Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3899 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Battal Gâzi
Hakan Karahan

  Sayı: 100 -

Bu cemiyetin kahramanlık hayali Battal Gâzi’de

Bu cemiyetin önemli şahsiyetlerini kaleme aldığımız yazılarımıza bu sayıda cemiyetimizin kahramanlık hayalinin aranması gereken Battal Gâzi ile devam ediyoruz.

Bir halk kahramanı olarak hayatı menkıbelere, şiirlere, romanlara, filmlere konu olan Battal Gâzi Emevîler döneminde yaşamış olup Anadolu’da Bizans’a karşı yapılan mücadelelerde ön plana çıkmıştır.

Gerçek adı “Abdullah” olup kahramanlığı dolayısıyla kendisine lâkap olarak “Battal” denilmiştir. Kelime anlamı olarak “Battal”, en ve boyca alışılmış olandan büyük anlamına da gelir. Battal Gâzi, lakâbının hakkını verir gibi iri yapılı ve uzun boyludur. Heybetiyle düşmana korku verir.

Battal Gâzi Destanı, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki mücadeleleri konu edinir. Bir tarafta Bizans kayseri, diğer tarafta İslâm dünyasının halifesi vardır. Kayser, sık sık ordu hazırlayıp Malatya üzerine sefer düzenler. Kayserin arkasında her defasında çok güçlü bir ordu vardır. Ancak Battal Gâzi önderliğindeki İslâm ordusuna her defasında yenilirler.

Battal Gâzi’nin kahramanlığı ve cesareti Orta Asya’dan Endülüs’e kadar geniş Müslüman coğrafyaya yayılmıştır. Battal Gâzi, kahraman, cesur ve hünerli bir silahşördür. At koşturmada, gürz ve kılıç kullanmada çok ustadır. Silahşörlükte yenemediği hiç kimse yoktur. Mücadeleye tek başına girmekten çekinmez. “Allah’a sığınırım, hiç kimseden yardım beklemem.” diyerek tek başına düşman şehirlerine akınlar düzenler. Ordulara saldırır. Yiğitliğini düşmanları bile takdir eder.

Battal Gâzi, aynı zamanda âlim bir kişiydi. Küçük yaşta Kur’ân’ı ezberlemişti. Kendi ifadesiyle “gece gündüz din yolunda savaşan” biridir.

Halk inanışına göre Battal Gâzi’nin atı olan “Aşkar”ın olağanüstü nitelikleri vardır. Aşkar’ın ölümsüz olduğuna inanılırdı. Aşkar öyle bir attır ki, su üzerinde yürür, gerektiğinde kanatlanıp uçar.

Bu maceralardan biri Battalnâme’de şöyle anlatılır: “Battal Gâzi, Hindistan’a ak fili getirmeye giderken, bir deniz kenarına vardı. Çaresizlik içinde idi. Atından inip abdest aldı ve namaz kıldı. Sonra da uyudu. Biraz sonra at sesine uyandı. Hızır Aleyhisselâm beyaz atıyla çıkıp geldi ve Battal’a “Tiz Div-zâde Aşkar’a bin” dedi. Battal, atına bindi. Hızır’ın dediğine uyarak gözlerini yumup Aşkar’a bir kamçı vurdu. Gözlerini açtığında kendini denizin öbür yakasında buldu.”

At yaratıldığından beri... İnsanlığın Ufku’nun (sav) diliyle övülmüş: “Zafer atların alınlarına nakşedilmiştir.”...

Battal Gâzi, atı Aşkar ile birlikte fetholunacağı müjdelenen kutlu belde İstanbul’a tek başına fethe kalkıyor. Hadisteki müjdeye öyle inanıyor ki tek başına bile müjdenin gerçekleşmesini mümkün görüyor. Böyle cesur ve gözükara bir yiğit.

Bizans kralı, İstanbul’daki Müslümanlara ağır zulümler etmektedir. Katliam haberleri o dönem halifenin bulunduğu Bağdat’a ulaşır. 170 bin kişilik ordu ile İstanbul kuşatılır fakat fethedilemez. Ancak Battal Gâzi pes etmez. Keşiş kılığına girip tek başına Bizans’a sızar. Battal Gâzi uzun süre İstanbul’da kalır ve Müslümanlara zulmedenleri saklandıkları yerde olsa dahi bulur ve onların cezasını verir.

Battal Gâzi’nin türbesi, külliye şeklinde Eskişehir’in SeyitGâzi ilçesinde bulunur. Külliye içindeki türbede bulunan Battal Gâzi’nin sandukası, kişiliğine ve büyüklüğüne atfen 5,5 metre uzunluğundadır.

Bu cemiyetin kahramanlık hayalini ifade eden Battal Gâzi, Anadolu’nun Türk-İslam kimliği kazanmasında önemli rol oynarken, halk ile bütünleşmesi sayesinde de Anadolu insanının gönlünde taht kurmuş, kahramanlık hikâyeleri asırlardır anlatılagelmiştir.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Köroğlu... - Sayı 101
Battal Gâzi... - Sayı 100
Yunus Emre... - Sayı 99
Mevlânâ... - Sayı 97
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Günümüzde kitaba nazaran paraya rağbeti; mide gurultusunu beyin sancısı zannederek, Tanzimat’tan bu yana, hiçbir şeyin çilesini çekmeden, her şeyi, Avrupa’dan monte eden(alan) yazarlarımıza borçluyuz.
Borcumuzu ödemesek de olur.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15720416
 Bugün : 3548
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656527
 Bugün : 440
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim