Çare Dergi Editörü Sayı:
121 -
Bal, şifadır. Üzerinde tefekkür edilmesi gereken bir mübarek hayvanın karnından çıkan yarı sıvı yarı katı maddenin, insanların dertlerine derman olacağı bizatihi şifa olan Kur’ân’la bildirilmiş… Nefesi bütün varlığa derman ve şifa olan Allah Resulünce (sav) tüketilmesi tavsiye edilmiş.
Böyleyken belli bir yaşa kadar bebeklerin bal tüketmesine müsaade edilmez. Hattâ insanın hileli elinin değmediği bazı beldelerdeki balları yetişkinlerin bile kaşık kaşık yemelerine izin verilmez. Şifa kaynağı bal, o an için ihtiyacından fazlasını hâvî olduğundan bebeğin narin bedenine zarar verebilir.
Ne muazzam bir denge, bütün kâinat da bu denge üzerinde…
Bugün bütün insanlık özelde Türk cemiyeti maddî ve mânevî dertlere duçar olmuş vaziyette. Şifaya muhtaç. Özellikle de gençlerimiz ve çocuklarımız… Okulların tatil olduğu şu sıcak yaz günlerinde evlâtlarımızın sığındığı tek liman var; ekran… Televizyon, bilgisayar, cep telefonu, tablet vb ekranı… Kimse kendini kandırmasın, kötünün emrindeki ekranlardan hayır namına çıkanlar şer olarak dayatılanların yanında denizde su damlası. Gözümüzün önünde, parasını cebimizden ödediğimiz âletlerle bir nesil yok oluyor, yok ediliyor. Peki, bunun çaresi yok mu?
121. sayımızda bu soruya cevap aradık. Bir eğitim politikası olarak Türk masalları ve Türk destanları çocuklarımıza öğretilebilseydi bu aşamaya gelmeyeceğimizi, bugün bile başlansa kısa zamanda umut ettiğimizin üzerinde mesafe kaydedebileceğimizi sayıyı hazırlarken bir kere daha idrak ettik.
Eğitimin anne karnında başladığı artık bütün dünya tarafından kabul edilmiş ilmî bir gerçek. Çocuklarımızı, gençlerimizi bilgi deposu haline getiren, derdi eğitmek değil öğretmek, yarıştırmak olan bugünkü maarif sisteminin yaptığı ise emzikli bebeğe kaşık kaşık Anzer balı yedirmeye benziyor. Kütüphaneler dolusu bilgi hangi sağlam, yerli ve millî temel üzerine inşa edilecek? Bir asrı aşan mevcut devlet tecrübemizde henüz bu sorunun cevabı bulunmuş değil.
Elimizde, milletimizin Orta Asya’da zuhur ettiği ilk andan bugüne kadar çığa dönmüş kartopu misali birike birike, toplana toplana gelen, dilden dile, kulaktan kulağa, gönülden gönüle aktarılmış, milleti millet yapan ortak kültürün bütün değerlerini taşıyan muazzam bir hazine varken çareyi yaban ellerde aramak ne büyük gaflet…
Bir varmış bir yokmuş tekerlemesiyle başlayan, sonunda her zaman kötülerin kaybedip iyilerin kazandığı, Keloğlan’ın padişahın kızıyla evlenmek için devleri yenip, zümrüdü ankâ kuşunun peşinde Kaf Dağı’nı aştığı masalların, ekran karşısında robotlaşmış çocuğun hayal dünyasını, fikir ufkunu nerelere yükselteceğini düşünmek bile insanı heyecanlandırıyor.
Allah’tan ümit kesilmez…
Milletlerin tarihinde bazen bir cümle, bir atasözü, bir terennüm, bir sembol, bir işaret akıp giden hayatın mecraını değiştiriverir. Masallarımız ve destanlarımız, sübliminal mesajlarla zihni hâkimiyet altına alınmış, enerjisi tüketilmiş, ahlâkı, değerleri unutturulmuş bir nesle yeniden istikamet tayin edebilir; zira ağacın bütün özellikleri tohumunda saklı olduğu gibi büyük milletler de var olma kodlarını edebî metinlerine en çok da masallarına ve destanlarına gizli bir saikle işler.
Mesele, bu kodları ortaya çıkaracak niyet ve iradeye sahip olmakta…
Uzun zamandan beri hazırlamayı arzu ettiğimiz, güncel ve önemli zannettiğimiz meseleler sebebiyle dönem dönem ertelediğimiz ama işin içine girince tahminimizin çok üzerinde önem arz ettiğini idrak ettiğimiz sayımızı takdirlerinize sunuyoruz. Selâmlar…
Kıymetli okuyucularımız…
Özel bir sayı ve 72 sayfa olarak yayınladığımız bir önceki sayımız 100,00-TL üzerinden satılmıştı. Niyetimiz elinizdeki sayıdan itibaren azalacak sayfa sayısıyla birlikte daha düşük bir satış rakamı tespit etmekti. Malûmunuz olduğu üzere Kardelen’in de üyesi olduğu Dünya Dergiler Birliği’nin Kültür Bakanlığı ile yaptığı anlaşma neticesinde uzun bir zamandır il dışındaki abonelerimize dergileri PTT Kargo aracılığı ile ulaştırıyoruz. PTT Kargo tarafından 1 Temmuz tarihi itibariyle bir derginin kargo bedeli 48,50-TL olarak tespit edildi. Başta baskı maliyeti olmak üzere diğer giderler de hesaba katıldığında Kardelen’i 100 liranın altında satışa sunmanın imkânı kalmadığını belirtmek isteriz.
|