Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3991 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Derginiz 19 YAŞINDA
Dergi Editörü

  Sayı: 65 - Temmuz / Eylül 2010

Köklü medeniyetimizin halkta tecelli eden ve nesilden nesile aktarılan yüzü bizim kuşağa yeteri kadar intikal edemedi. Kahramanlarımızı konu alan hikâyeleri, masalları, efsaneleri dededen, nineden, babadan, anneden dinlemek varken ancak okuma merakı olanlar kitap sayfalarından öğrendi. Bunda bizden önceki neslin geçmişle bağlarının koparılması, yetişme tarzı, köyden şehre göçle başlayan kültürüne yabancılaşma eğilimi, eğitim seviyesi etkili oldu, muhakkak.

Sınır tanımayan, uçsuz bucaksız çocuk hayalinin kahraman ihtiyacı bu yoldan giderilemeyince, zaten bütün boşlukları doldurmakta mahir kapitalist sistemin en sadık hizmetkârı Amerikan sineması devreye girdi ve rakibi olmayan bu alanda kendi sanal kahramanlarını dayatmakta pek de zorlanmadı.

Kendi içinde en masumu sayılabilecek ve bir zamanlar pazar sabahları heyecanla beklediğimiz western türü filmlerle başlayan bu süreçte, teknolojinin insanı hayrete düşüren gelişme hızıyla doğru orantılı olarak gelişen Amerikan sineması, nice sanal kahramanlar piyasa sürdü… Uçanı, kaçanı, hoplayanı, zıplayanından tutun, bir vuruşta kayaları tuz buz eden, tek başına bir orduyu alt eden sayısız hayalî kahramanlar…

Birilerinin âli menfaatlerine hizmet eden bu kahramanların filmlerini bizimle birlikte doğunun geri kalmış (!) bütün çocukları hayret ve dehşetle, soluksuz izledi. Onların giyimini, kuşamını, hayat tarzını takip ve taklit etmek marifet sayıldı…

Oysaki hikâyelerini, masallarını, efsanelerini dinleyemediğimiz bize ait kahramanların sinemalarını çekmeliydik. Ama maalesef sinemamız fakir delikanlıyla zengin kızı konu alan romantik filmlerin türlü versiyonlarını çekmekte gösterdiği nisbî başarıyı bu alanda sergileyemedi. Sergileyememekle kalmadı, kalkıştığı denemelerde de komik duruma düştü.

Meseleyi “bizim sinemamız kötü, onlarınki iyi” gibi basit bir düşünceyle sınırlamak, böyle bir neticeye varmak değil niyetim. Amacım, bu gerçeğin hepimizi saran ve bilinçaltımızda yer eden etkisini dile getirmek.

Amerikan sinemasının kendi değerlerini, çoğu zaman tarihî, ilmî gerçekleri bile hiçe sayarak yücelten filmlerinin, bizdeki ve bize benzer coğrafyalardaki etkilerini yok sayabilir miyiz? Bu filmlerin izleyen üzerinde en basit etkisinin onunkiyle kıyasladığı kendi benliğini, medeniyetini küçük görmek olduğunu kim inkâr edebilir!.. Az önce beyaz perdede samanyolunun en ücra köşesindeki yıldıza ışık hızıyla giden film kahramanını izleyen delikanlının biraz sonra köyüne gidecek bir vasıta bulamayışındaki tezat insana başka ne hissettirebilir ki!

Elinizdeki sayıya başta sinema olmak üzere bütün temsilî sanatları konu seçerken bunları düşünmeyi ve düşündürmeyi amaç edindik. Karagöz gibi temsilî sanatların atasını icat edenlerin her alanda olduğu gibi bu alanda da dünün, bugünün ve yarının muhasebesini yapması gerekir. Bize ait olmayan, sun’î bir kültürün ortaya döktüklerinin ağırlığı altında ezilmeden, zaten bizde varolanların üzerine inşa edileceklerin tefekkürünü yapmak bu işin ilk adımı olmalı.

Kardelen, kapağımızda da gördüğünüz üzere 19 yaşında. İnsan için bile yirmili yaşlar fizikî gelişimin tamamlanıp,  fikrî yapının ana taşlarının, köşe başı taşlarının oturduğu zamanlara tekabül eder. Askerlik, evlilik, iş gibi hayata yön veren kararların alındığı zamanlar… Bir fikir dergisi için ne ifade ettiğini ise 19 yıl önce kaleme alınan “Çıkış Beyannamemiz” anlatıyor. Köşemizin sınırlarını zorlamamak adına ve daha önce de yayınlandığı için sadece küçük bir alıntıyla yetineceğimiz metnin tamamını meraklıları sitemizin “Hakkımızda” bölümünden bulup okuyabilirler:

“Ekolleşme istidadındaki bir kaç dergi, kurucularından sonra neşir hayatında görünmez oluyor. Bizimkinden daha geniş dergi mezarlığı olan bir ülke bileniniz var mı? Yine de bir araya gelen her toplulukta ilk akla gelen faaliyet -ne büyük bir fikir açlığı içindeymişiz ki- "dergi çıkarmak" oluyor. Uzun lâfın kısası "kurban olam kalem tutan ellere" diyen bir millet, fikirce çorak bir zemin üzerindedir şimdi...”

Okuyucularımızın içinde barındırdığı kandilleriyle birlikte mübarek üç aylarını ve yaklaşan Ramazan Bayramlarını şimdiden tebrik ederiz.

Kardelen’den selâmlar...

 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Kaleme yemin... - Sayı 122
Çare... - Sayı 121
Ektik ektik yetişecek... - Sayı 120
Üstün fikir... - Sayı 119
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Batı’nın Pompei’sinin günlerini andırmasının sebepleri Osmanlı Devleti’ni çökerten “metal yorgunluğu”nun ilk safhası değil midir?
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Yalnız ve başıboş değiliz
Öz musikimizin piri: Mustafa Itrî Efendi
Tevhid yoksa huzur da yok
Gülerek günah işleyen ağlayarak cehennem
İranın neye ihtiyacı var?


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14503084
 Bugün : 3237
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 628847
 Bugün : 61
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 60
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim