Üretememek Kadir Bayrak Sayı:
116 -
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde elli binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüz binin üzerinde vatandaşımız yaralandı. Vefat eden kardeşlerimize Allahtan rahmet, milletimize sabır diliyorum.
Depremler esnasında on binlerce bina yıkıldı. Sonrasında yapılan incelemelerde yüz binlerle ifade edilen sayıda binanın da yıkılması gerektiği tespit edildi. Bir binada onlarca bağımsız bölüm olduğu dikkate alındığında ortaya çıkan rakamın büyüklüğü daha iyi anlaşılır.
Felâketin boyutunun bu kadar büyük olmasında inşaat sektöründeki denetimsizliğin etkili olduğu işin uzmanları tarafından dile getirildi.
İnsan, yine de şu soruları sormadan edemiyor;
Binlerce canın yitip gitmesinde tek sebep depremin şiddeti mi? Kanunlarımız mı eksik, mevzuatımız mı depreme uygun değil? Az bir araştırmayla öğreniyoruz ki yürürlükteki kanunlarımızda bir problem yok, bilakis Japon bilim adamları dâhi mevzuatımızın yeterli olduğunu, eksikliğin uygulamadan kaynaklandığını belirtiyorlar. Peki, o zaman niye bu kadar bina, kibrit kutusu gibi yıkılıp gidiyor?
Liyakatsizlik, ahlâkî noksanlık, hırs, tamah…
Anadolunun tarih boyunca depremlerle sarsıldığı bilindiği halde inşaat sektöründeki bu denetimsizliğin sebebi ne?
ÜRETEMEMEK…
Eğer fabrikalarınızın üretim bantlarından uçak, otomobil, cep telefonu, bilgisayar gibi katma değeri yüksek ürünler çıkaramıyorsanız,
Yedi iklim dört mevsime kucak açan topraklarınızda, dünya piyasasını belirleyecek kalite ve tonajda ürünler yetiştiremiyorsanız,
Küçük, büyük, kümes hayvancılığındaki üretim kapasitesini dünya standartlarının üzerine çıkaramıyorsanız,
Bölgenizin hattâ dünyanın en genç ve dinamik nüfusuna rağmen yazılım, bilişim alanında bir marka haline gelemiyorsanız,
Hattâ bütün bu sektörlerde piyasayı kuran, yönlendiren değil sadece onların ürettiği malların pazarı oluyorsanız,
İnşaat sektörüne mahkûm bir şekilde yaşamak zorundasınız.
Ekonominin çarklarının bu sektörün iş hacmiyle doğru orantılı şekilde döndüğü bir sistemde denetim yapamazsınız. Çünkü denetim, çarkları yavaşlatır.
Anlaşılıyor ki depremde bunca can ve mal kaybına sebep olan inşaat sektöründeki denetimsizlik, kalite düşüklüğü, işin ehline verilmemesi aslında sebep değil netice… Yanlış iliklenen gömleğin son düğmesi.
Deprem, bütün bu ahlâkî zaaflarımız yanında çalışmak ve üretmekten başka bir yolumuz olmadığını, daha önce de pek çok kez yaptığı gibi hatırlattı.
İnşallah unutmayız…
|