Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3119 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Öğretmenin anı defterinden
Vural Gündüz

  Sayı: 91 - Ocak / Mart 2017

Yıl 1999 Yollara Düştük… 

“Artık öğretmen oldum, oh be!” diye öğretmenliğimin ilk görev yeri olan; ömrümün en genç zamanında taptaze hayallerimi gerçekleştirme umuduyla, Anadolu’nun tozlu topraklı yollarına düşmüştüm. Heyecanlıydım, beni neyin beklediğinden habersizdim. Görev yerim, gözden ırak küçük bir kasabaydı. Kimseyi tanımıyordum. Her şey yeni ama yabancı değildi.  Her gün keşfedilecek yeni dünyalar ve tecrübe edilecek yepyeni maceralar…

Ben de bu memleketin şehirlerinden ve medeniyetinden uzak tenha bir köşesinde, kara lâstikleriyle hayata tutunanlarından biriydim… İşte bu yüzden; toprağa sarılışım, yıldızlarla dostluğum, kuşlara, çiçeklere âşıklığım. Bundan dolayı hayatta pek fazla zorlanacağımı düşünmüyor, işlerin yavaş yavaş rayına oturacağına inanıyordum.

Hayatta ve bilhassa öğretmenlikte başarının biricik sırrı olan meslek sevgisi ve vazife aşkını gönlünde birleştirmiş biri olarak göreve başladım. Mesleğime küçük bir kasabada başladığım için kendimi hep şanslı saymışımdır.

Öğrencilerimle İlk Karşılaşma…

İlk okulumda, ilk sınıfıma girişim…

Ne kadar meraklı ne kadar temiz bakıyorlardı. Sınıfta çıt yok. Hepsi beni tepeden tırnağa süzüyordu. Aramızda sessiz, tebessüm içinde birkaç saniye geçti.

Sınıfa şöyle bir göz gezdirdim…

Kumral uzun saçlı, gözleri bal renginde, minik yüzü solgun bakışlı kirli bir erkek çocuğu dikkatimi çekti. Birbirimize baktık ve gülümsedik. Yanına gittim, saçlarını okşayarak adını sordum. Adı Ali idi. Evi okula biraz uzakmış. Okulun yanından akan derenin en yukarısından geliyormuş. “Yavrum ellerin niye kara?’’ dediğimde Ali’nin; “O karalar sayesinde eve az da olsa bir katkı sağlıyorum.’’ cevabı ile ne diyeceğimi ne yapacağımı bilememiştim. Öğretmenlikte ilk sınıfa girişim, öğrencilerimle ilk tanışmam böyle geçmişti.

Okuluma iyice alışmıştım. Öğrencilerimi çok seviyordum.

Bahar Gelmiş Hoş Gelmiş!

Uzun ve çetin geçen bir kış mevsimin ardından bahara kavuşmuştuk. 

Güzel bir bahar gününde okulun biraz ilerisinde bulunan dere kenarındaki düzlüğe okul gezisi düzenledik. Yiyeceklerimizi de alarak dere kenarına gittik. Çocuklar değişik bir gün yaşamanın heyecanı ve mutluluğuyla oradan oraya koşuyor, bahar kuzuları gibi yerlerinde duramıyorlardı. 

Ali bir süre sonra yanıma gelip: “Öğretmenim, evimiz şurada ben gidebilir miyim?’’ dedi. Anlamıştım, cılız omuzlarına sandığını alıp işe çıkacaktı. Bu durum içime sinmese de izin verdim.

Hayat Dersi…

Okul çıkışı hemen eve gitmiyorduk. Öğretmen arkadaşlarla çarşıya uğruyorduk. Çarşı dediysem; yanlış anlaşılmasın adı “Uzun Çarşı’’ olup kendisi kısacık ve yokuş dik bir sokaktan ibaretti. Çarşının tam orta kısmında uğrak yerimiz olan çay ocağı vardı. Çay ocağında bir birimizi görecek şekilde halka oluşturup otururduk.  Okuldan, öğrencilerden, kasabadan kısacası her şeyden muhabbet...  O gün çay ocağından ilk ben ayrıldım. Sokak lâmbalarının loş ışığında, üzerimde günün yorgunluğu ile evimin yolunu tutmuştum. Bu yorgun yürüyüşüm sırasında arkamdan “İyi akşamlar öğretmenim.’’ diye seslenen bir çocuk sesi duydum.

Ali, koluma sarılmıştı. Omzunda tahtadan, eğreti bir boyacı sandığı ile duruyordu. Eli yüzü, boyadığı ayakkabıların rengini almıştı. “İyi akşamlar Ali. Sen ne yapıyorsun bu saatte burada?’’ sorusunu sormaktan kendimi alamadım. Belki de beni şaşırtacak bir cevap peşindeydim, o anda. Ama cevap şaşırtıcı olmamıştı: “Çalışıyorum öğretmenim.’’ dedi.

Ali, elindeki boya sandığını kenara koyup bana dönmüştü. Sustu… Elimi saçına götürüp başını okşadım. Elimi cebime soktum. Bozuklukları çıkarıp Ali’nin eline tutuşturdum. Tarifi imkânsız bir ifade oluştu yüzünde. Ali kafasını yüzüme çevirip paraya bakmadan yüzüme baktı:  “Ben dilenci değilim öğretmenim.” dedi. Kendince gurur yapmıştı. Belli ki o küçük kalbini kırmıştım.

Caddenin ortasında suratımın tam ortasına bir tokat yedim sanki. Yüreğim yandı, utandım, içimden bir şeyler koptu gitti. Dayanamayıp kızardım. Karşımdaki öğrencim bana müthiş bir hayat dersi vermişti. Yüzüne bakamadım. “Özür dilerim oğlum. Hadi boya sandığını getir de ayakkabılarımı boya bakalım.’’ dedim.

Ali, oracıkta hemen sandığı omzundan indirip ayakkabılarımı boyamaya başlamıştı. Benimse yüzüm hâlâ kızarmaya devam ediyordu. Bütün ısrarıma rağmen para almadı, “Bu benden olsun öğretmenim.’’ dedi. O akşam sabaha kadar bu olayı düşündüm. Onun kalbini nasıl kazanabilirdim?

Harekete Geçme Zamanı…

Yoksul çocuk ne demektir? Taşrada öğretmenlik etmemiş meslektaşlarımın bunu bilmesi biraz zor.  Yokluklar ve yoksunluklar içinde, bu yörenin altın kalpli çocuklarını topluma kazandırmaya çalışmak gerekliydi. Sadece görev duygusuyla değil, ülkemize olan vefa borcumuzla ve milletimize olan sadakatimizle… Ülkemizin bu ücra köşesinde bu körpe, samimi ve sıcak yürekleri fethetmek için çaba göstermek gerekliydi. İlk başta öğrencilerimizi kendi çocuklarımız bilerek… 

Ne yapabilirdim, ne yapabilirdik? Yoksul çocuklar için çözüm aramak ve birlikte kapılar aralamak gerekliydi. Yoklukları varlığa çevirmenin bir yolu, yardımsever gönüllerde bir kıvılcım tutuşturmak ve onları seferber etmekti.

Ortak akıl bize bir adres gösteriyordu: Ulaşabildiğimiz holdinglere, kurumlara, kuruluşlara, büyükşehir belediye başkanlıklarına, vakıflara, derneklere mektup yazacak okulumuz ve öğrencilerimiz için yardım talep edecektik. Müdür Bey’le oturup bir mektup yazdık.

Hemen olmasa da gayretimizin karşılığını ilerleyen günlerde görmeye başlamıştık. Artık okula içi kitap, defter, elbise, ayakkabı dolu koliler gelmeye başlamıştı. Öğrenciler için burslar da birer ikişer resmi yazışmalarla sağlanmaya başlamıştı.  Mektuplar yerini bulmuştu. Yazdığımız mektuplara nezaket gereği bile cevap vermeyenler de oldu, elbette. Bunu hiç dert etmedik. Hedefe doludizgin ilerliyorduk.

Kampanya sayesinde yardımsever vatandaşlarımız ile çocuklar arasında sevgi köprüleri kurulmuştu. Bu arada, yardımseverlere de içine hiçbir yapay duygunun sızamayacağı bir dille kaleme aldığımız ve gönlümüzle mühürlediğimiz teşekkür mektupları yazmayı da ihmal etmemiştik.

Bıkmadan, usanmadan aralıksız uğraşmış, birçoğuna göre aşılması mümkün görünmeyen sınırları zorlamış en sonunda düşümüzü gerçekleştirmiştik. Ali için çıkılan yolda yoksul ailelere; kırmadan, dökmeden, gururlarını incitmeden yardım etmenin haklı gurunu tüm öğretmen arkadaşlarımızla birlikte yaşıyorduk.

Öğretirken Öğrenmek…

Sevgiyle dokunulan gönüllerde, daha çok şey öğretilebileceğini, asıl olanın sevgi olduğu gerçeğini de sen öğrettin bana, Ali.

O seneyi öylece bitirdik. Hayat, çok şey öğretiyor insana aslında. Bana da çok şey öğretti o bir sene, sadece bana değil diğer çocuklara ve öğretmenlere de öğretti.

Ali, boya sandığından kurtulmuştu. Okuyup öğretmen olmaya karar vermişti. Bir an onu takım elbise içinde, bal rengi gözleri ile minik öğrencilerini süzen, tatlı gülüşlü bir öğretmen olarak hayal ettim.

İnşallah inşallah, dedim.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Çamurdan kale... - Sayı 97
Boya sandığı... - Sayı 96
Öğretmenin anı defterinde... - Sayı 91
Türk milleti darbeyi ezmi... - Sayı 90
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Nüfuz plânlaması diye bir şey tutturmuş gidiyorlar.
Ülkedeki kazalar, ihmaller ve terör sebebiyle ölenler hiç hesaba katılmıyor.
İnsanımızda bu ibret almamak, hükümetlerimizde bu beceriksizlik olduğu sürece bırakın planlamayı, nüfusu teşvik etmeleri gerekmez mi?
Yoksa bunca ölüme karşı bu tedbirsizlik, nüfuz planlamacılarının işi mi?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15717240
 Bugün : 370
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656091
 Bugün : 4
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim