Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     8024 kez okundu.     3 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Çanakkale Mahşeri
Yavuz Sert

  Sayı: 39 -

Millet olarak Çanakkale Zaferi'nin, İzmir'in Kurtuluşu'nun veya yaşadığımız şehrin düşman işgalinden kurtulmasının yıldönümlerinde kutlama yapmaya çok meraklıyızdır. Haksızda değiliz hani, atalarımızın canları pahasına verdikleri mücadeleyi hatırlamaya, onlar için hayır duada bulunmaya vesile olan bu günler elbette çok önemli.
Ancak rahatsızlık duyduğum nokta halkımızın tarihimiz konusundaki cahilliğidir. Kuru kuruya yıldönümlerinde meydanlara çıkıp "düşmanı denize dökmüşüz, biz neymişiz!"


Demekle tarihimize sahip çıkmış olur muyuz sizce?
Sokaktaki bir vatandaşı çevirip sorsam, Çanakkale Zaferi hakkında ne bilgin var diye? "Çanakkale geçilmez!" der en iyi ihtimalle. Başka ne biliyorsun desek, " geçilmez. Ben onu bilir onu söylerim" cevabı almamız da olası.
Ancak kaçımız bilir, Çanakkale Savaşı sonrasında Osmanlı'nın Çanakkale'deki ordusu olan 5.Ordunun komutanının bir alman Olan Mareşal Liman Von Sanders olduğunu. Onun kurmay başkanının ise Esat Paşa olduğunu.
En iddialı olanımız bile Nusret Mayın gemisi ile 275 kiloluk top mermisini kaldıran Seyid Ali'yi biliriz. Peki Nusret'in mayınları ne şekil dökeceğini emreden Osmanlı paşasından haberiniz var mı? Veya gemi komutanından?.. Bu soruların, hattâ daha fazlasının cevaplarını bulabileceğimiz bir belgesel-romandan bahsetmek istiyorum sizlere. "Çanakkale Mahşeri"... Mehmed Niyazi"nin Ötüken Yayınevi'nden çıkan ve 16. baskısını gerçekleştiren Çanakkale Savaşı'nı her dakikası ile okurlarına yaşatan roman.


Yakın tarihimiz konusundaki cahilliğimden birazcık olsun kurtulma ümidi ile çeşitli kaynaklar aramaya başladım. Çanakkale Savaşı ilgi duyduğum konuların başında geliyordu. Yaptığım araştırmalar sonucunda Mehmet Niyazi'nin kaleme aldığı "Çanakkale Mahşeri" adlı eserin bu konuda yazılmış olan önemli eserlerden biri olduğunu gördüm ve hiç vakit kaybetmeden okudum.


"Çanakkale Mahşeri", müttefik gemilerinin Çanakkale Boğazı'na girmeleri ile başlayıp, büyük çarpışmalar sonunda geri çekilmeleri ile biten destanın 542 sayfalık bir anlatımı.


Çanakkale Savaşı sırasında Osmanlı'nın Çanakkale bölgesindeki ordusu 5. Ordu'nun komutanı Almanya'dan Osmanlı ordusu'nun komutanı Almanya'dan Osmanlı Ordusu'nun iyileştirmesi için getirilen Liman von Sanders'dir. Komutanın kurmay başkanı ise Esat Paşa...


Ordu komutanın bir Alman oluşundan anlaşılacağı gibi, Osmanlı ordusunda almanlar da yer almıştır. Sayıları az da olsa, Alman subaylar da bizimle aynı safta çarpışmışlar. Hattâ müttefiklere ait Triumpf ve Majeste adlı gemileri batıran, alman deniz subayı Otto Hersing'in kumandasındaki U21 deniz altısıdır. Gemilerin birdenbire yan dönerek batmalarına şaşıran Osmanlı askerleri, bu gemileri batıranın bir Alman deniz altısı olduğunu sonradan öğrenmişlerdir.
Çanakkale Destanında her Mehmetçik bir kahramandır. Soğuk, sıcak, hastalık, açlık susuzluk bir yana kendilerinden teknik olarak üstün olan bir ordu ile korkusuzca savaşmışlar ve binlercesi bu savaşta şehit olmuşlardır. Elbette adları efsaneleşen Yakup Çavuş, Oğuz Amca, Seyid Ali de bu askerler arasındadır.


Liman von Sanders, Mehmetçik'in bu kahramanlığını şu sözlerle ifade etmiştir : "Bir asker için mutluluk denen bir şey varsa Türklerle omuz omuza savaşmaktır diyebilirim. Fakir insanlardı, buğday kırığından yapılmış çorba en önemli yemekleriydi, sağlıksız su içerlerdi, çamur barınaklarda yatarlardı, fakat en modern silah ve araçlarla donanmış düşmanlarına karşı arslanlar gibi savaşırlardı. Bu insanların kalplerinde sadece ve sadece ulvî bir vatan sevgisi vardır. Ölüme onlar kadar gülümseyerek giden bir millet ferdi daha görmedim."


Müttefik kuvvetleri, en son teknoloji kullanarak üretilmiş silâhları, gemileri ile gelmişlerdi Çanakkale'ye Sadece İngilizler yoktu Fransa'dan Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan, hattâ Senegal'den, Tunus'tan asker getirmişlerdi. Hem sayı olarak hem de teknik olarak üstün durumdaydılar. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi.


Müttefik güçleri ilk olarak denizden harekete geçti. Deniz Harekâtı sırasında Müttefik güçlerinin komutanı amiral De Robeck idi. Gemiler boğaz girişindeki bataryalarımızı top bonbardımanına tuttular ve binlerce Mehmetçik şehitlik mertebesine ulaştı. Ancak Tophaneli Hakkı Yüzbaşı komutasındaki Nusret Mayın gemisinin döktüğü mayınlar onlara dur dedi. Hakkı Yüzbaşı'ya mayın dökme emrini veren ise görevin yapılacağı günlerde paşalığı terfi eden Albay Cevat'tı. Yeni rütbesi ile Cevat Paşa. Cevat Paşa, Çanakkale'nin en önemli kahramanlarından biri olarak kabul edilir ve bundan dolayı kendisine 18 Mart Kahramanı unvanı verilmiştir. Kabri İstanbul Erenköy'dedir. Kaçımız ismini duymuştuk daha önce?


Tophaneli Hakkı Yüzbaşı ile beraber Müstahkem Grup kumandanı Yüzbaşı Hafız Nazmi ve mayın uzmanı Üsteğmen Geehl, Nusret Mayın gemisinde bulunan diğer subaylardı.
Deniz yolu ile boğazı geçemeyeceklerini anlayan Müttefik güçleri bu kez de kara çıkarması yaparak hedeflerine ulaşmak istediler. Artık kumandan General Ian Hamilton'du. Çanakkale'deki en kanlı çarpışmalar, bu çıkarmalar sırasında yaşanmıştır.


Çıkarmalar sırasında müttefiklerin deniz kuvvetleri de boş durmuyor, bataryalarımızı bombalamaya devam ediyorlardı. Her gün yüzlerce askerimiz bu gemilerden atılan top mermileri ile son nefeslerini vermişlerdir. Bu gidişe dur diyen ise bir diğer Çanakkale Kahramanı olan Nazmi Yüzbaşı'dır. 18 Mart 1915'de boğaza yerleştirdiği mayınlar sayesinde müttefik güçlerine yol vermeyen Nusret Mayın gemisinde de görev yapmış olan Hafız Nazmi Yüzbaşı, 12-13 mayıs gecesi kılavuzu olduğu Muaveneti-milliye muhribi ile müttefik donanmasının arasına dalmış, yüzlerce Mehmetçik'e son nefesini verdiren topların atıldığı 750 mürettebatlı devasa İngiliz Goliath gemisini batırmış ve muhribi hasar aldırmadan geri döndürmüştür. Müttefik güçlerin kumandanı Hamilton, bu olayı hatıra defterine şu şekilde not etmiştir: "Düşman madalyayı hak etti!.."


Okurken beni en çok şaşırtan bölümlerden biri de Mustafa Kemal'in cepheye atanması ile ilgili kısımdı.
Düşmanın çıkarmalarına baskınla cevap vermek isteyen Liman Von Sanders, Esat Paşa aracılığı ile Gurup Komutanı Albay Feyzi Bey'e hemen baskın yapılması yolunda emir verir. Ancak Albay Feyzi Bey, askerin yorgun olduğunu söyleyerek komutanın bunu bir kez daha düşünmesinde fayda olacağını Esat Paşa'ya iletir Emrini tekrar eden Sanders'e direnen Albay Feyzi Bey, askerlerinin can taşıdığını söyleyerek tekrar aynı cevabı verir.
Bir saat sonra Albay Feyzi Bey'in bulunduğu karargâha şifreli bir mesaj gelir. Mesajda şu yazılıdır:


"Grup Kumandanlığı'na tayin edilen Albay Mustafa Kemal Bey'in vasıl olmasıyla emir ve kumandayı ona tevdi ile İstanbul'a hareketiniz rica olunur.
.Ordu Kumandanı Mareşal Liman Von Sanders"


Mustafa Kemal'in o gün Grup Kumandanlığına atanmasının hepimizin kaderini etkilediğini düşünüyorum. Beni heyecanlandıran taraf da buydu. Ordumuzun alman kumandanının verdiği bir karar, hem Osmanlı'nın, hem Cumhuriyet'in kaderini etkilemişti.


ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ
Çanakkale içinde Aynalı çarşı
Ana ben gidiyom düşmana karşı
Oooof, gençliğim eyvah

Çanakkale içinde bir uzun selvi
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli
Oooof, gençliğim eyvah

Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni
Oooof, gençliğim eyvah


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : hasret    07.02.2009
Yorum : bu kitap bütün türk gençliği tarafından okunmalıdır.çünkü biz öyle bir milletin evlatlarıyız ki dünyada bunun bir örneği daha yoktur.kendine türk diyen her vatan evladı okumalıdır.bu yazıyı okuyupta bu kitabı okumamış olanlara rica ediyorum okuyun ki atalarınızı tanıyın...




Ekleyen : deniz    07.10.2008
Yorum : bence mehmet niyazide bir kahramançünkü biz bunlari tam olarak blmiyoduk ve bildiklerimizinde yanliş olduğuna inaniyorum teşekür ediyorum mehmet niyazi sen bence bir kahramansin.




Ekleyen : sevim    03.05.2007
Yorum : Çanakkale Mahşeri:MEHMET NİYAZİ mahşer,destan,kahraman mehmetçiklerimiz,vatan aşkı,vatan özgürlüğü uğruna saniye sonrası öleceğini bilen atalarımız.Hangi ülkenin tarihinde vardır bu birlik ve ilahi güç. biz bu ataların evlatlarıyız ve bu mahşeri yazdıran atalarımız sayesinde korkular arttı ve vatanımızın işgalinin zor olduğu tüm dünyaca öğrenildi..vatan millet ve bağımsızlık inanın aynı anlamı paylaşan herkes bu ataların torunudur





 
Gazze biz ne öğretti?... - Sayı 119
Bir tufanın ardından: Fil... - Sayı 119
Adalet Mülkün Temelidir... - Sayı 112
Bir bürokrat şârih: Abidi... - Sayı 106
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Çaresizlik yoktur, umutsuzluk vardır. Engellerin yıkılması umut etmeyi umut etmekle başlayacaktır.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Yalnız ve başıboş değiliz
İranın neye ihtiyacı var?
Tevhid yoksa huzur da yok
Kaleme yemin
Kardelenden Haberler


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14591958
 Bugün : 2499
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 630909
 Bugün : 555
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 88
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim