Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3056 kez okundu.     1 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Kudüs... Ey Kudüs
Yavuz Sert

  Sayı: 96 -

Türk Milleti olarak şahsımıza münhasır bir mizacımız var. Bu mizaç bizi kimi zaman güzele götürüyor, kimi zaman güzele gitmeye engel oluyor. Duygusal bir milletiz, hep mazlumun yanındayız. Bu durum din hayatımızda da böyle… İşin hakikatine çoğu zaman girmesek de muhabbet ehliyiz. Hassasiyetlerimiz belirli noktalarda toplanmış; her haltı yeriz ama domuz yemeyiz, Kur’ân okumayız ama onun bel altında taşınmasına da müsaade etmeyiz. Bunların arkasında eksik de olsa hep muhabbet var. İrfan kokusunun geldiği köz, toprak altında kalmış ama tütmeye devam ediyor. 

Kudüs’e bakışımız da, bel altında taşınmasına zinhar izin vermediğimiz ama açıp okumadığımız Kur’ân gibi. Kudüs ve Filistin deyince akan sular durur, Filistin için elimizden geldiğince yardımlar toplanır. Hattâ ucunda şehadetin olması çok muhtemel olmasını bile bile gemi dolusu insanımız Gazze’ye yardıma gider. 

Bu hassasiyetlerimizin yanına bilgiyi de eklememiz gerekir. Bilgisiz irfan olmaz. Olanı vardır ama istisnadır, istisnalar kaideleri güçlendirir. Kudüs meselesinde de önce bilgi sahibi olmamız gerekiyor. 

Kardelen’in Kudüs sayısı vesilesi ile bendeniz eksik olan değil, neredeyse hiç olmayan Kudüs bilgimin oluşması için kaynak eserler araştırdım. Her zamanki gibi, bu önemli konuda da Türkçe kaleme alınmış eserlerin sayısının az olması dikkatimi çekti. Araştırmalarım sonunda sayı konumuz için seçtiğim iki eser oldu, ilki Kudüs deyince ilk akla gelen eserlerden, 1972 basımı ama popülerliliğini halen sürdüren “Kudüs… Ey Kudüs” adlı eser. Diğeri de merhum Prof. Dr. Fahir Armaoğlu’nun kaleme aldığı “Filistin Meselesi ve Arap-İsrail Savaşları” adlı eser. 

Aslında açık ama Kudüs okumaları yaparken daha iyi anladım ki, Kudüs sadece müslümanlar için kutsal bir yer değil. Yahudilik ve Hristiyanlığın günümüzdeki batıllığına bakmadan düşünelim, bizim hak peygamber olduklarına inandığımız Hz. İsa, Hz. Davud ve Hz. Süleyman, Hz. İbrahim bu topraklarda yaşamış. Bu nedenle belki de ilk kabul etmemiz gereken, bu kentin sadece müslümanların kutsalı olmadığı… 

Buradan hareketle ve tarihteki barış dönemlerine bakarak diyebiliriz ki, bu topraklarda barış, tüm inanç sahiplerinin kardeşçe yaşamasına bağlıdır. Tarihte böyle dönemler var ve hepsi şehir müslümanlar tarafından idare edilirken yaşanmış. Hz. Ömer devri de böyle, Rumların kutsal topraklardan kovdukları yahudilerin tekrar o topraklara girmelerini sağlayan Selahaddin Eyyubî devri de, 15. yüzyılda yahudilere kapılarını açmış Osmanlının en önemli padişahlarından olan Sultan Selim ve sonrası dönem de… 

Kudüs’ü üç ana dönemde incelemek yerinde olur kanaatindeyim; ilki Hazret-i Ömer’in şehri fethine kadar geçen dönem, ikincisi fetihten sonra yahudilerin İsrail devletini kurma düşüncesinin filizlenmeye başladığı ve İsrail devletinin kurulmasına kadar olan dönem ve son olarak da İsrail’in kurulması ve sonrası… 

Bu yazıda bahsedeceğim kitaplar, ikinci ve üçüncü dönemleri anlatan eserler. İlk dönem için de bu sayımızda kendisi ile röportajımızı okuyabileceğiniz Prof. Dr. Ömer Faruk Harman Hocamızın eserlerinden faydalanabilirsiniz. 

“Kudüs… Ey Kudüs”

Amerikalı bir gazeteci, yazar; Larry Collins... Ve Fransız bir gazeteci, yazar; Dominique Lapierre… Bu iki ismin özelliği, tarihi olay ve dönemleri roman tadında kaleme aldıkları eserleri... İspanya iç savaşını anlattıkları “Yasımı Tutacaksın”, Hindistan’ın bağımsızlık tarihini anlattıkları “Bu Gece Özgürlük” ve İsrail devletinin kuruluşunu anlattıkları “Kudüs Ey Kudüs” bu eserlerin en önemlileri... 

“Kudüs… Ey Kudüs” kitabı Kudüs, İsrail ve Filistin tarihi açısından bugün ilk akla gelen eserlerden biri. Yayınlanmasının üzerinden neredeyse yarım asır geçmiş olmasına rağmen halen konu hakkında en çok başvurulan kaynaklardan biri... Türkçe çevirisi ilk olarak 1973 yılında yapılan kitabın 2017’ye kadar baskısını bulmak mümkün değildi. 2017 sonunda Kronik kitap bu kitabın yeni baskısını yaptı. Size bahsedeceğim diğer eserin de Kronik kitaptan çıktığını belirtelim. 

“Kudüs… Ey Kudüs” kitabı, Birleşmiş Milletler’in Filistin topraklarında iki ayrı devlet kurulması kararı ile başlıyor ve İsrail devletinin kurulmasına kadar geçen zamanda yaşanan olayları neredeyse dakika dakika anlatıyor. Bu kitabın en öne çıkan özelliklerinden biri içinde “duygu” barındırması. Her iki tarafın da duygularını anlayabiliyorsunuz. Bu şu açıdan önemli, her iki tarafın da düzenli bir ordusu yok. O yüzden savaş tabiri caizse gerilla yöntemleri ile yapılıyor. Bir gün Arapların kaldığı bir otel bombalanıyor, diğer gün bir yahudi mahallesi... Önceleri birbirlerine komşu olan Yahudi ve Arap aileler birden düşman oluyorlar, birbirlerinin evlerini yağmalıyorlar. Köylerde yaşanan katliamlar, her iki tarafa yardım için dışarıdan gelen askerler… Ve en acısı yerlerinden olan binlerce Filistinli… Kitap “duygu” içeriyor dememin nedeni bu olayların çok detaylı olarak, olayların tanıkları ile yapılan görüşmeler sonrası kitaplaşmış olması. Bu açıdan çok önemli bir eser. 

Amerikalı ve Fransız iki yazar tarafından kaleme alınması müslümanlar açısından akla tarafsızlık şüphesi doğuruyor. Hattâ kitabın giriş bölümü sanki kantarın topuzu yahudilerden yanaymış gibi de hissettiriyor açıkcası. Ama kitabın genelinde yazarların objektif olduklarını söyleyebilirim. 

“Filistin Meselesi ve Arap-İsrail Savaşları”

“Kudüs… Ey Kudüs” kitabı ne kadar duygu içeren bir kitapsa bu eser de tam tersi, tam olarak bir “kaynak eser”. “Filistin Meselesi - Arap - İsrail Savaşları” kitabının diğer bir özelliği de konuyu baştan ele alması. Kitap Filistinin tarihinden başlayıp ilk baskısının yapıldığı 80’li yıllara kadar bölgenin tarihini detaylı olarak okurlara anlatıyor.

Kitapta yer alan konular şu ana başlıklara sahip: Tarih İçinde Filistin, İsrail’in Kuruluşu, Süveyş Savaşı, Yemen İç Savaşı, 1967 Arap İsrail Savaşı, 1973 Arap İsrail Savaşı, Camp David’den sonrası, İsrail ve Lübnan. Kitapta bölgeyi ilgilendiren her gelişme yer alıyor. Üstelik bu bilgilerin alındığı kaynaklar da dipnotları ile okurlarla paylaşılmış. Bu açıdan konu ile ilgili çok önemli bir kaynak eser... 

Yazının başında Türkçe’de Kudüs konusunda kaynak eser fazla yok demiştim ancak bu kitap özveri ile hazırlanmış ve konu ile ilgili teknik veri açısından neredeyse boşluk bırakmamış diyebiliriz. Elbette bu kadar çok teknik bilgi olunca okuması kolay olmuyor, bendeniz de Kudüs ile direk ilgili görmediğim Yemen Savaşı gibi bölümleri atladım, kitabın sadece ilgilendiğim kısımlarını okudum.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : Esra    22.02.2024
Yorum : kantarın topu olacak efendim





 
Gazze biz ne öğretti?... - Sayı 119
Bir tufanın ardından: Fil... - Sayı 119
Adalet Mülkün Temelidir... - Sayı 112
Bir bürokrat şârih: Abidi... - Sayı 106
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Kalem, İlahi Kelam’ın yazılmasına ve yayılmasına, yani insanın iki dünyasının da saadetle olmasına vasıta oluyor.
Kalem, insanın iki dünyasını da mahveden bâtıl fikirlerin yazılmasına ve yayılmasına alet edilebiliyor…
Kalemle kazığın şekil olarak birbirine benzemesini bir inceliğe işaret olarak göremez misiniz?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Yalnız ve başıboş değiliz
İranın neye ihtiyacı var?
Tevhid yoksa huzur da yok
Kaleme yemin
Kardelenden Haberler


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14591679
 Bugün : 2220
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 630835
 Bugün : 481
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 88
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim