Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1283 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Hazreti Mevlânâ okumaları
Yavuz Sert

  Sayı: 106 -

Konu okumalarında birden fazla tür ve sayıda kaynak takip etmek çok önemlidir. Bu sayı ne kadar az ise o kişi veya konu hakkında yanlış bir kanaat sahibi olma riskiniz o kadar fazladır. Hazreti Mevlânâ sultanımız hakkındaki okumalar sırasında bunun önemini çok daha iyi anladım.

Bu okumalarda takip edilecek türler farklı olabilir. Doktora tezleri, biyografiler, romanlar… Bu türler arasında en çok dikkat edilmesi gerekenler kanaatimce romanlardır. Romanlar, akıcı olabilecekleri için konu okumalarında daha çok tercih edilebilir ancak içeriklerindeki kurgu kısımlarını gerçeklerden ayıramadığınız zaman işin ucu kaçabilir.

Muhammed Celâleddin-î Rumî Hazretleri hakkında çeşitli dönemlerde farklı türde kitaplar okudum. Bu yazıda hepsi ile ilgili kısa bilgiler paylaşmak istiyorum sizlerle. İlk olarak romanlarla başlayalım. Hz. Mevlânâ hakkında okuduğum üç roman şunlar: Bâb-ı Esrar - Ahmet Ümit, Aşk - Elif Şafak ve Aşkın Gözyaşları - Sinan Yağmur. 

Bâb-ı Esrar Ahmet Ümit 

Bab-ı Esrar, Ahmet Ümit'in okuduğum ilk romanı. Polisiye kurgu açısından baktığımda akıcı da olsa ağzınızı açık bırakacak bir kurgu olmadığını belirteyim. Yazarın kurguya göre daha başarılı olduğu alan Mevlevilik özelinde tasavvuf hakkında verdiği bilgiler. Bu konuya yabancı olanlar için şaşırtıcı ve itici olabilecek bazı meseleleri yazarın iyi araştırıp romana öyle aktardığını hissettim. Ancak kafasının almadığı yerler olmuş ki onları da kolayca anlıyorsunuz. Ahmet Ümit'in, kitapları arkasında kaynakça vermesi çok güzel. Böylece konuya meraklı kişiler ilgili kaynakları kolayca bulabilirler.

Romanın kapanış bölümü olmasa nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim. Sanki fazla gibi durmuş. Ek olarak artık herkesin Hz. Pîr'e ait olmadığını bildiği “gel, ne olursan gel” sözlerinin romanda kullanılması da dikkatimi çekti. Özetle konuya meraklıları farklı kaynaklara yöneltmesi, ana hatları ile bilgi vermesi açısından güzel bir eser ama kurgu daha meraklandırıcı ve şaşırtıcı olabilirdi. 

Aşk Elif Şafak 

Aşk kitabı dil, üslup, kurgu açısından oldukça başarılı bir kitap. Elif Şafak bu konuda ustalığını ispat etmiş bir yazar. Bu kitabında da bu ustalığını konuşturmuş. Hikâyeyi birçok kahramanın ağzından dinliyoruz. Roman içinde roman şeklinde kaleme alınmış bu üslup bana oldukça keyif verdi.

Bu kitabı okurken okurların dikkat etmesi gereken bir konu var, kitaptaki alt hikâyelerin detayları kurgulanmış. Kaynaklarda bu detaylar aslında yok. Zaten kitaptaki bazı hatalar kurgu olduğunun bir göstergesi: Henüz Mevlevilik ortada yokken Aşçı Dede kavramının kullanılması, daha o topraklara gelmesine yüzyıllar olan patlıcanın yemeklerde kullanılması bu hatalardan sadece iki tanesi.

Bu açıdan bakınca Ahmet Ümit'in  Bâb-ı  Esrâr'ı  kaynaklara  daha  bağlı  kalarak   yazılmış diyebiliriz    ancak  üslup  ve  dil  açısından Aşk çok daha iyi bir kitap.

Özetle Hz. Mevlânâ ve devrini öğrenmek için doğru bir kaynak olmayabilir bu kitap ama belli ki yazar tasavvuf okumaları yapmış, bazı hatalar olsa da belirli bir zemin elde edilerek kurgulamış bu kitabı. Yazarın kendisi de kitapta geçen kırk kuralın Şems-i Tebrizi'ye ait olmadığını kendi kurgusu olduğunu söylüyor röportajlarında. Buna dikkat edilerek okunmalı. 

Aşkın Gözyaşları Sinan Yağmur

Bu kitaba karşı popülerliğinden dolayı bir önyargım vardı itiraf edeyim, ona rağmen okudum. Biyografi romanlarda karşımıza çıkan kurgu sorunu bu kitapta da var, hattâ okuduğum kurgular arasında en problemlisi diyebilirim.

Şu ana kadar yaptığım birkaç okuma ve araştırmaya göre şunu söyleyebilirim, aslında Hz. Pîr hakkında çok fazla yazılı kaynak yok. Neredeyse tüm eserler tek bir eserin etrafından filizleniyor. Âriflerin Menkıbeleri... Bu eserin de öncesinde yazılan bir başka asıl kaynak ise Hz. Pîr'e kırk sene hizmet etmiş Sipehsâlâr'ın notları. Bu kısıtlı kaynaklara ve Hz. Pîr’in kendi eserlerine göre yazarlar bu bilgileri alıyorlar üzerine kurgu yazıyorlar. Sinan Yağmur da öyle yapmış ama öyle romantik bir dünya oluşturmuş ki, bu dünya beni rahatsız etti.

Gül Hatun ile mektuplaşmalar, tasavvuf sohbetleri... Bunların hiçbirinin yazılı kaydı yok, yazar Hz. Mevlânâ üzerine yaptığı araştırmalarla kendinde oluşan dünyayı kitaba aktarmış. Böyle kurguları bunu bilerek okursanız sorun yok ama bilmeyenler için tehlike büyük. Gül Hatunla Hz. Mevlânâ arasındaki mektupları google'a sorayım dedim, hemen tüm sonuçlarda bu kitaptaki şekli ile çıktı. Yarın artık bu mektuplar gerçekten var zannedilecek. Elif Şafak'ın kitabında da vardı kurgu hataları ama onlar teknik hataydı, bu kitapta temel olaylar baz alınarak tamamen kurgu bir dünya oluşturmuş.

Ayrıca öyle diyaloglar var ki, zannedersiniz ki Hz. Mevlânâ, Hz. Şems ile karşılaştığında acemi bir dervişti. Hayır, bu da çok yanlış biliniyor, Hz. Mevlânâ Hz. Şems ile karşılaştığında zaten sülukunu tamamlamış bir mürşitti. Hz. Pîr’in Hz. Şemsle ilişkisine sohbet şeyhliği deniyor. Velhasıl, kişiler üzerinde okumalar yapacaksanız kurguları en sona bırakın, öncelikle kaynak eserlerle başlayın derim. 

Risâle-i Sipehsâlâr Mecdüddîn Ferîdûn b. Ahmed-i Sipehsâlâr

Romanlardan sonra şimdi gelelim kaynak eserlere. Yukarıda belirttiğim gibi Hz. Mevlânâ hakkında temel eserlerin başında Risâle-i Sipehsâlâr kitabı geliyor. Bu eser “Mevlânâ ve Etrafındakiler” adı ile dilimize kazandırılmış. Sipehsâlâr kırk yıl Hz. Pîr’e hizmet etmiş biri olduğu için yazdıkları birebir tanıklık içeriyor, bu açından Ahmed Eflâkî’nin Menakibü’l Ârifin adlı eserine de kaynaklık etmiş. Bu konuda okuma yapmak isteyen okurlar ilk olarak bu kaynak eserden başlayabilirler. 

Bir Muhammedî Âşık Hz. Mevlânâ Ömer Tuğrul İnançer

Kitap ince sayılabilir ancak içinde verilen bilgiler çok kıymetli. Bu bilgileri başka kitaplardan elde etmek istesek birçok kitap okumamız gerekirdi. Hz. Mevlânâ ile ilgili kitaplarda çok fazla yer verilmeyen bilgiler var bu kitapta. Sadece Hz. Pîr ile ilgili değil tasavvufla ilgili, hikmetle, irfanla ilgili çok kıymetli bilgiler var. Kitap sohbetlerden hazırlandığı için dili çok akıcı, okurken siz de o sohbet ortamındaymışsınız gibi hissettiriyor. Benim için bu kitap Hz. Mevlânâ hakkında bir mihenk taşı oldu, diğer tüm eserleri buradaki bilgiler etrafında değerlendirmem gerektiğini düşünüyorum. 

Mevlânâ ile Bir Ömür Şefik Can

Merhum mesnevihân Şefik Can’ın hatıralarını kaleme aldığı, kısa ve öz notlardan oluşan bu kitap ince ama hayli yönlendirici. Söyleşi tarzında olduğu için başka kitaplarda bulamayacağınız bilgiler satır aralarında yer alıyor. Mevleviliğin neden kollara ayrıldığı, yoldaki bazı kişilerin hatalı yaklaşımları net olarak ifade edilmiş. Benim kitabı okurken dikkatimi çeken nokta, merhum Şefik Can’ın aslında Mevlevî olarak bilinse de Nakşî büyüğünden daha fazla feyz aldığı oldu. Diğer ilginç nokta da tarikatlarla ilgili yorumu, merhum sahte şeyhlerden çok dili yanmış ki tarikata gerek olmadığını, büyüklerin kitapları ile insanın kendini geliştirebileceğini söylüyor. 

Mevlânâ Sezai Karakoç

Bu eser Sezai Karakoç'un dergisinde yayınladığı Hz. Mevlânâ ile ilgili makalelerinden derlenmiş bir kitap. Ansiklopedik bilgiden ziyade işin ruhunun ortaya konduğu yazılardan oluşuyor. Bu ruha meraklı okurların ilgisini çekecektir.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Gazze biz ne öğretti?... - Sayı 119
Bir tufanın ardından: Fil... - Sayı 119
Adalet Mülkün Temelidir... - Sayı 112
Bir bürokrat şârih: Abidi... - Sayı 106
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Bayramlar da insan ilişkilerinin koparılması için bir vesile haline getirildi. Yakında bayramlar da “bayram tatili”ne çıkarsa hiç şaşmayın!...
Kardelen-Gazete: Sayı 3, 1989
Yalnız ve başıboş değiliz
İranın neye ihtiyacı var?
Tevhid yoksa huzur da yok
Kaleme yemin
Kardelenden Haberler


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14591308
 Bugün : 1849
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 630689
 Bugün : 336
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 88
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim