Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2866 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

STANDART SAHİBİ OLMAK
Mücahit Koca

  Sayı: 44 - Nisan / Haziran 2004

Bugün modernizmin kazandırdığı olumsuz alışkanlıklar yüzünden insanımız büyük bir bunalım içindedir. Bu bunalım en çok da müslüman dava adamlarını yormaktadır. Sorumluluk duyan, kendini müslüman kimliği ile tanımlayan aydınlar laik toplum yaptırımları karşısında kılıktan kılığa girmekte olan halkların bunalımlarını çözmek için büyük gayret sarf etmektedirler. Bunlardan biraz sağlıklı düşünenler, kendilerini kurtuluş sahiline doğru yönlendirdiklerinde; başlarına gelmedik kalmamaktadır. En başta bu kişilerin kendi evlerinin içinden muhalefet görmelerine şaşmamak lâzım değil midir? Çünkü bu modernist inanıştan en çok etkilenen de onların aileleri değil midir? Belli bir standardı olmayan; okuldan, camiden, medya ve sokaktan elde edilenlerle oluşmuş bu müslüman anlayışı yıkmak sanıldığı kadar kolay değildir. Zaten en zor yıkılacak şeyin kurulu düzen gibi kazanılmış alışkanlıklar ve anlayışlar olduğunu bilmiyor muyuz?

Bizi biz yapan şey buyruklarla oluşan standartlarımızdır. İnanışımızdan, namazımıza, örtümüzden sakalımıza, taraf olmamızdan, kardeş olmamıza kadar olan her müslümanca davranış ve yaşayış bu standardımız olan kanunlarla ortaya çıkar. Biz farzları, sünnetleri ve müstehapları bilmezsek; haramı, helâlı tanımaz ve inandığımız gibi yaşamazsak nasıl gerçek ve derin anlamı ile müslüman olabiliriz? Bugün marjinallikle suçlanan müslümanları mı ayıplamalı, yoksa dinî bir folklor gibi algılanan sıradan müslümanları mı? Bizi öbür batıl inanış ve anlayışlardan ayıracak olan inancın pratiğini ilkelerine uygun olarak yaşamak değil de nedir Allah aşkına?

Hazret-i Ömer, Ahnef b. Kays ile yemek yemekteydi. Tek çeşit yemek yemişlerdi. Bu Ahnef b. Kays’ı meraklandırmış; Hazret-i Ömer’e “Halife olduğunuz halde, tek çeşit yemekle mi yetiniyorsunuz?” diye sormuştu. Ömer standardını bulmuştu: “Elbette tek çeşitle yetiniyorum, hem de şükrediyorum bu halime… Benden önceki Halife Ebubekir böyleydi. Onun örneği olan Hazret-i Peygamber de böyleydi. Bizler örneklerini şaşırmayanlarız. Sen sorunu örneklerini yitirenlere sor. Ey Ahnef, sofradaki haramsa; cezası var ve eğer helâlse bu defa da hesabı var. Bunu unutma, hesabını büyütme…” demişti. Bugün müslüman standardı sayılması gereken örnekleri ideal anlamı olan yere; gerçek örneğimiz olan Sahabelere, yani Asr-ı Saadet’e kadar götürmek gerekir. Ben böyle durumlarda hep en yakınımdaki örneklerden başlayarak; geriye geriye; bizim asıl kimliğimizi oluşturması gereken ideal örneklere kadar gitmeyi savunmuşumdur.

Bugün insanımızın en büyük yoksulluğu örneklik sıkıntısı değil midir? Şairinden, sporcusuna, siyasetçisinden, işverenine, bilim adamına, mimar, hattat ve ressamından, bestekârına kadar bugün şairlerden başka gerçek anlamıyla ideale yakın bir örnek gösterilebilir mi?

Düşünüyorum da standartlar dikkatle alınmayıp; ilkeler çiğnenince ne kötü çığırlar açılmış! Osmanlı’nın gerileme sürecine girmesiyle başlayan; yıkılmasıyla ise ne çok şeyler kaybedilmiş! Müslümanın standartlarını verebilecek kurumlar olan camiler, medreseler, tekkeler, loncalar, vakıflar gibi kurumlar ya yok olmuş yahut da asıl görevlerini yapamaz olmuşlardır! Dahası yerlerine kurulanların hepsi de Batı standartları üzerine yetişmiş İslâm’a yabancılaşmış kimseler tarafından kurulduğundan ve yönetildiğinden; hiçbir zaman tarihindeki görevini yapamamıştır. Bu yüzden sanki özlerinde bozulmuş dinlerin değerleriyle; kurulu düzene hâkim olan kimselerin esiri birer eşya gibi olmuş çıkmışlar. Aslında siyasetinden ekonomisine, sanatından edebiyatına, dinî hayatından eğlencesine kadar bizi farklı kılan İslâm, tam ve eksiksiz yaşandığında Asr-ı Saadet İslâm Devleti, Emevîler, Abbasîler, Endülüs Emevî Devleti, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri gibi İslâm medeniyetinin emsalsiz eserleri olmuştular; insanlığa mutluluk getirmişlerdir. Ne zaman standartları unuttular; kaynaktan uzaklaştılar işte o zaman yokluğa mahkûm olmuşlardır.

