HANGİSİ DÜZELDİ? Hidayet Diler Sayı:
39 - Ocak / Mart 2003
Ak Parti, iktidara geldiğinden bu yana bir sürü problemle uğraşıyor. AB, Irak, boş hazine, yüzlerce milyar dolar iç ve dış borç, ilk boğuştuğu problemlerdi. İktidara gelmek için vaad ettiklerini, milletin beklentilerini yerine getirme gayretini henüz göremediğimizi itiraf etmeliyiz.
Türkiye’nin değerlendiremediği, kıymetini tam anlamadığı devlet adamlarımızdan biri olan Kâmran İnan, henüz 20 milyon liralıkların basılmadığı dönemde bazı tespitlerde bulunmuş, ben de saklamışım. Bunlardan hangisi düzeldi diye merak edenlerin dikkatine sunuyorum.
1-Türk bürokrasisi hâlâ seçilmişlerin üstünlüğünü kabul etmiş değil.
2-Mersedes arabası Almanya’da imal edilir; ama Türkiye’de Almanya’dan çok resmî mersedes makam aracı vardır.
3-Devlet kuruluşları sahillerin geniş kısmına el koymuş, tel örgü çekmiş, milletin parasıyla yapılmış bu tesislerden ancak belli bir azınlık yararlanıyor.
4-On milyonluk basılmış parası bulunan (şimdi 20 milyonluk) tek ülkeyiz.
5-Bütün kaynak ve imkânlar yönetenler için kullanılır. Millet yönetenlerin hizmetindedir.
6-350 bin resmî lojman var. Okul sayısından fazla.
7-Devletin 125 bin makam arabası, 162 bin resmî telefonu var.
8-Bürokrası 152 gün tatil yapıyor.
9-Her yıl 15 bin memur sözde görev ile yurtdışı seyahatine çıkarak 70 milyon dolar harcıyor.
10-Dış işlemlerimizdeki 3300 memur, hiçbir ihtiyaç ve hizmeti olmadan yabancı dil bilmediği halde, maaşlı turist olarak yurt dışında.
11-1980 öncesi iki meclisli (Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu) döneminde TBMM 650 kişi çalıştırdı. Bugün tek mecliste 5500 kişi çalışıyor. Maaşları da çok yüksek.
12-Başta TRT olmak üzere birçok kamu kuruluşunda sadece maaş lan başka hiçbir hizmeti ve üretimi olmayan çok sayıda insan var.
13-Türkiye 63 başkonsolosluğa ve buradaki 7500 görevliye her sene 500 milyon dolar harcama yapıyor. Oysa ABD 35 milyon dolar tasarruf sağlamak için 35 temsilciliğini kapatmak 2000 hariciye mensubunun sözleşmesine son verebiliyor.
Yukarıya aldığımız tespitler en büyük düzeltmenin bürokraside yapılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Meclis lojmanlarına taşınmayarak güzel bir jest yapan millet verilerlimiz, şimdi lojman tazminatı alıyor. O halde değişen, düzelen nedir?
Anlaşılan hükümetimiz, kendisini derin devlete ve dünyaya beğendirmeyi daha önemli kabul ediyor. Nasıl olsa milletin oylarını çantada keklik (!) mi görüyor? Oysa milletimiz AK günlerin özlemini yıllardır çekmektedir. Devletin kendine hizmet ettiği, inancını, kültürünü utanmadan, hor görülmeden, yaşayacağı bir ortam istemektedir. Bozuk düzeni düzeltmek için devletin yapısını ve işleyişini, bürokrasiyi baştan ayağa yeniden milletine hizmet edecek şekilde ele almak gerekir. Bunun için de ne kadar acele edilse yeridir.
|