Köroğlu Hakan Karahan Sayı:
101 -
Bu cemiyetin önemli şahsiyetlerini kaleme aldığımız yazılarımıza bu sayıda cemiyetimizin aksülamel, tepki ve isyan psikolojisini kendinde barındıran Köroğlu ile devam ediyoruz.
Bir halk ozanı ve kahramanı olan Köroğlu’nun koçaklamaları ve güzellemeleri halk şiirinde önemli bir yer tutar. Zulme karşı çıkması ve halkı koruması sayesinde bir halk kahramanı olmuştur.
17.yüzyılda Bolu çevresinde yaşayan Asıl adı Ruşen Ali olan Köroğlu’nun babası, Bolu Beyinin yanında seyis olarak çalışırken, Bolu Beyinin kendisine kızması ve gözüne mil çekmesi sonucunda kör kalmış olup Köroğlu’nun ismi de buradan gelmektedir.
Köroğlu, küçüklüğünde babasına karşı yapılan bu zulmü öğrendiğinde intikamını almak için ahdetti. Babasına verilen sıska kır at zamanla gelişti ve şahbaz bir at haline geldi. Köroğlu daha sonra Bolu Beyini bularak, onu öldürdü.
Köroğlu’nun hayatı genelde dağlarda ve mücadele ile geçmiştir. Bu mücadelesi de şiirlerine yansımıştır. Şiirlerinde meydan okuma ve öğüt verme ön plândadır. Şiirlerinde samimiyet, akıcılık, coşku, kahramanlık ruhu ve destansı nitelikler vardır. Bu özellikleri ile şiirleri günümüze kadar söylenegelmiştir.
Destanlarımızda sürekli yer alan atın Köroğlu için de yeri ayrıdır. Köroğlu’nun kır atı Türk Destanlarında alışılmışın dışında uçabilen ve bazı insanî özelliklere sahip olarak betimlenmiştir. Kır at, Köroğlu ile bütünleşmiştir. Köroğlu’nun dediği gibi: “At yiğidin öz kardaşı!”
Bu cemiyetin tepki ve isyan psikolojisini ifade eden Köroğlu, halka sahip çıkması, hakkını araması, zalime karşı gelip mazlumu koruması sayesinde Anadolu insanının gönlünde taht kurmuş, şiirleri asırladır söylenegelmiştir.
Onun şu sözleri yüzyıllar boyu dilden dile dolaşmıştır:
Bizden selâm olsun Bolu Beyi’ne
Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır
Ok gıcırtısından, kalkan sesinden
Dağlar sadâ verip seslenmelidir
Düşman geldi tabur tabur dizildi
Alnımıza kara yazı yazıldı
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Eğri kılıç kında paslanmalıdır.
|