İşte asıl sorun da buradan başlıyor. Giderek; “Müslüman” olduğunu söyleyenler bile bugün Batı değerleriyle yaşamakta; işledikleri günahları bile sevap olarak görmektedirler. Belli başlı İslâmcı düşünürler ve bilim adamları dışında bu konuda İslâmî kurumların da verdikleri bir şey olduğunu söyleyemeyeceğim. Delili de, dünyada müslüman milletimize karşı yapılan akıl almaz tacizlere ve aşağılamalara karşı gösterilen müslüman refleksin bir anlam ifade etmemesi olacaktır. Aynı durum acaba Asr-ı Saadet döneminde nasıldı diye biraz düşünelim mi? Resulüllah zamanında yaşayan Ka’b. Eşref Yahudilerin büyük şairlerindendi. Şiirleriyle Hazret-i Peygamber’i eleştiriyor; İslâm ve müslümanları geri ve kötü olarak tasvir ediyor; aleyhinde yazdıklarıyla genç İslâm Devleti’ne büyük zararlar veriyordu. Hazret-i Peygamber büyük İslâm şairi Hassan b. Sabit’i Eşref’in kötü propagandasını yıkmak; yalancılığını göstermek için şiirler yazmakla görevlendirildi. Şair Sabit, Eşref’i şiirleriyle hicvetmeye başladı. Bu şiirler öylesine etkili olmuştur ki; Mekkeliler Eşref’i bir bir evlerinden kovdular. Şair Sabit, Müşrik şair Eşref’in peşini bırakmadı. Sabit’in şiirinin etkisiyle Mekke’de bütün kapılar yüzüne kapanmıştı. Koca şehirde gidecek yer bulamadı kendisine…

Bugün çok büyük çapta İslâm aleyhtarlığı yapıldığı halde bunlara bırakın engel olmayı; müslüman halkları tatmin edecek cevaplar aydınımız tarafından verilememektedir. Hükümet olunduğu halde iktidar olunamayışındaki sebep de burada değil midir? Eğer müslüman aydın bugün standardını kaybetmemiş olsaydı; ne bugünkü medya manyakları, ne Batı taklitçisi siyaset ve edebiyat adamları bu kadar rahat konuşur; ne de iş çevreleri devlette bu ağırlıkta söz sahibi olabilirlerdi.

Mesele standart meselesi… Bu da yalnızca savunma ile de ilgili değil. Her konuda standardımız olmalı… Elmalılı Hamdi Efendi, bir surede müşriklere “Fıkıhsızlar” denilişini tefsir ediyor. İşin acısı o fıkıhsızlar şu anda bizim de içimizde… O, fıkıhsızlar, bugünkü “Ben de müslümanım” diyenler gibi değiller miydi? Hem, bu konuda olsun bir İslâmî standart olsaydı, müslümanlar edebiyattan sanata, siyasetten ekonomiye bu kadar parçalı bulunurlar mıydı?

Yine de büyük gelişmeler olmuyor değil! Her ne kadar hükümet olunup iktidar olunmasa da; her geçen gün yaşantımız Batı’nın ilkelerinden izler de taşısa; yine de birçok konuda yeni adımlar atılmıyor değil. Yine de bilim adamlarımızın ortaya koydukları İslâmcı performans alkışlanmaya değer. Gönül ister ki, ideal anlamına uygunluk her alanda örneklerin çoğalmasıyla; daha doğru bir ifadeyle unutulan sünnetlerin diriltilmesiyle daha fazla insanımızda ve kurumlarımızda yer bulsun.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Mistik dağcılık hikâyesi... - Sayı 77
Mistik bir dağcılık hikây... - Sayı 76
Mistik bir dağcılık hikây... - Sayı 75
Mistik bir dağcılık hikây... - Sayı 74
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Çaresizlik yoktur, umutsuzluk vardır. Engellerin yıkılması umut etmeyi umut etmekle başlayacaktır.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15716897
 Bugün : 27
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656087
 Bugün : 1
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim