Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     826 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Mezarımı Taştan Oyun
Altan Atan

  Sayı: 112 -

Uzun zamandır berbat bir durumun içindeyiz. Öyle ya da böyle yönlendiğimiz/yönlendirildiğimiz bu durumun etkilerini ve sonuçlarını yaşıyoruz. Beğenilen, istenen veya şikâyet edilerek karşı çıkılan Batı taklitçiliği sürecimizde gizli, önemli ve kalıcı kötü bir karakter edindik: Taklitçi olmak. Bu karakterden kurtulup öze ulaşamıyor/zorlanıyoruz. Üstelik yabancı ve düşmanca geliyor!

İlk ağızdan çıkan sözün son ağızdan da aynen olduğu gibi çıktığı kaç kulaktan kulağa oyunu vardır ki?  Böyle liyakatli ve sonuçta başarılı bir zincir ancak Allah’ın koruması altındaki Allah’ın ipidir. Bu korunma nasıl sağlanmıştır, ona nasıl erişilmiştir? Bizim hikâyemiz nedir? Aslen bunun karşılığı her insanın içine yüklenmiştir. İnsan bu doğrulukta dünyaya gelir. Sonradan unutur, mesaj bozulur vesaire ve doğallık kaybolur. Sözümüz dosdoğru bir geri dönüşe engel olanlara dikkat çekmektir. Meselemiz ise duyduklarımızı bildiklerimizi doğrulukla nasıl işleyeceğimizdir. Yazdıklarımın ilk muhatabı ve öğrencisi olarak sevmeyi bilip bilmemeye, öğrenip öğrenmemeye ve isteyip istememeye de dikkat çekiyorum.

Taklitçilik kendini kullanmamak, çalıştırmamaktır. Oysa hedef doğru olsa bile sonuç olduğu yerde sayarak geri kalmak olmamalıdır. Evet, çoğu değişim ve gelişme taklitle başlar ama öyle devam edemez.

Örnek almak, rol-model meselesi, taklitçilik kavramına farklı ve belki de hedefimize göre daha uygun bir anlam getirebiliyor olsa da bunun da bir noktada görevini bırakarak daha üst bir görevi gerçekleştirmesi gerekir. O halde görev nedir? Bu insanın temel sorunudur.

Heyhat! Hiç bir şey göründüğü gibi değil!

Düşünen ve buna devam eden insan için görev bellidir. Ancak taklit halinde kalan insan için artık düşünmek bitmiştir. Düşünmenin bittiği bir olumlu nokta vardır ki o da artık gerçekleştirme-liyakat sürecidir. Eğer bu aşamaya geçemiyorsa lâyık olduğu yerde kalır. Oysa hayat bitmemiştir ki düşünmek bitsin, yaşamak bitsin…

Önce taklit et öğren ama sonra kendini bul. Kendini gerçeklemeye çalış. Allahın sana verdiklerini bilirsen sonra onları ortaya çıkarmaya başlarsın/başlamalısın. Senin adresin kendindir. Tekâmül denir buna. Zuhur etmek, yansıma, açığa çıkarmak denir. Bir şeye haddinden fazla kızanlar ya da sevenler, kendini unutur ve farkında olmadan ona dönüşürler ya da ondaki ana etkeni gerçekleştirirler. Liyakat da budur. Herkes lâyık olduğu durumu yaşar-yapar. Bu süreçler çeşitli kıvamlar içerir. Bilimsel olmak demek de her türlü etkeni göz önüne alarak düşünmek, denemek, çalışmak ve böylece yaşamak demek. Meselâ olumsuzlukları, kötülükleri de bir ölçü ile (gerektiğinde) dile getirerek hesaba katmak gerek. Onlar sadece dışarda değildir hatta belki de fazlasıyla sende mevcuttur. Onların varlığı ve etkilerini hesaba katmazsan sonuçların hep yanlış çıkar. Kötülük olmazsa olmaz bir şeydir. En iyi kötüyü yaratarak oyununa dâhil eden muhteşem hayat oyununun sahibi Allah’tır. Görevini lâyıkıyla yapanlar hayat sahnesinde başarı üstüne başarı kazanırken sen ne haldesin?

Onlar değişip duran hayatın içinde sürekli değişip gelişirlerken sen en iyi taklitçi olmakta ısrar ediyorsun.

Bilesin ve unutmayasın ki; sen taklit edip durdukça ne yapmak ve ne olmak istersen ya da sana ne hedef verilirse ona ulaşamayacaksın. Çünkü onlar sana ait olmayabilir. Genel formüllerle kendini icat edemezsin. Ayrıca lâyık olanlar hep senden ilerde olacak, hep önünü kesecek, hep aldatacak; sen de hep aldanacak, hep geç kalacak hep hayıflanacak ağlayıp sızlayacaksın. Boş yerlere seslenip duracak, boş işler yapmaya devam edeceksin. Meğerki bu haline de güya Allah’tan bir sebep bulduysan üstüne bir de örtü arayacaksın korunmak için.

Taklitçiliğin koruması olan muhafazakârlık eğer bir de nostalji ile buluşursa ideal mezar tamamlanır. Bu mezarlar zamanla birer türbe olur. İstedikleri insan tiplerini yetiştirmek için güçlü kuralları, bağları ve gelenekleri vardır. İnsanı özünden ayrı, yalnız çaresiz bırakıp kendine bağlı kılmak isteyen usta oyuncuların modeli, hakiki olanın niyet-ahlâk farkıyla bir kopyası sayılır. Oyunu ve sana verilen rolü iyi anlamak ve iyi oynamak gerekir. Sen nesin ve neredesin?

Sonuç olarak: Bu üç kavram birbiri ile çok iyi anlaşır, iyi dost olurlar. Kalıcı taklitçilik ve arkadaşlarının aptallık, ahmaklık gibi sonuçlarının kaynağı tamamen ahlâkî bir sorundur. Allah Rahmandır, her yarattığını unutmaz kollar korur, yardım eder ancak bile isteye saçmalıklara devam edenleri de kendi halinde bırakır. Nasıl görünürlerse görünsünler, kendilerini ne kadar iyi hissederlerse hissetsinler bu mânevî ölümdür. Bu potansiyel her birimizde yeterli derecede vardır. Karşıtı da fazlasıyla vardır ve seçim yapmak ve uymak senin en temel sorunundur. Mezarıma taş koymayın, üstünü örtmeyin, toprağa karışayım, faydam devam etsin demiş Âşık Veysel.

Denmedi demeyesin!


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Yakarsa Dünyayı...... - Sayı 114
Mizah Ciddî Bir İştir!... - Sayı 113
Mezarımı Taştan Oyun... - Sayı 112
Müjde... - Sayı 108
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (124):
Diyarbakır anneleri...

Son Eklenen Yorumlardan
 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Süleyman Abdulla. Müasir Azərbaycan poeziyasinin ən görkəmli nümayəndəl... Hikmet

 yüreğine kalemine sağlık hayırlı ve bol okurları olsun.🤍✒️...


Nüfuz plânlaması diye bir şey tutturmuş gidiyorlar.
Ülkedeki kazalar, ihmaller ve terör sebebiyle ölenler hiç hesaba katılmıyor.
İnsanımızda bu ibret almamak, hükümetlerimizde bu beceriksizlik olduğu sürece bırakın planlamayı, nüfusu teşvik etmeleri gerekmez mi?
Yoksa bunca ölüme karşı bu tedbirsizlik, nüfuz planlamacılarının işi mi?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Kudret-i ilahi
Ürəyimin Əsdiyi
Yaşanan pişmanlık
Her şey apaçık
Suriye Türkmenlerinin dilinden
Oğulcan


Ali Erdal - Her şey apaçık
Kadir Bayrak - Nerelisin
Necip Fazıl Kısakürek - Doğuda buhran
Ekrem Yılmaz - Göç mü hicret mi
Ekrem Yılmaz - Zerre
Fatma Pekşen - Mustafa
Dergi Editörü - Hicret şuuru
Site Editörü - Zor sınavımız mültec...
Necdet Uçak - Yüreğim benim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (124) k...
Kardelen Dergisi - Kalem erbabına...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Gittikçe azalıyoruz
M. Nihat Malkoç - Suriye Türkmenlerini...
Hızır İrfan Önder - İstemem
Berna Pak - Gelecek(siz) çocuk
Ayhan Aslan - Dilenci
Mehmet Balcı - Sevda
Mehmet Balcı - Tükür
Ahmet Çelebi - Kaçıncı bahar
Av. Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Halis Arlıoğlu - Gaflet, dalalet ve h...
Murat Yaramaz - Pusula
Murat Yaramaz - Soğuk
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Asırlık mertebe
Suleyman Abdulla - Ürəyimin Ə...
Cemal Karsavan - Hasrete zincir mi da...
Emine Öztürk - Bismillah
Osman Akçay - Gibi
Bekir Oğuzbaşaran - Türküleri seviyorum
Yaşar Akyay - Yaşanan pişmanlık
Yaşar Erim - Firavun düzeni devam...
Cahit Can - Bu insanlar
İbrahim Durmaz - Kar
Sevdagül Aykar Yıldız - Oğulcan
Mehmet Emin Armağan - Kudret-i ilahi
Saltuk Buğra Bıçak - Sarı yapraklar dökül...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15190593
 Bugün : 1636
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 642395
 Bugün : 123
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 122
 123. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 1
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 7
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim