Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2874 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Ynterneti kim disiplin altyna alabilir?
Fatih Öncü

  Sayı: 63 - Ocak / Mart 2009

İslâm dini tüm insanlara indirilmiştir. Allah (cc) diğer (özde İslâm olan) semavî dinleri belli topluluklara indirmişken, İslâm dinini kıyamete kadar son din olarak seçmiştir. İslâm dini bu özelliğinden dolayı insanın olduğu her yerde vardır. Müslüman da olmalıdır. En kuytu köşelerden en kalabalık yere kadar nerde insan varsa Müslüman orada olmalıdır.

Dünya kurulduğundan bu yana Âdemoğlu hep bir terakki içindedir. İhtiyaçlarını karşılamak için yeni şeyler keşfettikçe yeni ihtiyaçlar doğmuştur. Bu ihtiyaç ve icat döngüsünde, deriyle örtünmekten uzaya çıkmaya varan bir serüvende olmuştur. Bu serüven dünya döndükçe devam edecektir.

Bu hızlı döngü içinde edinilen bilgileri depolama ve gereğinde hızlı bir şekilde kullanma, veri akışını hızlı bir şekilde aktarma gibi ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde bilgisayar ve internet karşılamaktadır. Bu iki icat günümüzün vazgeçilmez iki unsuru haline gelmiştir. Bilgi alışverişinden haberleşmeye, ticaretten siyasete her şey internet aracılığı ile çok daha hızlı bir şekilde artık yapılabilmektedir.

Daha önce söylediğimiz gibi, en ücra köşede bir tek insan dahi olsa ora Müslüman olması gerekirken, insanların bu kadar etkin bir şekilde kullandığı bu teknolojiden habersiz kalması, kaba softa ham yobaz, bir anlayışla şeytan icadı deyip sakınması çok yanlıştır. Ayrıca "ilim Müslüman’ın yitik malıdır nerde bulursanız onu alınız", "ilim Çin’de dahi olsa onu alınız " diyen Hz. Peygamber’in (sav) ve ilk emri oku olan bu dinin inananlarına Çin’i ve tüm dünyayı ayağına getiren bu teknolojiden uzak olması nasıl açıklanır.

Bu yazıyı hazırlarken bir yandan da dergimizin 62. sayısını okuyordum. Kürsü kısmındaki yazıyı okuyunca söylemek istediğimi Üstat’ın mükemmel bir şekilde bildirdiğini fark ettim. "Et tekrarı vel Ahsen vel evkane yüz seksen" kabilinden bir kısmını alıyorum:

"Bazı keşifler ve aletler karşısında direne direne onların hükmü altına girmektense onları İslâm’ın hükmüne tâbi kılıp seve seve tatbik etmekten daha mükemmel bir usul düşünülebilir mi? Bu aletlere nefretle katlanmakta zebunluk, anlayarak kucak açmakta sultanlık vardır ve İslâm sultan dindir. Hakikat sultanı Allah’ın "Allah indinde din, İslâm’dır", dediği din... Onun içindir ki, bir yerde bir keşif görüp muhasebe ve murakabesini yerine getirdikten sonra, sıhhat muayenesinden geçirilmiş neferler gibi hizmete çağırılmasında mani bulunmadığı şöyle dursun, emir vardır."

Hayatınıza giren her yenilik, getirdiği kolaylıkların yanında birçok sıkıntıda getirmektedir. Bu sıkıntıları iyi tespit edip doğru çözümlemeler yapmalıyız.

İnternetin en büyük sıkıntısı denetim altına alınamamasıdır. Doğru ve yanlışın rahatlıkla yayılması bilgi kirliliğine sebep olmaktadır. Aynı zamanda özelliklede gençlerin yanlış ve sapkın yollara düşürülmesi ve beyinlerine girilip kandırılmaları sonucu aklî ve bedenî tacizlere maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Bazı yanlış yollara düşenler yüzünden aileler yıkılmaktadır. Bu örnekleri daha da artırabiliriz.

Bu saydığımız tehlikelerinden dolayı, bilgi akışının çok hızlı olduğu, bilinçli kullanıldığında pek çok faydası olan interneti yasaklamak veya çocukları ondan uzak tutmaya çalışmak, çok büyük yanlıştır. "Çocuklarınızı kendi çağınıza göre yetiştirmeyin çünkü onlar sizin çağınızın insanı değildir" diyen Hz. Ali (kv)’nin sözünden yola çıkarak onları en iyi şekilde yetiştirmeliyiz.

Çocuklarımızı yetiştirirken, bunu yapma şunu yapma şeklinde doğrudan emirlerle değil, neyi niçin yapması veya yapmaması gerektiğini, doğruların ve yanlışların neden doğru veya yanlış olduğunu öğretmeliyiz. Onlara doğruları ve yanlışları ayırt edecek hayat nizamını vermeliyiz. İslâm, bir şey kötü derken, önce onun yapılma şeklini anlatır, ondan sonrada kötülüklerini anlatır ve son olarak ondan insanları sakındırır. Bir örnek vermek gerekirse; İslâm, önce içkinin nasıl yapıldığını anlatır,  tehlikelerini anlatır ve içilmemesi gerektiğini bildirir. Sözün kısası unutmamak gerekir ki, her şeyde olduğu gibi, interneti de ancak İslâm disiplin altına alır.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
ESRÂR... - Sayı 93
İşsizlik mi, işçisizlik m... - Sayı 71
Eğitim sistemimiz... - Sayı 71
Farklı Bakış... - Sayı 70
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (128):
Helâl ekonomi, İslâm'da ekonomi...

Son Eklenen Yorumlardan
 Senirkent facìasi ile ne alaka... EB

 Hep bel altı vurmuş... Mustafa Güneş

 şair hep aktifden örnek veriyor. Bu işi biliyor sanırım ... Adnan Ay

 çok duygulandım teşekkürler ... Esra Çay

 Bence çok güzel ama biraz dili agir... Yusuf Korkmaz


Tüm gazetelerimizin toplam tirajı, 70milyon nüfusa karşılık, 3,5 milyon…
Elâlemin memleketinde tek gazete bile çift rakamlı tiraja sahip. Mesela Japonya’da günde 13 milyon satan gazete var.
Bizde nüfus artıyor, gazete tirajları yerinde sayıyor, hattâ azalıyor. Demek ki “basın” diye piyasaya sürülen kâğıt parçalarına millet güvenmiyor. Bu güvensizliğe rağmen basından ödleri kopanlara yazıklar olsun!
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Ekonomi ve helâl bilinci
Gençliğe Hitabeden
Dün sadaka taşı, bugün mihenk taşı
Sonsuzluk
Bileşke


Yavuz Sert - Röportaj
Ali Erdal - Dün sadaka taşı, bug...
Ali Erdal - Ne zamandan beri
Kadir Bayrak - Helâl lokma
Necip Fazıl Kısakürek - Gençliğe Hitabeden
Bedran Yoldaş - Beyaz güvercin
Ekrem Yılmaz - Güzel ahlâk ekonomis...
Ekrem Yılmaz - Dile gel
Dergi Editörü - Oluklar çift
Site Editörü - Takvadan bekâya helâ...
Necdet Uçak - Bu çocuklar hepimizi...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum
Kardelen Dergisi - İktibas
Kardelen Dergisi - Bu kimdir
M. Nihat Malkoç - Ekrandan akrana yahu...
M. Nihat Malkoç - Ana demek, mana deme...
Hızır İrfan Önder - Susmak bazen daha iy...
Zaimoğlu - Usûl akademisi
Zaimoğlu - İslâmda kazanç ve ge...
Zaimoğlu - Dünya ehlinin hali
Ayhan Aslan - Bileşke
Mehmet Balcı - Olalım
Mehmet Balcı - Çağdaşlık
Halis Arlıoğlu - Sebep olan işleyen g...
Halis Arlıoğlu - Çocukluk mevsimi
Ahmet Değirmenci - Olmadı
Erdem Özçelik - Sonsuzluk
Remzi Kokargül - İnsan sevdiği kadard...
Murat Yaramaz - Bereket
Murat Yaramaz - Varı
Murat Yaramaz - Zaman
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Helal olmalı
Mahmut Topbaşlı - Sevda hükmeder akıla
Cahit Ay - 21. yüzyıl Müslümanı
Cahit Ay - Yol
Cahit Ay - Hayal meyal
Osman Akçay - Nergisler
Yaşar Akyay - Ekonomi ve helâl bil...
Mustafa Kozlu - Anne baba hakkında
Enes Doğan - Yanlıştan geçmek yan...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 17192647
 Bugün : 1487
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 778241
 Bugün : 86
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 173
 128. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 16
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim