Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     22303 kez okundu.     5 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Artıları eksileri ile sosyal medya
Site Editörü

  Sayı: 78 - Ekim / Aralık 2013

Günümüz dünyasında sosyal medya çok büyük bir öneme sahip. Birçok insan, özellikle genç nesil, zamanlarının önemli bir kısmını sosyal medyada geçiriyorlar.

Sosyal medyanın bu kadar popüler olmasında kullanıcılara kazandırdığı faydalar yanında en önemli neden olarak kamuoyu gündemi belirlemedeki etkisi olduğunu söyleyebiliriz. “Kamuoyu gündemini belirleme” özelliğini sosyal medyanın artıları arasında mı, eksileri arasında mı saysam tam olarak karar veremedim doğrusu? Ülkemizde son aylarda yaşananları gözden geçirince neden kararsız olduğumu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Sosyal medyanın en önemli özelliklerinden bir tanesi olaylara, haberlere çok hızlı ulaşılmasını sağlaması. Günümüzde binlerce haber sitesi de haber veriyor ancak kimsenin sosyal medyanın olduğu kadar muhabiri yok, çünkü sosyal medyada her bir kullanıcı bir muhabir gibi... Oturduğumuz semtteki, geçtiğimiz yollardaki herhangi bir gelişmeyi yaşar yaşamaz, görür görmez sosyal medyaya “postalayan” kullanıcılar sayesinde diğer kullanıcılar bu gelişmelerden hemen haberdar olabiliyor.

Bir diğer artısı ise takip ettiğimiz yazar, gazeteci, sanatçı gibi ünlülere hızlı ve kolay şekilde ulaşım imkânı vermesi. Sosyal medyanın popülerliğinden dolayı birçok ünlü de bu ortamı kullanıyor ve birçoğu sosyal medya üzerinden gelen mesajları, eleştirileri, soruları dikkate alıyorlar.

Sosyal medyanın bu artıları yanında çok önemli eksileri de var. Bu eksilerden belki de en önemlisi, “postalanan” mesajların güvenilemez olması. Sosyal medya “anlık” bir ortam olduğu için yapılan bir yanlışın düzeltilmesi kolay değil. Daha kötüsü, sosyal medya bu yanlışların bilinçli olarak yapıldığı bir yer. Ne yazık ki, özellikle onbinlerce takipçisi olan kişiler bu tür yanlış haberlere kanıp bunların daha çok yayılmasını sağlıyorlar. Çok taze bir örnek, hatırı sayılır sayıda takipçisi olan bir oyuncuyu tongaya düşürmek isteyen muzip bir kullanıcı, ilgili oyuncuya takipçilerine yayması için okur okumaz saçma ve ironik olduğu anlaşılan şu mesajı postalıyor: “Büyükdere caddesinde polis el bombası ve apaçi helikopterlerle saldırdı acil RT” (rt=retweet yani takipçilerinize yayın demek). 250 binin üzerinde takipçisi olan oyuncumuz da amiyane tabirle “sazanlık” yaparak bu haberi yayıyor ve sonuç olarak kendisi ile hayli dalga geçiliyor. Gezi olayları sırasında ne yazık ki, bu tür yalan haberlerin çok daha fazlasını gördük.

Sosyal medyanın kamuoyu gündemini belirlemedeki etkisi oldukça güçlü olduğu için yalan yanlış haberlerle insanları yönlendirme girişimleri hızla devam ediyor. Bu kötü durumdan dolayı kişisel fikrim sosyal medyanın dezavantajlarının ağır bastığıdır. Bir de bunlara sosyal medya kullanımının “bağımlılık” düzeyine gelmesi de eklenince sosyal medyayı kullanmamak daha mı hayırlı diye düşünmeden edemiyorum.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : Yavuz    03.12.2013
Yorum : Dershane konusunda sosyal medyanın bir fitne merkezi olarak kullanılmasına daha fazla dayanamadım ve dün akşam twitter hesabımı kapattım. Gerçekten çok üzücü.




Ekleyen : Yavuz    27.11.2013
Yorum : Evet, dediğiniz gibi sosyal medyanın nifak tohumu saçmasının nedeni onu o şekilde kullananlar. Oysa çok güzel şekilde kullananlar da yok değil.




Ekleyen :     19.11.2013
Yorum : Sosyal medya, bir nesne... Bir bıçak gibi... Bıçak bir aşçı mahareti de ortaya koyar, bir katilin vahşetini de... Asıl suç, nesneye bırakılamaz, asıl suç insanların içinde karakterinde... Doğulu bir bilgenin dediği gibi; "Sizin adam öldüren bin bıçağınıza karşı, benim hayatlar kurtaran bin bıçağım; bunu benimkiyle değiştirmek ister misiniz..." Oturup düşünelim, içimizdeki kini yaşatacağımız sahneler mi arıyoruz kendimize, yoksa iyiliğin kuşattığı ve içten, dıştan bizi sarmaladığı, hakiki bir hayat mı...




Ekleyen : Yavuz    19.11.2013
Yorum : Evet, dikkate alınmasa sağlıklı olur ancak internet kullanıcıları arasında çokca alınıyor. Dershane tartışmasında bunu bir kez daha gördük.




Ekleyen : M.Kemal    18.11.2013
Yorum : Sosyal medya siyasiler tarafından da icraatlarını göstermek bir nevi reklamlarını yapmak için kullanılmakta. Yanlış bir paylaşım veya toplumun bazı kesimlerinde beklenti yaratan paylaşımlar gelen tepkiler üzerine silinebiliyor. Yalan yanlış çokça paylaşımın da olduğu düşünüldüğünde sosyal medyada yazan birçok şeyi fazla dikkate almamak gerekir diye düşünüyorum.





 
Tevhid yoksa huzur da yok... - Sayı 122
Anlam peşinde... - Sayı 121
Zor zamanların cesur sesi... - Sayı 120
Sosyal medyanın gücü... - Sayı 119
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (122):
Tarih boyunca izlediği politikalar, güncel meselelerde takındığı tavır çerçevesinde, doğu medeniyetinin aslî unsurlarından İran'a bakış...

Son Eklenen Yorumlardan
 sağlık dileklerimizle, hürmetle...... naci eroğlu

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 Elinize emeğinize sağlık sevgili Halis hocam.Yazılarınızı takıp ediyorum hislerimize tercüman oluyor... Ahmet

 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu


Devekuşunun kafasını kuma gömmesi misali kafasını toprağa gömen Avrupa bilmez mi ki, nefesi kesilince kafasını (soktuğu yerden) çıkarmak zorunda kalacak ve pişman olacaktır(pişmanlık duyacaktır).
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Anlam peşinde
Bizim olmayan gemide kaptan olmak
Parlamenter sistem ve mağdurları
Kırk gün bir ölüyü bekleyeceksin
Niye döktün gözyaşımı


Ali Erdal - Anonim eserlerin kıy...
Ali Erdal - Sıradan bir filme bu...
Ali Erdal - Kırk gün bir ölüyü b...
Ali Erdal - Kırk
Necip Fazıl Kısakürek - Kıraat kitabı
Ekrem Yılmaz - Derinlik
Ekrem Yılmaz - Yapamıyorsan hayal e...
Ekrem Yılmaz - Kürtlerin PKK ile im...
Dergi Editörü - Çare
Site Editörü - Anlam peşinde
Necdet Uçak - Niye döktün gözyaşım...
Necdet Uçak - Olacak
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Malazgirtin aslanlar...
M. Nihat Malkoç - Anadolu Türk masalla...
Ayhan Aslan - Yamyam
Mehmet Balcı - Şimdi
Mehmet Balcı - Dönemem
Ahmet Çelebi - Gazzeli çocuğa
Halis Arlıoğlu - Parlamenter sistem v...
Halis Arlıoğlu - İçimde bir yara var
Murat Yaramaz - Artık yeter
Murat Yaramaz - Masal
Mevlüt Yavuz - Sanma ha!
Cemal Karsavan - Seni düşünürüm
Heybet Akdoğan - Gülsema
Emine Öztürk - Hapis
Zekeriya Yılmaz - Bıraktın
Mehmet Ali Metin - Doğu ve Batı’nın hik...
Yaşar Akyay - Bizim olmayan gemide...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 14443784
 Bugün : 2645
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 627554
 Bugün : 275
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 72
 121. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
Son Güncelleme: 13 Eylül 2024
Künye | Abonelik | İletişim