Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3675 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

HAKKINI TESLİM EDELİM…
Kadir Bayrak

  Sayı: 68 - Nisan / Haziran 2011

Tunus'ta başlayıp kısa bir sürede diğer İslâm milletlerine sıçrayan halk hareketleri, dikkatleri bu coğrafyaya çekti.

Sınırları Batı tarafından çizilen, rejimleri, idarecileri ve kadroları Batı tarafından tayin edilen ülkelerdeki isyanların, milletlerarası ilişkileri takip eden merkezlerde hayretle karşılandığını, “Kara Kıta”nın mutî çocuklarının başkaldırısının şaşkınlık meydana getirdiğini, yine bu çevrelerde işin neticesinin nereye varacağının merakla beklendiğini tahmin etmek zor değil.

Hareketler, önce baştaki zalim idarecilere başkaldırı olarak yorumlandı. Devam eden süreçte, meydanlara inen toplulukların başarıya ulaşmasını temenni eden kesimler başta olmak üzere, mesele üzerinde kafa yoranların aklında soru işaretleri meydana gelmedi değil. Gelişmelerde Batı'nın bir parmağı olduğu, bunun Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası olduğu, coğrafyayı kendi menfaatleri doğrultusunda yeniden şekillendirdikleri şüphesi özellikle Libya'ya yapılan müdahale sonrası daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Bir asrı aşkın zamandır sessiz, tepkisiz kalan toplulukların nasıl olup da bu kadar kısa sürede ve birbiri ardı sıra hedefe ulaşan teşkilâtlı hareketler ortaya koydukları artık sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

İyi niyetle sorulduğuna inandığımız ve cevabını bekleyen bu soruların, tarih kitaplarında yer almayı hak eden hareketlerin önüne geçmemesi gerektiği kanaatindeyiz. Hareketlerin meydana geldiği ülkelerin iç dinamiklerini dikkate almayan, sadece komplo teorileri üzerine kurulu yorumların, gözümüzün önünde cereyan eden tarihî bir hadiseyi, en hafifinden olduğundan küçük göstermek amacına hizmet ettiği gözardı edilmemeli.

Bir kere söz konusu hareketlerin, yüzlerce yıllık bir geçmişe, geleneğe sahip Arap kültürünün hâkim olduğu ve İslâm'la yoğrulmuş milletlerin yaşadığı coğrafyada meydana geldiği gözden kaçırılmamalı. Evet, Rönesans'tan günümüze kadar Batı'nın madde hâkimiyeti karşısında kabuğuna çekilen Doğu milletlerinin bu tepkisinin beklenen bir şey olduğunu, ilk yorum olarak söylemek inandırıcı olmayabilir. Ancak girişte de belirttiğimiz gibi Osmanlı'nın son zamanlarında başlayıp Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ayyuka çıkan halktan kopuk, baskıcı, milletinin değil sadece kendi menfaatini düşünen idarelerin hüküm sürdüğü topraklarda başka bir netice beklemek de tarihin seyri içinde doğru olmaz. Topluluklara yön veren, onları manipüle, provoke eden ülke ve ajanların olmadığını iddia etmek ne kadar gerçek dışıysa, toplumları sokağa iten, isyan ettiren sebeplerin, altyapının zaman içinde meydana geldiğini inkâr da o kadar abestir. Yıkılmadığı takdirde hayatı kendilerine zehir edeceği muhakkak olan idareye rağmen kelle koltukta Tahrir Meydanı'nda toplanan milyonlarca insan başka nasıl izah edilebilir?

Domino etkisi diyerek hareketlerin birbirini tetiklemesine romantik bir izah bulanların fikirlerine şu yönüyle katılabiliriz; Tunus'ta bir gencin kendini yakmasıyla başlayıp, 23 yıllık iktidar sahibinin ülkeyi kaçarak terk etmesiyle neticelenen başkaldırı, diğer milletlerin de uzun bir zamandan beri beklediği harekete geçme ateşini tutuşturdu. Yani toplulukların ayaklandığı zaman neler yapabileceğini Tunus gösterdi ve devamı geldi.

Neticede gönül birliği ettiğimiz ülkelerde gücünü adaletten almayan, zulme dayalı idareler bir bir yıkılmıştır. Küçümsenmeyecek mesafe kateden kardeş ülkeler için önemli olan bundan sonra tesis edilecek yeni yönetim anlayışlarıdır. Kendi aralarındaki ihtilafları rahmete dönüştürerek halkın taleplerini dikkate alacak rejimler meydana getirmeleri onlar adına en büyük temennimiz…

TÜRKİYE'NİN TAVRI…

Ortadoğu'da cereyan eden hadiseler, belki de en dikkatli şekilde Türkiye'den izlendi. Milletin hislerine kulak vermesi gereken hiçbir hükümet olup bitenler karşısında sessiz, tepkisiz kalamazdı. Akparti iktidarına kadar statik bir duruş sergileyen dış politikamızın, 2002 ve özellikle Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu sonrası bir hayli hareketlendiği kamuoyunun malumu. Davos'taki çıkışından sonra Ortadoğu halkları nazarında kahraman olarak görülmeye başlanan başbakanın tavrı da bu süreçte merak edildi ve dikkatle takip edildi.

Ortadoğu'daki hareketlerde Türkiye'nin doğrudan bir müdahalesi olmuş mudur, bilemiyoruz. Ancak dolaylı yoldan da olsa etkilediği muhakkak… Bir kere bugüne kadar halklarını İsrail tehdidiyle korkutan ve baskı altında tutan idarecilere rağmen Davos'ta farklı bir ses yükseldi. İlk kez Arap olmayan bir Müslüman lider İsrail'e kafa tuttu. Filistin davasını asıl sahiplenmesi gerekenlerden daha fazla sahiplendi. Bu tavır ve davranışlar, izlenen politikalar Türkiye'ye Arap toplumların bakışını değiştirdi. Oralarda arzulanan lider tipi olarak Erdoğan gösterilmeye başlandı. Bu durum Arap toplumları üzerinde müsbet bir psikolojik etki meydana getirmiş olmalı.

Daha katedeceği mesafe olmasına rağmen ekonomideki hızlı yükselişi, istikrarı, dış ilişkilerdeki dik duruşu, vatandaşın artan bilinç ve refah durumu, en önemlisi de hürriyetler noktasından alınan mesafe Türkiye'yi bu ülkelere model haline getirdi. Arap toplumunun fikirde olsun önde gelenlerinin iletişimin bu denli yoğun olduğu günümüzde Türkiye'den haberdar olmaması mümkün olamaz.

Türkiye'nin Tunus'ta başlayıp, Mısır'a sirayet eden hareketlerin başlangıcında sessiz kalması, Libya'da Nato'nun ne işi var denildikten sonra harekâtın komuta merkezini alması kamuoyunda eleştirildi. Dış ilişkilerde istikrarlı bir politika takip etmenin lüzumu yanında, problemlerin çözümünde matematik formüllerin olmadığı, benzer hadiselere farklı tavırlar takınılabileceği, duygusallığın devlet adamlığının önüne geçmemesi gerektiği unutulmamalı. Yirmibeşbin işçinizin, milyar dolarlık yatırımlarınızın bulunduğu Libya'yla, daha dar kapsamlı ilişkilerinizin olduğu bir başka ülkeye aynı şekilde tavır alınması beklenemez.

Libya'da yaşayan insanlarımızın tahliyesinde bütün dünyaya parmak ısırtan bir operasyona imza atan devletimizin, komutasını üstlendiği operasyonda, tarihten gelen bağlarımıza, kendi ve kardeş ülke halklarının menfaatlerine uygun hareket etmesini temenni ediyoruz.

YA TUTARSA

İktidara talip olduğunu her plâtformda beyan eden anamuhalefet partisi, Ortadoğu'daki halk hareketlerinin devam ettiği bir dönemde, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri aracılığıyla halkı sivil direnişe çağırdı. Yüksek yargı organlarını düzenleyen temel metinlerde yapılan değişiklikleri, iktidar partisinin yargıyı ele geçirme operasyonu olarak gören vekillerin zamanlaması hayli ilginçti. Açıklamanın yapıldığı tarihte genel seçimlere 5 aydan az bir süre kalmış, Tunus ve Mısır'daki halk sokağa dökülmüştü. Sayın vekiller yaklaşan seçimlerden, demokrasiden ümitlerini kesmiş olmalılar ki böyle bir açıklama ihtiyacı hissettiler. Göle maya çalan Hoca'nın, o haliyle anlayan için bir ders vermek istediği muhakkak. Ancak CHP'lilerin Hoca'dan da alacağı hisse yok gibi…

Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Fars irfanı var mıdır?... - Sayı 122
Hesaplaşma zamanı... - Sayı 120
Vah benim halime!... - Sayı 119
Devletimiz daim olsun!... - Sayı 118
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (123):
"Mülteci" meselesine bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 Çok teşekkür ederim Amin hepimize🤲🤲... Ayşenur

 Çok beğendim.Buna benzer yazılar çokça işlenmeli.... mahir

 mükemmel anlatım; af etmiş olsan da gönül kırıklığı çok acı veriyor. buna öneriniz , makaleniz olur ... dr. Elvira

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun

 Ne mutlu takva üzere yaşayabilene...Tebrik ederim, sade, anlaşılır ve sıkılmadan okunacak şekilde ka... Ömer Faruk Erkoyun


Günümüzde kitaba nazaran paraya rağbeti; mide gurultusunu beyin sancısı zannederek, Tanzimat’tan bu yana, hiçbir şeyin çilesini çekmeden, her şeyi, Avrupa’dan monte eden(alan) yazarlarımıza borçluyuz.
Borcumuzu ödemesek de olur.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Yalnız ve başıboş değiliz
Öz musikimizin piri: Mustafa Itrî Efendi
Tevhid yoksa huzur da yok
İranın neye ihtiyacı var?
Gülerek günah işleyen ağlayarak cehennem


Ali Erdal - İranın neye ihtiyacı...
Kadir Bayrak - Fars irfanı var mıdı...
Necip Fazıl Kısakürek - Devletleşen şiilik
Ekrem Yılmaz - Bizden gibi görünen
Ekrem Yılmaz - Al beni
Dergi Editörü - Kaleme yemin
Site Editörü - Tevhid yoksa huzur d...
Necdet Uçak - Ömür
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
M. Nihat Malkoç - Öz musikimizin piri:...
M. Nihat Malkoç - Filistin için ne yap...
Hızır İrfan Önder - Dermansız dertlere s...
Nihat Kaçoğlu - Serçelerin sesi
Mehmet Balcı - Almanya
Ahmet Çelebi - Bilemem
İktibas - İşte Budur Humeynî D...
Muhsin Hamdi Alkış - Fars palavrası
Kubilay Ertekin - Eşek ve deve
Halis Arlıoğlu - Gülerek günah işleye...
Erdem Özçelik - Geçmişten Geleceğe
Remzi Kokargül - Çoban çeşmesi
Murat Yaramaz - Çapraz sorgu
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Sırt döndüğüm şiirle...
Mevlüt Yavuz - Umutsuz
Cemal Karsavan - Aşk uyanır sabaha
Bekir Oğuzbaşaran - Âhir zaman ümmetiyiz
Yaşar Akyay - Yalnız ve başıboş de...
Yaşar Akyay - Hayatın Kaynağından ...
Yaşar Erim - Camiler boşaldı
Cahit Can - Türk farkı
İbrahim Durmaz - Yunusca
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14509360
 Bugün : 294
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 629096
 Bugün : 7
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 168
 122. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 5
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim