Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4081 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

MAHİR
Fatma Pekşen

  Sayı: 40 -

Zaten her zaman kırmızımtırak olan yüzü, “Erşün domatesi” gibi daha da renkli bir hal almış olan cez Sametli adam, kırışıklıklarına yerleştirdiği öfke, yenilgi, utanç gibi duyguların harmanlandığı yıllanmış alnına, el örmesi kül rengi fesinin ince ince hararet vermesine aldırıp etmiyor, hıncını, son olarak, belediyenin su borularını tamir ederken hâllettiği yamru yumru kaldırım taşlarında alırcasına ökçesiyle ezerek ilerliyordu.
Şunca hânelik mahallenin sayımı kaç saat sürecekti ki sanki?.. Bitmişti işte. O kadar çektiği emek de boşa gitmişti. Sabah sandıklar indirilip emek de boşa gitmişti. Sabah sandıklar indirilip “irey” verme başlarken memurlara getirdiği üstü el gibi kaymağıyla sıcak, ballı sete mi yansaydı, yoksa torunlarının rızkından kesip, öğlende yaptırıp getirdiği özel misafirlere sakladığı Arnavut biberle çeşni kattığı kebaba mı yansaydı?.. Sadece memurlar mıydı, ortası sünger gibi delik delik ekşili somunu kebabın acılı tiridine banan? İhtiyar heyeti asil aza, yedek aza, eski muhtar, muhtar adayları, sandık görevlileri, partililer, o sarada oy kullanmaya gelenler... “Ola ki, yetmez” diye yiyor gibi görünüp, iki sefer ekmek bandığı, on beş gün evvel komşunun kestiği yaşar dananın o mis gibi etinin lezzetine bile varamamıştı.
“Namussuz” diye geçirdi içinden. “Hep o namussuz Durmuş’un yüzünden.” Evden çarşıya, çarşıdan eve gidip geliyor, torunlarıyla altüst olup yaşayamadığı çocukluk günlerinin tadını çıkarıyor, ara sıra kahvede, karıya çaktırmadan yekdaşlarıyla oyun oynuyordu. Ne lüzumu vardı bunca senelik inzivanın ardından yeniden yüreğini hoplatıp memleket kurtarmaya?.. O Durmuş namussuzu hem kendisine, hem de Ethem’e ayrı ayrı, “Ben daha muhtarlık yapamam, siyatiğim, lumbagom azdı, herhalde bundan sonra hastanelerden çıkamam, kaç yıl emek çektim, möhrü yabancıya kaptırmayak ağa” demiş, ikini de aday olmaya yönlendirmişti.
Çilingir Ethem, sandıklar açılıp, evindekilerin sayısının dışında oy çıkmayınca elini alnına vurup, “Hay vah kardaş” demişti. “Durmuş’un düzenine geldik. Möhrü cebinde bil, sana çalışacağım demişti. İti ite kırdırdı bak, Seksenine geldi daha möhür derdinde. Möhürnen gömülesice, Rezil rüsvay olduk çağaya, çocuğa. Bizi ortaya çıkarttı, ardından kendide aday oldu.” demiş, pişmanlığını dile getirmiş, kaç gündür gizli gizli çekiştiklerine üzülmüştü.
Kapı kapı gezip, kahvedekilere çay ısmarlayıp, mahalledeki dullara bedava ekmek yollayıp epeyce bir oy toplayıp, o kadar emeğe karşılık möhrü elinde, “Muhtar emmi” olup hökümeti bile kapattıracak yetkiye sahiplenecekleri hayalleriyle bugüne gelmişlerdi ikisi de. Askerden geldiği halde, h^lâ baba parası gözleyip, kenarda köşede bıyık burup, gizli gizli sigara tüttüren yeni yetme oğlanlara, bir kere belediyeye gitmeyle masa başı işi bulacak, ergen kızlara çeyiz yardımında bulunacaklardı.
Daha dün akşam, yatsı camiinde –zaten Ethem namaza gelmez, “Romatizmam var, evde kılıyorum” derdi- hocalar da dahil, “Sana vermeyip de kime oyumuzu vereceğiz Hacı emmi” deyip sırtını sıvazlamışlardı.
Günlerdir gözünü yumup mahalleyi aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya saymış, milletvekili adayı heyecanıyla sandıktan çıkacak sonucu beklemişti.
Caminin önünden geçerken, kanepede oturup ezanı bekleyen cemaat, yüzleri penbe pembe, “Oyumuzu sana kullandık” dercesine tebessüm ettiler. Sinirlenmemek için, o öğünü evde kılmaya niyetlenip, başıyla bir selâm verdikten sonra ayrıldı.
Eve doğru, elinde bulaşık tabakların, bardakların olduğu koca poşetle ilerlerken, daha akşam olmadan dolan kahvedekilerin kelâmına temenna ile karşılık verdi. Kahvenin önünde oturup koca göbeğiyle tavla oynayan kahveci ile Alamancı İzzet de dâhil, bütün herkesin “Oyumuzu sana verdik” mesajını veren sırıtışlarını görmemek için yüzün öte yana çevirdi İçinden “Yarın kızın yanına gitmeliyim, Kaç aydır gedemedim.” Derken aslında özlem değil, mağlûbiyet bu duyguya yol açıyordu.
Evi görünmüştü işte. Torunları kapıda bağrışacaktı; “Dede muhtarlığı kazandın mı?” karısı bir haftadır, “Muhtarın karısı, mahallenin yarısı” mantığıyla hareket edip, yeni palazlanmış ördekler gibi kabarmaya başlamıştı bile. Ne oğlan, ne gelin zapt olmayıp, kimini kocaya verecek, kimini işe yerleştireceklerdi. Ahh möhür nelere kadir değilsin ki?..
Az sonra tuş olmuş pehlivan kılığında, süklüm püklüm dış kapıdan girecek, “Beş oy çıktı. Dördü bizim evden beşincisi kim acaba?” diyecek, yenilgisini belki de vara yoğa sinirlenerek çıkartacaktı.
Eve girmeden, davarı ineği önüne katı, yele yele gelen mahallenin çobanıyla rastlaşmış çoban, sol kaşının üstüne doğru eğdirdiği kasketinin altından çürük dişlerini göstererek, “Oyumu sana verdim gülcüğü göstermişti son olarak.
Günün anlam ve önemine binaen giyindiği naftalin kokulu bayramlık urbasının açalarına sırnaşan evin kendisine, kapıyı çalarken el örgüsü fesinin üstüne pisleyen kargaya baktı, “Ne o? Ne bu neşe?.. Siz de mi bana oy verdiniz yoksa?” dedi ve eve girdi.
Gece boyunca, mahleyi alttan üste, üstten alta sayıp –belki de kazara atılan- o tek oyun sahibini bulmaya çalıaaktı, möhürle bölünen uyku aralarında...

 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Pehlivan dayının elmaları... - Sayı 120
Armudun Son Çiçeği... - Sayı 115
Cılga... - Sayı 112
Gönül hanım... - Sayı 110
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Cinayet, hırsızlık, fuhuş, içki, kumar ve uyuşturucu karışımından ibaret düzeni ambalajlayıp medeniyetin ta kendisi diye yutturmak isteyen “tek dişi kalmış canavar”a karşı hani, “iman dolu göğsümüz” vardı?
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Yalnız ve başıboş değiliz
İranın neye ihtiyacı var?
Tevhid yoksa huzur da yok
Kaleme yemin
Kardelenden Haberler


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14591676
 Bugün : 2217
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 630834
 Bugün : 481
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 88
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim