BYR G?N ANLA?ILIR ?YYR… Dergi Editörü Sayı:
64 - Nisan / Haziran 2009
Bir coşku var içimde bugün kıpır kıpır Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum Gözlerim parke parke taş duvarlarda Açılıyor hayal pencerelerim …
Rahmetli babamın geride bıraktıkları çocuklarının hayata atılıp kendilerine yetecek hale gelmelerine yetti de arttı bile… Allah nur içinde yatırsın. Onu kaybettiğimizde küçük yaşıma rağmen bu hususu idrak etmiştim. Hayatı biraz daha fazla anlamaya başladığım ilerleyen yaşlarda onun hatırasına sahip çıkma isteği dünyalıkların önüne geçti. Tahtadan bir çanta içinde zaptettiği kitap ve defterleri benim için paha biçilmez değerde miras şimdi… Özellikle de şiirleri.
Bugüne kadar eşim için karaladığım mısraların dışında şiir yazmadım. Daha doğrusu yazamadım. Ama şiirin bizim gibi basit insanların en üstün fikir verimi olacağına da hep inandım. Yazmadım, yazamadım; hasretini çektim, çekiyorum.
Geçen sayımızda Ali Bey, şiire dair şiir gibi bir yazı yazmış ve cami siluetiyle süslediği sayfanın uygun bir yerine de “şiir gibi minareler, şiir gibi kubbe, şiir gibi fotoğraf …” demişti ya hani, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu da bize şiir gibi ölümü tanıştırdı. Demek ki bir insan şiir gibi yaşayınca şiir gibi ölüveriyormuş; rahmetli bunu ispatladı… Düne kadar tek mısraını duymadığımız şiirleri arkasından uğurlarcasına sökün ettiler… Allah rahmet eylesin…
*
Kardelen, seçim merkezli 60. sayısıyla karşınızda. Seçim sürecinde kamuoyunu meşgul eden mevzular yazarlarımızın süzgecinden sayfalarımıza yansıdı. Hatıralar, yurt dışı ziyaretleri sonrası kaleme alınan gezi yazıları, fikir, sanat ve edebiyat eserleri ile hacmini zorlayan bir Kardelen sunuyoruz yine sizlere.
Burada yazarlarımızdan bir ricamız olacak; emek sarfedip kaleme alınan eserlerinizi lütfen her sayı için ayrıca gönderin. Aynı eser sahibinin en fazla iki eserine yer vermeye gayret ediyoruz. Aksi takdirde başkasının hakkına engel oluyoruz. Yayınlanmayan eserleri bir sonraki sayıda değerlendirmek için zaptetmek, arşivlemek takdir edersiniz ki ayrı bir iş ve takip gerektiriyor.
İnternet sitemizde eserlere yapılan yorumların artmasını boşluğa konuşmadığımızın bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Bu da bizim açımızdan sevindirici bir gelişme. Geçen sayımızda İsmail Katgı Hocamızın “Osmanlı Devletinde Şehzadelik Kurumu” başlıklı kitap değerlendirme yazısına gelen bir yorum ve bu yorum etrafındaki tartışmalar bizi açıklama yapmak mecburiyetinde bıraktı. Gelen yorumda Fatih Sezen isimli okuyucumuz “İsmail Bey yazınız oldukça güzel olmuş. Ancak gördüğüm kadarıyla Kardelen dergisinde daha çok din-ahlak-kültür, tefekkür, edebiyat vs. gibi konularda yazılar yayımlanıyor. Dolayısıyla yazınız akademik Tarih dergilerden birinde yayımlanabilirdi“ diyor. Kardelen internet sitemizde mevcut çıkış beyannamemizde belirttiğimiz gibi Türk kültür ve ruhuna aykırı olmayan her türlü fikir verimine açık bir dergi. Kaldı ki İsmail Hocamız, Haldun Eroğlu'na ait aynı isimli eserin değerlendirildiği bir yazı kaleme almış, biz de bu yazıyı dergimizin basılı halinde mevcut olan Kitap Kurdu köşemizde değerlendirdik. Derginin basılı halini görseydi okuyucumuzun bu yorumu yapmayacağına inanıyoruz.
Dergimizle ilgili vereceğimiz son bilgi de hesap numaramızdaki değişiklik. Yeni abone olmayı düşünenler için pek bir şey ifade etmese de, daha önceki abonelerimizin bu değişikliğe dikkat etmelerini rica ediyoruz.
60. sayısıyla huzurunuza gelen Kardelen'den selâmlar…
|