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Mâverâ humması Yunusta
Dergi Editörü

  Sayı: 110 -

Büyük milletlerin, büyük mütefekkirleri olur.

İngiltere’nin sömürgelerinden sorumlu bakanı, kendi mütefekkirleri için bakın ne diyor; “Bugün İngiliz kavmine deseler ki, Hindistan’dan mı vaz geçersin, Şekspir’den mi; tereddütsüz Hindistan’ı bir bahşiş diye verirdik ve Şekspir’i alırdık!”

Ne mutlu bize ki, tam da onlara ihtiyaç duyduğumuz anda, Allah, Türk milletine iki büyük mütefekkir, iki büyük şair, iki büyük “beklenen sanatkâr” lütfetti. Biri, şair Yunus, derviş Yunus, “Bizim Yunus”, diğeri de “masum Anadolu’nun saf çocuğu” Necip Fazıl…

Üstad, “Bu cemiyetin” diye başladığı ve milletini millet yapan tesir kaynaklarını sıraladığı yazısında, milletinin dinî mizacının, derinlik ve olgunluğunun, kahramanlık hayalinin, nükte ve hicvinin, tarih ölçüsünün ve daha pek çok özelliğinin hangi kahramandan kaynaklandığını sayarken bu cemiyetin “mâverâ humması”nın da Yunus’ta olduğunu belirtiyor.

Mâverâ humması… Mâvera, kaynaklarda “bir şeyin ötesinde, arkasında, gerisinde bulunan yer, zaman” olarak tarif ediliyor. Humma da malûm; ateşli hastalık, sıtma… Dünyayı teşrifleri arasında altı asır bulunsa da birbirlerinin ruh ikizi bu iki büyük mütefekkirden Üstad’ın, Yunus için söylediğini nasıl anlamalıyız?

Öteleri anlama ateşi… “Ben yanarım dün ü günü” diyen başka nasıl tarif edilsin… Niye yanıyor, onu yakan ateş ne, Yunus’un bu hâlini en çok anlayan ve en iyi bilen de Üstad. Her iki şairimizi de sevdik, sözlerini ezberledik ama millet olarak hâlâ onları tam olarak idrak edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Bizde Allah aşkını anlamak, o ruh derinliğini idrak etmekten çok işin şekil kısmı, emirleri ve yasakları yerine getirmek ağır basıyor. Oysaki Yunus’ta Allah aşkında yanmak var. Onun için cennet ve cehennemle ilgili bazı beyitlerini anlayamayan nadanlar çıkıyor.

Ne yapsın Yunus, hâlini arz ediyor işte; Ben Yunusu biçareyim, aşk elinden avareyim...

Bunu Yunustan daha derin yaşayan Türk var mı bilmiyorum. Bir çeşit humma sanki titriyor aşk ateşinden, humma ateşi gibi… Bir çare olarak o kapıya sığınıyor; Bana, seni gerek, seni!

Himmetine muhtaç olduğumuz Yunus’u, onun aşkını anlama arzusu ve niyetiyle 110. sayımızda ele almaya gayret ettik ve gördük ki adını anmaya çalıştığımız büyüklerin bereketiyle sayfalarımız dolup taşmış. Yunus ismindeki birleştirici, bütünleştirici mânâ, dalga dalga yayıldı ve Anadolu’nun eli kalem tutan “yalnız gezen yıldızları” sayfalarımızda yer buldu. Hamd ediyoruz.

Sohbet yazılarından sonraki sayfalarımızda sizi karşılayacak olan Ali Erdal Hocamızın, 2012 yılında Bilecik Türkocağında yaptığı konuşmaya dikkatinizi çekiyorum. Yunus’a dair başka yerde okuyamayacağınız tespitlerin, teşhislerin, buluşların yer aldığı eserin, tefekkür ufkunuzu, dünyaya bakış açınızı hayli genişleteceğini söylemeliyim. Yine “Molla Kasım şiiri üzerine tefekkür” yazısının da Yunus’a dair bir fikrin, bir iddianın, bir tezin, Türk edebiyatında bir ilk olarak ve ilmî delilleriyle ortaya konulduğu bir eser olarak sunulduğunu göreceksiniz.

Geçen sayımızdaki sohbetimizde yazarımız Sinan Ayhan için “kır at gemin almış yol mu dayanır” demiştik. Ağabeyimiz bu sefer de bizi yanıltmadı ve üçüncü kitabını yayınladı. Bileği-metin tarzında kaleme aldığı “Afrika: Kurutulmuş İnsan Gölgeleri” ve altından ve üstünden kalkılamayan hikâyelerden meydana gelen “Alt-Üst”ten sonra, “Bir” yazarımızın roman formundaki eseri. Allah, yazarımızın eserini hayırlı etsin, okuyucusunu ve istifade edenini bol kılsın. İlkay Bey’in yazarımızla yaptığı söyleşiyi sayfalarımızda bulacaksınız.

Yazarımız ve Kuşadası temsilcimiz Halis Arlıoğlu, bu sayıdaki yazısıyla Kardelen’e veda ediyor. Yaşı ve sağlığı sebebiyle yazılarına son veren yazarımıza, bugüne kadar dergimize verdiği emekten, gösterdiği ilgiden dolayı gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Uzun zamana dayanan tanışıklığımızda Kardelen’e en fazla abone kaydeden, dergimiz özelinde etrafını okumaya yazmaya teşvik eden ağabeyimizin samimi gayretine şahidiz. Allah, kendisinden razı olsun, sağlık, sıhhat içinde hayırlı uzun ömürler nasip etsin.

Yazarımız Muzaffer Doğan’ın annesi ve site editörümüz Yavuz’un kayınpederini Hakka uğurladık. Allah, her iki Müslümana ve bütün ölmüşlerimize rahmet etsin. Yazarlarımıza, ailelerine sabırlar diliyoruz.

Salgın hastalık sürecinden önce her hafta yüz yüze icra ettiğimiz kitap okuma faaliyetimize hastalık sebebiyle bir süre ara vermiştik. Faaliyetimize, internet üzerinden gerçekleşen toplantılar ile yeniden başladık. Kardelenden Haberler bölümünde, Yayın Kurulu Editörümüzün konuyla ilgili bilgilendirmesini okumanızda fayda var.

Yunus’un izinden gitme gayretindeki Kardelen’den, bütün gönüldaşlara selâmlar… İyi okumalar…


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Kaleme yemin... - Sayı 122
Çare... - Sayı 121
Ektik ektik yetişecek... - Sayı 120
Üstün fikir... - Sayı 119
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (122):
Tarih boyunca izlediği politikalar, güncel meselelerde takındığı tavır çerçevesinde, doğu medeniyetinin aslî unsurlarından İran'a bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 sağlık dileklerimizle, hürmetle...... naci eroğlu

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu


Kalem, İlahi Kelam’ın yazılmasına ve yayılmasına, yani insanın iki dünyasının da saadetle olmasına vasıta oluyor.
Kalem, insanın iki dünyasını da mahveden bâtıl fikirlerin yazılmasına ve yayılmasına alet edilebiliyor…
Kalemle kazığın şekil olarak birbirine benzemesini bir inceliğe işaret olarak göremez misiniz?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Anlam peşinde
Bizim olmayan gemide kaptan olmak
Parlamenter sistem ve mağdurları
Kırk gün bir ölüyü bekleyeceksin
Niye döktün gözyaşımı


Ali Erdal - Anonim eserlerin kıy...
Ali Erdal - Sıradan bir filme bu...
Ali Erdal - Kırk gün bir ölüyü b...
Ali Erdal - Kırk
Necip Fazıl Kısakürek - Kıraat kitabı
Ekrem Yılmaz - Derinlik
Ekrem Yılmaz - Yapamıyorsan hayal e...
Ekrem Yılmaz - Kürtlerin PKK ile im...
Dergi Editörü - Çare
Site Editörü - Anlam peşinde
Necdet Uçak - Niye döktün gözyaşım...
Necdet Uçak - Olacak
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Malazgirtin aslanlar...
M. Nihat Malkoç - Anadolu Türk masalla...
Ayhan Aslan - Yamyam
Mehmet Balcı - Şimdi
Mehmet Balcı - Dönemem
Ahmet Çelebi - Gazzeli çocuğa
Halis Arlıoğlu - Parlamenter sistem v...
Halis Arlıoğlu - İçimde bir yara var
Murat Yaramaz - Artık yeter
Murat Yaramaz - Masal
Mevlüt Yavuz - Sanma ha!
Cemal Karsavan - Seni düşünürüm
Heybet Akdoğan - Gülsema
Emine Öztürk - Hapis
Zekeriya Yılmaz - Bıraktın
Mehmet Ali Metin - Doğu ve Batı’nın hik...
Yaşar Akyay - Bizim olmayan gemide...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14443933
 Bugün : 2794
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 627643
 Bugün : 363
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 72
 121. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim