Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     543 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Devletimiz daim olsun!
Kadir Bayrak

  Sayı: 118 -

Devlet, can ve mal güvenliği, adalet, sağlık, eğitim, barınma, iaşe gibi beşerî ihtiyaçları karşılamak ve zamanın şartlarına göre insan onuruna yakışır bir hayatı vatandaşlarına sunmakla mükellef yapı, bir üst değer. Tarih ilmi, yönetim şekli nasıl olursa olsun toplulukların bir devlet otoritesi altında olmadan varlıklarını devam ettiremediğini ispat ediyor. Nitekim çağımızda da devletleri yıkılıp o üst değeri kaybeden toplulukların arayışları, hazin yolculukları çoğu zaman Akdeniz’in soğuk sularında son buluyor. Hem de varacakları yerde kendilerine ikinci sınıf insan ve köle muamelesi yapılacağını bildikleri halde…

Devlet idrakimizi, farkında olsak da olmasak da, inancımızın şekillendirdiğini düşünürüm.

Yıllarca, evlâdını şehit vermiş nice anne babanın, içine gömdüğü acısına rağmen metanetle “vatan sağ olsun, devletimiz var olsun” sözlerine şahitlik ettik. En sevdiği, uğruna canını vermeye hazır olduğu cananını kaybettiği halde “Allah devlete, millete zeval vermesin” diyebilecek kadar irfan sahibi o anne babalara bu sözleri söyleten başka ne olabilir…

Devlet olmayınca vatanın ve korunmaya muhtaç hiçbir değerin de kalmayacağının idrakindeki milletimiz, devlete kutsallık atfederken, onun kendi zatıyla var olan bir canlı, organizma olmadığının bilincinde. Kendisine hizmetle mükellef o büyük yapıyı, hükmî şahsı, tüzel kişiliği meydana getirenlerin, içinden çıkan fertler olduğunun da cahili değil. Bu sebeple, özellikle mübarek gecelerde topluca edilen dualarda, sıra her daim muzaffer olması murat edilen milletin ordusuna, polisine, sınırda nöbet tutan askerine gelince yükselen “âmin” seslerini doğru anlamak ve doğru tahlil etmek gerekir. Devlet gücünü elinde tutan idarecilerinin hayırlı işlerinde yardımcı, fena işlerinde de engel olunmasının istendiği dualar; milletin, devlete hangi zaviyeden baktığını, devlet mekanizmasının da ne yönde işlemesi gerektiğini gösteriyor aslında.

Biz, içinde yaşadığımız toplumun değer yargılarını bildiğimiz için bu şekilde düşünsek de bizim dışımızdaki bütün topluluklar da üç aşağı beş yukarı benzer duygularla devlete bakıyor olsa gerek. İnsan olmak ortak paydasında buluşanların devlete bakışında da ortaklık olacağı muhakkak.

Bu pencereden bakınca Batılı fikir adamıyla, bizim mütefekkirlerimizin eserlerine nakşettikleri devlet anlayışındaki ortak paydayı keşfetmek de zor olmuyor. Batılı fikir adamlarından Aristo, Platon, Marcus Aurelius, Thomas More, Thomas Hobbes, Montesque, Campenalla ve niceleri nasıl ki eserlerinde, devlet adamında ve idare anlayışında bulunması gereken ahlâkî ilkelere, adalete, erdeme dikkat çektiyse İbn-i Haldun, Farabî, Nizamülmülk de kendi medeniyet çerçevelerinden aynı ilkeleri eserlerine taşıdılar. Anlaşılıyor ki tarih boyunca insanlık, mütefekkirleri vasıtasıyla en üstün devletin hayalini kurdu. Bunu yaparken devletin nasıl idare edilmesi gerektiğinden, idare şekliyle beraber, belki ondan da çok devlete hâkim olması gereken ilkeleri yani ruhunu esas aldılar.

Bugün, tarihî seyrin tersine, devletlerin idare şeklini devlete hâkim olması gereken ruhtan, esastan önemli hale getirenlerin, varlıklarını tartışmaya açmamak adına bunu bilinçli olarak yaptıklarında şüphe yok. Şekil; haktan, adaletten, eşitlikten, üstün tutulması gereken değerlerden uzak anlayışların korunma mekanizması. Usul, esasın önüne geçti ve usulü tartışmak en büyük suçlardan biri haline geldi.

Devlet, bir canlı, organizma değil belki ama onun temsil ettiği bir ruh var. Başka bir deyişle devlet, ona hâkim olan ruhun temsilcisi.

Şimdi bize, devlet idaresi yönünden Doğu ve Batı medeniyeti tecrübelerine sahip milletimize düşen, insanlığın tarih boyunca hayalini kurduğu devlete hâkim olması gereken ruhu arayıp bulmak ve bir kez daha insanlığa sunmaktır.

Aramaya, camilerden yükselen dualardan ve “âmin” seslerinden başlamak da en doğru yöntem galiba…


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Fars irfanı var mıdır?... - Sayı 122
Hesaplaşma zamanı... - Sayı 120
Vah benim halime!... - Sayı 119
Devletimiz daim olsun!... - Sayı 118
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Sanatımızın, özellikle şiirimizin şu andaki seviyesini güneş ışığının yokluğuna mı, yoksa ondan gelen ışığın yansımasını engelleyip, bizi suni bir güneş tutulmasıyla karşı karşıya bırakanlara mı bağlamalı?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Yalnız ve başıboş değiliz
Öz musikimizin piri: Mustafa Itrî Efendi
Tevhid yoksa huzur da yok
Gülerek günah işleyen ağlayarak cehennem
İranın neye ihtiyacı var?


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14508048
 Bugün : 2557
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 629043
 Bugün : 122
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 134
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim